Doğru Alan Adı Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Alan Adı Seçimi

Doğru alan adı seçimi kulağa basit gelse de aslında oldukça önemli bir aşamadır. Web sitenizin ilk adımı olan alan adı seçiminde dikkat etmeniz gereken birçok kriter vardır. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak seçtiğini bir alan adıyla SEO çalışmalarınızdan daha fazla verim elde edebilirsiniz ve web sitenizi yüksek bir seviyeye çıkarabilirsiniz.

1- Markanız ile Uyumlu Olmalı!

Alan adınız ile markanız arasında uyum olması gerekir. Eğer alan adınız ve markanız arasında bir uyum söz konusu değilse hedef kitlenizin web sitenize ulaşmasını zorlaştıracaktır. Bu yüzden markanız ile bir bütün oluşturacak bir alan adı seçmelisiniz. Ayrıca markanızın hatırlanabilmesi için de tutarlı yani uyumlu bir alan adı seçmeniz oldukça önemlidir. Müşterilerinizin hafızasına kazanacak ve kolay bir şekilde ulaşılabilecek bir alan adı seçmelisiniz.

2- Okunuşu Kolay Olmalı!

Kullanıcıların sizi hatırlaması oldukça önemlidir. Müşterileriniz tarafından hatırlanmak için de seçtiğiniz alan adının kolaylıkla telaffuz edilmesi gerektiği gerçeğini göz ardı etmemelisiniz.

Alan adının kolay okunmasının yanı sıra alan adında” – (tire)” kullanılmamalıdır. Eğer kullanılmışsa alan adının kalitesi düşecektir. Hem yazılışında hemde okunuşunda hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkacaktır.

3- Alan Adı ile İlgili Sosyal Medya Sayfalarının Olup Olmadığını Kontrol Edin!

Aklınızdaki onlarca alan adı içerisinden birine karar verdiniz. Ancak markanız ile uyumlu olması ya da kolay okunması tek başına yeterli değildir. Karar verdiğiniz alan adı ile ilgili herhangi bir sosyal platformda sayfalar önceden açılmış olabilir. Alan adına karar vermeden önce bunları kontrol etmeniz gerekir. Özellikle en aktif hangi sosyal medya platformunda çalışma yapacaksınız ilk önce o platformda kontrolleri yapmanız gerekir. Unutmayın ki markanız ile ilgili sosyal medya üzerinde oluşturacağınız sayfalar, markanızın geleceği için tahmin ettiğinizden daha önemlidir. Alan adınızı aldıktan sonra yapacağınız ilk iş, aktif olarak çalışacağınız sosyal medya platformlarında markanız ile ilgili sayfaları oluşturmak olmalıdır.

4- Benzer Alan Adlarını Kontrol Edin!

Alan adınızı almadan önce, benzer veya aynı alan adının farklı üst seviye alan adı (top level domain) uzantısı ile kullanılıp kullanılmadığını araştırmalısınız. Eğer alacağınız alan adı farklı üst seviye alan adı uzantısı ile kullanılıyorsa diğer alternatifleri değerlendirmeniz gerekir. Örneğin bir nakliyat firmanız var ve ankaranakliyat.com alan adını alacaksınız. Ancak ankaranakliyat.org aktif bir şekilde kullanılıyor. Bu durumda farklı alan adlarını değerlendirmeniz gerekir. Kısacası kullanacağınız alan adınız benzersiz olmalıdır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse alacağınız alan adının .org ve .net uzantılı olan versiyonları boştaysa bunları da alabilirsiniz. Böylece web siteniz tamamen eşsiz olacaktır.

5- Alan Adı Kısa mı Olmalı Yoksa Uzun mu?

Doğru Alan adı seçimi için göz önünde bulundurulması gereken önemli diğer bir nokta da alan adının kısa ve net olmasıdır. Gereksiz uzun ve markanızı net bir şekilde yansıtmayan alan adları size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Aksine size farklı konularda zarar verebilecektir.

Alan adının sadece kısa olması yeterli değildir. Aynı zamanda kolay okunması, akılda kalıcı olması ve bulunabilir olması da önemlidir. Kısa bir alan ancak tüm bunlarla birlikte size fayda sağlayacaktır. Ayrıca kısa bir alan adı kullanmanın diğer bir faydası da tüm URL’leriniz kısa olması konusun da karşınıza çıkacaktır. Kısa bir alan adı ile daha kısa URL’lere sahip olacaksınız. Bu sayede arama sonuçlarında konumuz iyileşecektir.

6- Anahtar Kelimelere Bağlı Kalmayın!

Anahtar kelime yığını gibi görünen bir alan adı hiçbir zaman iyi değildir. Anahtar kelimenizin akılda kalıcı olması, okunabilir olması ve kolay ulaşılabilir olması gerekmektedir. Ancak bu anahtar kelimenin de tamamen bir kenara bırakılması anlamına da gelmemektedir.

Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden açıklamak gerekirse ankaranakliyatfirması.com şeklinde bir alan adı yerine ankaranakliyat.com sizin için en doğru tercih olacaktır. Evet siz bir nakliyat firmamasınız ve alan adınızda bunu belirtmek istiyorsunuz. Ancak alan adınzı ile belirtmek istediğiniz Ankara ve nakliyat kelimeleri. Alacağınız ankaranakliyat.com alan adı hem markanızı en iyi şekilde temsil ediyor hem kolay okunabilir özelliğe sahip hem de kısa ve net. Anahtar kelimenin alan adında olması için seçtiğiniz gereksiz uzun bir alan adı size fayda sağlamayacaktır.

7- Üst Seviye Alan Adlarından Hangisi Tercih Edilmeli?

Üst seviye alan adları aslında internette çok fazla karşımıza çıkmaktadır. En çok kullanılan ve karşımıza sıklıkla çıkan üst seviye adlan adları ” .com, .org, .net, .co ve .us” uzantılı alan adlarıdır. Elbette üst seviye alan adaları bunlarla sınırlı değil. Ancak en çok karşımıza çıkanlar bu şekilde sıralanabilir. Sizi ilgilendiren kısım şu “Hangisini tercih etmeliyim?”. Eğer pazar hedefiniz global ise yani global bir pazar hedefine sahipseniz sizin için en ideal olan alan adı .com uzantılı olan alan adıdır. Bunun yanı sıra ülke ile uyumlu olması gerekir. Örneğin example.com.tr şeklindeki bir alan adı sizin için en doğru alan adı olacaktır.

Üst seviye alan adı tercih etmeniz için birçok farklı sebep vardır. Bunlardan ilki bu tür alan adlarının müşteriler tarafından daha fazla tercih edilmesidir. Arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etmenizi sağlarlar. Ayrıca anahtar kelimeden oluşan alan adlarına göre daha güvenilirdir.

Doğru alan adı seçimi için yukarıda sıraladığımız kriterler oldukça önemlidir. Özellikle markalaşma sürecinde alan adı büyük bir etki yaratmaktadır. Markanız için alan adını seçmeden önce telif probleminin olup olmadığını da kontrol etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Tüm bu kriteri göz önünde bulundurarak markanıza en uygun alan adını en doğru biçimde seçebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir