İnternet Sayfalarının Geç Açılmasının Nedenleri

İnternet Sayfalarının Geç Açılmasının Nedenleri

Bilgisayar kullanırken herkes zaman zaman internet sayfalarının geç açılması şikâyetini yaşar. Artık internet günlük hayatımızın birer parçasıdır. Gün boyu tüm ödemelerimizi internet üzerinden yaparız. İzlemek isteyeceğim dizi ya da filmleri internet aracılığı ile izleriz. Tüm dünya haberlerine yine internetten ulaşırız. Kısacası hayatımızın her aşamasında internete ihtiyaç duyarız. Ayrıca artık teknoloji çağındayız. İstediğimiz her bilgiye kolay yoldan erişebiliriz. Bu erişimi de internet üzerinden sağlarız. Ancak gün içerisinde bu kadar kullandığımız internetler ile ilgili bir takım sorunlar da yaşanır. İnternet bağlantısında kişileri rahatsız eden bu sorunların en başında internet sayfalarının geç açılması ya da internet sayfalarının donması sorunu gelir. Bu durum oldukça can sıkıcı ve sinir bozucu bir durumdur. Tam film izlerken donan bir internet sayfası kişilerin zevkini kaçırabilir. Ya da geç açılan bir internet sayfasını beklemek oldukça can sıkıcı olabilir. Bu nedenle ilk önce internet sayfalarının niçin geç açıldığına öğrenip sorunu çözmek gerekecektir.

Bir internet sayfasına bağlanmada sorun yaşıyorsak bunun pek çok nedeni olabilir. İnternet hızında sorun yaşıyorsak bunun nedeni internet DNS ayarının yapılmaması olabilir. Bu sorun internet hızı noktasında kişilerin en çok karılaştığı sorundur. Bir başka sorun ise bilgisayara virüs bulaşmasıdır. Çünkü bilgisayarın yavaş olması internetin de yavaş olmasına neden olur. İnternet sitelerinin geç açılmasının sorunu belki de hiç bilgisayarla alakalı bir duru olmayabilir.

Adsl hızınız düşükse de bu sorunu yaşayabilirsiniz. Adsl hız düşüklüğü internetin çok geç açılmasına ya da internetten bir şey indirirken onun yavaş dolmasına neden olur. Belki de internetin yavaş olmasının tek nedeni yaşanılan bir işlemci problemidir. Bunların hepsi internette sorun yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle internet sayfalarında çok geç açılma sorunu yaşıyorsanız; tüm bu ayarların kontrol edilmesi gerekir.

DNS Ayarı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Türk Telekom’ un alt yapısında filtreleme özelliği vardır. Bu durumda Türk Telekom alt yapısını kullananların her siteye girememesi anlamına gelir. Bazı siteler yasaklanmıştır. Ya da bazı sitelere girildiğinde pek çok hata ile karşılaşılabilir. Bu nedenle DNS ayarının mutlaka manuel bir şekilde yapılması gerekir.

Dünyanın her yerinde kullanılan bazı standart DNS ayarları vardır. Dünyada genellikle kullanılan DNS ayarları şunlardır: 4. 4. 4. 2, 4. 4. 2. 1 ya da 208. 67. 222. 222, 208. 67. 220. 220. Genellikle kullanılan DNS’ ler bunlardır. Ayrıca bir de Türk Telekom’ un sunduğu DNS ayarı vardır. Bu da: 195. 175. 39. 39, 195. 175. 39. 40 DNS ayarlarıdır. DNS ayarınız Türk Telekom ayarlarında ise internet sayfalarında geç açılma ile ilgili problem yaşayabilirsiniz. Bu durumda dünya üzerinde yaygın şekilde kullanılan DNS ayarlarına dönebilirsiniz. Böylece internet yavaşlama problemini çözmüş olabilirsiniz.

 

Speedtest Nasıl Uygulanır?

İnternetinizin DNS ayarını kontrol ettiğiniz halde; internet sayfalarının geç açılma sorununu çözemediyseniz bir de speedtest uygulamak gerekir. Bu test internet hız testidir. Speedtest, internet üzerinde dünyada en çok kullanılan internet testlerinin başında gelir. Bu şekilde internet bağlantınızın hızını ölçebilirsiniz. Speedtest’ i uygularken ilk önce gelen bölümde internet hızını seçip bir de yaşanılan ili seçiyorsunuz. Daha sonra verileriniz size gelmeye başlıyor. Gelen internet genellikle 1 – 8 mb arasındadır. Gelen verilerin sonucunda internet hızınız ne kadar 8 mb’ a yaklaşırsa o kadar iyidir. 1 mb’ a yaklaşması ise; internetinizin yavaş olduğunu gösterir. Ortalama 4 mb ve üstü iyidir. Ancak verileriniz 4 mb’ ın altında geldiyse; internetinizin geç açılmasının en büyük nedeni budur. Bu durumda internetinizde şikâyetçi olabilirsiniz. Bu durumda internet hızınızın kontrolünü sağlarsınız. Şikâyetiniz sonucunda da bir iki gün içinde internet hızınızda artma olacaktır.

İnternet sayfalarının geç açılması ile ilgili sorun yaşayanlar bu birkaç kontrolü yaparak hızını arttırabilir. Ayrıca bilgisayarınız, internet kullanımı sırasında virüslere son derece açıktır. Bu nedenle bilgisayarda mutlaka etkili bir antivirüs programı bulunmalıdır. Bilgisayarınızda virüs olması da internette donmalara ve geç açılmalara neden olur. Tüm bu ayarlamalar yapıldıktan sonra; internetinizde beklediğiniz ölçüde bir hız sağlama şansınız vardır. Sayfa hızınınızı ölçmek için Google Speed Test aracını kullanmanızı da son olarak önerebiliriz.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir