Çok Dilli SEO Nedir? Çok Dilli SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

çok dilli seo

Online işletmenizi uluslararası pazarlarda tanıtmak ve genişletmek istiyor olabilirsiniz. Uluslararası pazarlarda başarıyı yakalamak istiyorsanız SEO çalışmalarında ekstra çaba göstermelisiniz. Çok dilli sitelerde uygulanan SEO teknikleri diğer sitelerden daha farklıdır.  Genel olarak benimsenmiş bir kaç teknik dışında çok dilli siteler ve diğer sitelerde uygulanan teknikler farklı yaklaşımlar gerektirir. Eğer çok dilli bir web siteniz varsa bu yazımızda diğer ülkelerde de web sitenizin başarı elde etmesini sağlayacak tekniklere değineceğiz. Çok dilli SEO nedir, nasıl yapılır ve neden önemlidir gibi sorularınızı da yanıtlayacağız.

Çok Dilli SEO Nedir?

Çok dilli SEO, birden fazla dil ve birden fazla bölge hedeflemesi yapan siteler için yürütülen çalışmalar bütünüdür. Birden fazla dil ve bölge hedeflemesi yapan sitelerin farklı bölgelerde içeriklerini sunma fırsatı sunar. Çok dilli sitelerde SEO çalışması diğer sitelerden daha zor olsa da başarılı bir şekilde ilerlendiği zaman hem iyi bir sıralama hem de iyi bir geri dönüşüm oranı sağlayacaksınız.

Çok dilli bir site ile kazancınız daha büyük olabilir. Farklı dil ve bölgelerde hedefleme yapmak, potansiyel kitlenizi genişleteceği gibi birkaç bölgede ve dil de iyi sıralamalar elde etmenizi de sağlayacaktır. Çok dilli bir site oluşturmadan önce ilk yapılması gereken doğru ülke ve dil hedeflemesi yapmaktır. Doğru bir hedefleme yapılmadığı takdirde sıralamanız zarar görecek ve düşmeye başlayacaktır. Bu yüzden tüm aşamalarda büyük bir dikkatle hareket etmeniz gerekir.

Çok dilli SEO’da karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de yinelenen içeriklerdir. Birbirine benzeyen çok fazla içeriğin bulunduğu sayfalar birbiri ile rekabet edecektir. Bu yüzdende sayfaların sıralamalarında düşüşler meydana gelecektir. Ayrıca hangi içeriğin daha önemli olduğu konusunda da sorunlar oluşacaktır. Böyle bir sorunun önüne geçmek için Hreflang Etiketi kullanmanız gerekir. Hreflang etiketi ve kullanımı konusunda detaylı bilgilere Hreflang Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Çok Dilli Siteler İçin İçerik Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çok dilli SEO’nun en önemli kısımlarından biri de içeriklerdir. Çok dilli sitelerde içerik oluştururken iki seçenek vardır. Ya elinizdeki içeriği diğer diller için uyarlayacaksınız ya da yeni bir içerik oluşturacaksınız. İçerik stratejinize hedeflediğiniz bölge ve dilde anahtar kelime araştırmasıyla başlamanız gerekir. Anahtar kelime araştırmasında yapılan büyük yanlışlardan biri de Türkçe bir anahtar kelimeyi direk çeviri uygulamalarından çevirmektir. Halbuki her dilde farklı kalıplar vardır. Türkçe’de kullanılan bir kelimenin İngilizce’de, Almanca’da veya Fransızca’da farklı anlamları olabilir. Bu yüzden aynı kelimelerin farklı dillerde farklı anlamlar taşıyabileceğini düşünerek araştırma yapmalısınız.

Türkçe olan bir içeriği çevirirken de anahtar kelime araştırmasında ki dikkatli olmanız gerekir. Kültürel farklılıkları ve kelimelerin farklı anlamlar taşıdığını göz önünde bulundurmalısınız. İçeriğinizi farklı dillere çevirirken Google Translate veya diğer çeviri uygulamalarını kullanmak yerine çeviri konusunda uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Türkçe bir içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlara çeviri konusunda da dikkat etmeniz gerekir. Yazım hatalarına ve anlam kaymalarına yer verilmemelidir. Farklı bir dilde günlük konuşma diline yakın bir içerik oluştururken kültürel farklılığı göz önünde bulundurun. Yeni kitlelere seslenirken akılda kalıcı olmak birincil hedefiniz olacaktır.  Bu yüzden anlam farklılıklarından dolayı yaşanan problemler bunun önünde ki en büyük problem olacaktır.

Çok dilli sitelerde anahtar kelime analizi ve içerik oluşturma;

  1. Belli bir konuya odaklı siteler, ilgili konuyla alakalı tüm anahtar kelimeleri belirlemelidir. Diğer siteler ise her sayfa için 1 veya 2 anahtar kelime belirleyebilirsiniz.
  2. Belirlenen anahtar kelimelerin hedeflenen dile çevirisi yapmalı ve alakalı diğer alt anahtar kelimeler belirlemeniz gerekir.
  3. Google Keyword Planner veya başka bir aracı kullanarak anahtar kelimelerin hacimlerini belirleyip büyükten küçüğe sıralamasını yapın.
  4. Anahtar kelimeleri belirledikten sonra SEO uyumlu makale yazarken dikkat etmeniz gereken noktaları dikkate alarak içerik oluşturduğunuzdan emin olun. (H1, Meta Açıklaması, URL ve içerikte yeteri kadar anahtar kelimenin kullanıldığından emin olun.)
  5. İçerikleri oluştururken doğal olun. Özellikle anahtar kelimeleri kullanırken içeriğin akışına sadık kaldığınızda emin olun.

Çok dilli sitelerden nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve diğer sitelerde yürütülen çalışmalardan ne gibi farklılıkların olduğuna değindik. Çok dilli SEO çalışmalarında içerik ve kültürel farklılıklar daha ön plana çıkmaktadır. Kullanıcı deneyimi açısında da büyük önem taşıyan kültürel farklılıklar dikkate alınarak içerikler oluşturulmalıdır. Ayrıca yalnızca dil değil sitede kullanılan renkler, görseller ve videolar da buna uygun şekilde hazırlanmalıdır. Yeni pazarlarda başarı elde etmek için önce hedef kitlenizi tanıyarak çalışmalara başlayın.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir