İÇERİK UZUNLUĞU
Yüksek aranma hacimli kelimelere göre yapılan aramalarda Google ilk 3 sıralamasında bulunanların diğer sitelere göre içerik uzunluğu oranı: %45
SEO Optimizasyon işlemleri uzmanlar tarafından uygulanması gereken iyileştirme işlemleridir. Seo konusuna hakim değilseniz öncelikle tüm kaynakalrı okuyarak bilgi edinmeli ve daha sonra kendi sitenizde uygulamalısınız.
Profesyonel Arama Motoru Optimizasyon çalışmaları en az 4 ay süre ile planlanır.
Bu süreden daha erken fayda sağlamak olanaksızdır. Çalışma süreci içinde; Sayfa tasarımı, Sayfa dolaşımı, Sitede geçirilen süre, Hemen çıkma oranı, Rakip firma analizi, Toplam backlink sayısı, içerik kalitesi gibi değerler göz önünde bulundurularak web siteniz için optimizasyon yapılır.
SEO yapan firmalar, web sitenizin SEO’ya uyumluluk Kriterlerini eksiksiz olarak iyileştirerek web sitenizin kazançlarının arttırılmasını hedeflemektedir.
600’den fazla makale içeren Türkiye’nin en büyük SEO BLOG‘unu günlük olarak takip etmenizi önemle tavsiye ederiz. Blog bölümüne ulaşmak için buraya tıklayınız. Ama önce SEO’nun püf noktalarını öğrenelim… Lütfen sayfayı aşağı kaydırın.
Arama Motoru Optimizasyonu, internet işletmenizden reklamsız olarak gelir elde etmenizi sağlar. Google veya diğer arama motorlarında sitenizin kelime konumlarını yükselterek, sizinle ilgili arama yapan herkese ilk sıra veya ilk sayfada görünürsünüz. Web sitenizden gelir elde etmek için sürekli olarak reklam vermenize gerek kalmaz. Reklam vermek zorunda olan bir internet şirketiniz varsa, reklam maliyetlerini uzun vadede yarı yarıya azaltır.
Google, web siteleri arasında sıralama yaparken bazı kriterleri göz önünde bulundurur. Arama Motoru Algoritması, Google tarafından tam olarak açıklanmasa da resmi veya gayri resmi olarak açıkladığı bazı sıralama faktörleri vardır. Aynı zamanda bizim gibi SEO ajansları kendi gözlemlerine dayanarak bazı sıralama faktörlerini ortaya çıkarmaktadır.
Yukarıda şimdiye kadar bilinen, tespit edilen ve Google uzmanları tarafından açıklanan Sıralama kritlerleri yer almaktadır. Bu tablo vasıtasıyla, Google’ın aslında sizden ne istediği ve ne beklediği anlaşılabilir. Bir web tasarım ekibine sahipseniz bazı hataları ve eksikleri kendiniz belirleyip düzenleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra diğer web sitelerinden alınan backlinkler ve sosyal medya aktivitesi önemlidir.
En önemli SEO faktörleri; Domain adını bilerek gelen ziyaretçilerin direkt girişleri, ziyaretçinin sayfada kalış süresi ve geri dönen sadık ziyaretçilerdir. Yani Bir kullanıcı web sitenizin adresini yazarak sitenizi ziyaret ediyorsa her zaman 1 puan öndesiniz demektir.
Direkt Ziyaret; Web sitenize gelen ziyaretçilerin Google veya herhangi arama motoru vasıtasıyla değil, direkt olarak site adresinizi yazarak sitenizi ziyaret etmesi durumudur. Bu girişler ne kadar çoksa, Google sıralamasında o kadar yukarıda olursunuz. Çok önemli bir kriterdir. Direkt girişleri yükseltmek için marka pazarlama işlemi yapmak gerekir.
Ziyaretçilerin web sitenize girdikten sonra geçirdikleri zaman önemlidir. Web sitenizin içeriği her neyse, ziyaretçi sitenize girdikten sonra ilgi alanına uygun bir yere gelmiş olduğunu düşünmeli. Web sitenize gelen ziyaretçilerin sitede kaldığı süre Google sıralama farktörleri içinde en önemli kriterlerden biridir. Bu süreyi yükseltmek için kaliteli içeriklere sahip olmalısınız.
Hemen Çıkma Oranı; “Kullanıcılar sitenize giriş yapar yapmaz sitenizden ayrılıyor mu yoksa sitenizi vakit ayırmaya değer mi buluyor?” sorularının cevabını veren önemli bir orandır. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sitenizde yer alan diğer sayfaları da ziyaret ediyorsa hemen çıkma oranı düşer. Aksine eğer kullanıcılar web sitenize giriş yapar yapmaz çıkıyorsa ya da bir kaç saniye sonra sitenizden ayrılıyorsa hemen çıkma oranınız yükselir. Hemen çıkma oranı, web sitenizin performansı ve kullanıcıların ziyaret esnasındaki davranışları hakkında bilgi verir. Web sitenizin hemen çıkma oranı yüksekse web sitenizde yolunda gitmeyen bir takım şeyler var demektir.
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, farklı sayfaları mutlaka dolaşmalı. Eğer sitenizi ziyaret eden kişiler web sitenizde yer alan farklı veya benzer içerikleri dolaşıyorsa bu iyidir. Google gözünde anlamlıdır. İnsanlar, ilgi alanıyla alakalı konuları sitenizde bulmuş demektir. Sıralama sonuçlarında bu tip popüler siteler üst sıralarda çıkar.
Sizi öneren diğer web siteleri, en önemli SEO farktörlerinden biridir. Sizi ne kadar çok kişi öneriyorsa siz o kadar iyisinizdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Backlinkler, farklı domainlerden, farklı ip adreslerinden gelmelidir. Kendi sitenizden kendinize ait başka bir siteye link çıkışı yaparsanız bir etkisi olmayacaktır. Link çıkışı olan sitenin, sizinle hiç alakası olmaması gerekir.
Takipçiler, SEO ile ilgili gibi durmasa da öenmlidir. Sizi ne kadar kişi takip ediyor? Herhangi bir içerik paylaştığınızda anında bu bağlantıya tıklayıp siteye giriş yapan kaç kişi var? Google, sıralamaları oluştururken bu kriterlere dikkat eder.
Web sitenizde yayınladığınız içerikler kaliteli olmalıdır. Kaliteden kasıt, benzersiz, orijinal, ekstra bilgi içeren, kaynak gösterilmiş, içinde resim veya video olan içeriklerdir. Kopya içerikler, benzersiz olmadığı için sıralama alamaz. Google, kopya veya kalitesiz toplama içerikleri sıralamaya sokmaz.
Anahtar Kelime (Keyword) sayfanızda mutlaka her bölümde belirtilmelidir. Örneğin; SEO ile ilgili bir makale yazıyorsanız, H etiketi içinde “SEO” mutlaka sayfaya yazılmalıdır. 500 kelimeden oluşan bir makaleniz varsa yüzde 8-10 oranında anahtar kelime bu makale içinde geçmelidir. En az 8 defa SEO kelimesi makale içinde geçmek zorundadır.
SEO’nun vazgeçilmezi olan Site İçi SEO, kusursuz yapılması gereken bir çalışmadır. Çünkü; site içi seo kusursuz olmazsa eğer hiçbir şekilde siteniz anahtar kelimede yükselmez. Yılların bize vermiş olduğu tecrübeler ile aşağıdaki verdiğimiz püf noktaları sitenizde uygulayarak site içi seo işlemlerinizin mükemmel olmasını sağlayabilirsiniz.
Site içi SEO işleminde ilk önce yapmanız gereken kısım sitenizi Google Lighthouse, Google Pagespeed Insight verilerine göre hız optimizasyonlarını yapmanız lazım. Google hızlı siteleri sever. Nedeni ise; Google gibi büyük bir arama motoru kullanıcılarının en hızlı şekilde sonuca ulaşmasını ister. Bu sayede siteniz ne kadar hızlı açılırsa rakiplerinize karşı ilk golünüzü atmış olursunuz.
Sitenizi eğer 1. sırada görmek istiyorsanız öncelikle sitenizi kendiniz seveceksiniz. Sitenizde ziyaretçilerinizin zaman geçirmesini istiyorsanız eğer sitenizin teması ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunun. Temanız çok mükemmel olmalıdır. Bu size ilk püf nokta olsun. İkinci olarak sitenizin kullanımı o kadar kolay olsun ki deyim yerindeyse 5 yaşındaki çocuk bile kullanabilsin. Siteniz tamamen Responsive yani mobil cihazlarla uyumlu olsun. Bana göre Youtube kullanıcı deneyimi en iyi olan sitedir. Çünkü 5 yaşındaki çocuklar bile Youtuber olmaya başlamış. 5 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki amcalara kadar kullanılıyor. Kullanıcı Deneyimi yüksek bir siteniz olursa rakiplerinize ikinci golünüzü kaydetmiş olursunuz.
Bir SEO atasözü der ki: “İçerik Kraldır!”. İşte bu yüzden içeriklerinize çok önem vermelisiniz. İçerik deyince akla hemen makale geliyor ama içerik demek sitenin içindeki her şeyden bahsediyorum. Makale, Resim, Video, Dokümanlar, Tema vs. gibi materyallerin özgünlüğünden bahsediyorum. Rakiplerinizden farklı olmalısınız. Kopya içerik arama motorları tarafından mutlaka cezalandırılır. Ama şu bir gerçek ki, Site içi SEO deyince akla hemen başlık etiketlerinin kullanımı ve özgün makale gelmektedir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Yukarıda saydığım ilk iki özellikleri unutursanız kusura bakmayın ama en kaliteli içeriği bile yazsanız en güzel şekilde başlık etiketlerini kullansanız da o site hiçbir şekilde anahtar kelimede sıralamaya giremez.
Site içi bağlantılar çok önem arz eden bir iştir. Her yazınızdan veya sayfanızdan bağlantı kesinlikle yapmayın. Bir konu hakkında yazı yazıyorsanız ve yazdığınız konuda daha önce yazdığınız bir konuya değiniyorsanız mutlaka daha önce yazdığınız sayfanıza ve yazınıza o konudan link veriniz. Şuna dikkat edin her yazınızdan başka bir yazıya alakalı olmadığı sürece link vermeyin bu tamamen sizin zararınıza olur.
Site içi bağlantılar kadar site dışı bağlantılarda önemlidir. Alanında otoriter sitelere bağlantı vermek sitenizdeki içeriğin ne ile alakalı olduğunu Google botları tarafından daha çabuk anlaşılmasını sağlayarak yazdığınız konunun direkt olarak hedeflediğiniz kelimelerde yükselmesini sağlar. Örneğin, yukarıda biz Google Lighthouse, Google Pagespeed Insight ve Youtube kelimesini kullandık ve bu sitelere backlink vermekten hiç kaçınmadık. Çünkü backlink verdiğimiz bu üç site alanında otoriter siteler.
Gelelim ziyaretçiyi sitemize çekeceğimiz en önemli şeye. Başlık çok önemlidir. İlgi çekici bir başlık çok daha önemlidir. İlgili çekici başlık kullanmayı en iyi yapanlar yine Youtuber dediğimiz vatandaşlar. Ayrıca özellikle Magazin ve Spor haberlerinde sıklıkla yapılmaktadır. İngilizce clickbait denilen Türkçe ismi ile tıklama tuzağı dediğimiz olayı eğer yazı ve sayfa başlıklarınızda uygularsanız sitenize sosyal medya sitelerinden ve arama motorları sonuçlarından hatırı sayılır derecede ziyaretçi çekeceğinizin garantisi verebilirim.
Ziyaretçilerinizi sitede uzun süre tutacak materyallerin başında hiç şüphesiz videolardır. Videolarınız ne kadar uzun olursa kullanıcı sitenizde o kadar uzun süre kalacak. Bu sayede ortalama oturum süresi artacak ve hemen çıkma oranı düşecek. Ortalama oturum sürenizi ve hemen çıkma oranınızı Google Analytics üzerinden öğrenebilirsiniz. Ortalama oturum süresi yüksek siteler Google arama motoru tarafından değerli siteler olarak değerlendirildiğinde siteniz arama motoru sıralamalarında yükselecek.
“SEO ne değildir?” kısmını atlamamak gerekir. SEO bir “kara büyü” değildir. Yani web sitenizi bir anda yükseltemezsiniz. Bunun nedeni Google Sıralama Algoritması’nın sürekli değişmesi ve Google’ın bu konuda bir kullanım kılavuzu vermemesidir. Aslında Arama Motoru Optimizasyonu çalışmaları algoritmik varsayımlar ve her sektöre göre yapılan farklı sistemli çalışmalardan ibarettir.
Yüksek aranma hacimli kelimelere göre yapılan aramalarda Google ilk 3 sıralamasında bulunanların diğer sitelere göre içerik uzunluğu oranı: %45
Google aramalarında en üst sırada çıkan sonuçların %65'i HTTPS kullanmaktadır.
Google ilk sıra'da olan bir arama sonucunun, 10'uncu sırada olan siteden en az 10.000 daha fazla backlink aldığı tespit edilmiştir.
Google ilk 3 sıra içindeki web sitelerinin ortalama ``hemen çıkma oranı`` Yüzde 49'dur.
Google sonuçlarında ilk sıralarda olan sitelerin diğer sitelere oranla farklı web sitelerinden aldığı fazla baclink oranı.
Google sonuçlarında ilk 3'te çıkan web sitelerinin %18'inin içeriklerinde anahtar kelime bulunmuyor. Sadece Title ve Description'da keyword yazıyor.
Moradam, SEO’nuzun tüm aşamalarında size destek ve danışmanlık sunar. Aynı zamanda Profesyonel Websitesi Hata Analizi ve Sıra Bulucu sistemimiz sayesinde SEO çalışmanızın her aşamasını kontrol altında tutabilirsiniz. Dilerseniz Blog Makalelerimizi okuyarak web sitenizin yükseltme çalışmalarını kendiniz de yapabilirsiniz.