İçerik Denetimi ile Ziyaretçi Sayınızı Arttırabilirsiniz!

içerik denetimi

İçerik denetimi ile ziyaretçi sayısını arttırabileceğinizi biliyor musunuz? Peki en son ne zaman içeriklerinizi denetlediniz ve düzenleme yaptınız? Web sitesinde ne kadar içerik olursa olsun çoğu web sitesi sahibi eski tarihli içeriklerini denetlemeyi göz ardı eder. Özellikle çok sayıda içeriğin yer aldığı web siteleri için içerik denetimi vakit kaybı gibi görünebilir. Fakat yeni içerik üretmeye odaklanıldığı kadar var olan içeriklerinizin de denetlenmesi ve düzenlenmesi gerekir. İçerik denetimi nasıl yapılır ve ziyaretçi sayısı üzerindeki etkisi nedir? gibi sorularınızı cevaplamak için sizlere içerik denetimi konusunda A’dan Z’ye tüm detayların yer aldığı içeriğimizi paylaşıyoruz.

İçerik Denetimi Neden Önemlidir?

İçerik denetiminin nasıl yapıldığı ve ziyaretçi sayısı üzerindeki etkisinden önce içerik denetiminin neden önemli olduğunu bilmek gerekir. Web sitenize eklediğiniz her içeriğin belli bir hedefi vardır. Ayrıca içerikleriniz web siteniz için birer yatırımdır. Ancak zamanla içerikleriniz hedeflerine ulaşamaz ya da yatırım halinden çıkar. Bu yüzden içeriklerinizi düzenli bir şekilde denetlemeniz gerekir. Farklı ölçüm araçları ile içeriklerinizden istediğiniz performansı elde edip etmediğinizi kontrol etmelisiniz.

Web sitenizde yer alan içerikler belli bir süre sonra tazeliğini kaybeder. Bu durumun nedeni zamanla bilgilerin geçerliliğini ve doğruluğunu kaybediyor olabilmesidir. Örneğin bundan bir kaç yıl önce SEO için geçerli olan bilgilerin ve tekniklerin bir kısmı şuan geçerliliğini kaybetmiştir. Birçok sektörde de durum aynıdır. Ayrıca artık geçerli olmayan ya da hatalı olan bilgilere sahip içerikler markalaşma sürecinize de zarar verecektir. Tazeliğini kaybeden, geçerliliğini kaybetmiş bilgi ve tekniklere yer verdiğiniz içerikleri tespit ederek yeniden düzenleyebilirsiniz.

İçerik denetimi performansı yüksek içeriklerin tespit edilmesini sağlar. Var olan içerikleriniz içerisinde hangi içeriğin web sitenize sağladığı katma değer yüksekse onu tespit ederek daha verimli çalışmalar yürütebilirsiniz. Ayrıca yeni içerikler üretirken de size yol gösterici bir görev üstlenecektir.

İçerik Denetimi Nasıl Yapılır?

İçerik denetiminin ilk aşaması içeriklerin belli ölçütlere göre gruplandırılmasıdır. İçeriklerinizi gruplandırırken; URL, başlık, anahtar kelime, tarih, aldığı yorum sayıları, içeriğin türü, okunma sayısı ve paylaşım sayısına göre sınıflandırın.

İkinci aşamada içerikler ilgili verileri incelemeniz gerekir. İçeriklere dair verilen incelenmesi içerik denetiminin en önemli aşamasıdır. Hangi tarihte yayınlanan içerikleri denetleyeceğinize karar verdikten sonra o zaman dilimine ait tüm içerikleri toplayın. Bu aşamada URL’lerin toplanması gerekmektedir. URL’leri toplarken manuel bir işle  yapmak vaktinizi alacaktır. Bu yüzden SEMRush ve Google Analytics araçlarını kullanmanızda fayda olacaktır.

Belli bir zaman dilimi için denetleyeceğiniz içerikleri mikro parçalara ayırın. Yani haftalık ve aylık olarak içerikleri sınıflandırın. Bu sayede hem denetleme hem analiz hem de takip konusunda büyük bir kolaylık sağlamış olacaksınız.

Artık içeriklerinizi gruplandırdınız. Şimdi ise içeriklerinizi bazı metriklere göre analiz etmelisiniz. İçerik denetimi için bakmanız gereken metrikler:

  • Organik Trafik: Eğer içerikler belli bir oranda organik trafik sağlayamamışsa içerikle ilgili problemler olabilir. İçeriğinizi kullanıcılara yanlış sunmuş olabilirsiniz. Ya da ilgili anahtar kelimelerde kullanıcı faydasını sağlayacak bir içerik değildir.
  • Hemen Çıkma Oranı: Eğer hemen çıkma oranı yüksek bir siteye sahipseniz sitenizde yolunda gitmeyen bir eyler var demektir. Kullanıcılar içeriğe ya da bir sayfaya ulaştıktan sonra diğer sayfalara göz atmadan sitenizden hemen çıkıyorsa hemen çıkma oranı yükselecektir. İçerikleriniz, kendisini okuyan kullanıcıya diğer içerikleri ziyaret etmeye ya da site içi arama yapmaya teşvik etmelidir.
  • Backlink: Backlinklerinizin yalnızca kaliteli olanları size artı değer sağlar. Hangi içeriklerden backlink kazandığınızı kontrol etmelisiniz. İçeriklerinizin yayınlandığı tarihten denetim süresine kadar geçen zaman içerisinde ne kadar backlink kazandığını tespit edin. Backlink sayısı yüksek olsa bile linkler içerisinde kaliteli olmayan backlinklerde mevcut olabilir. Bu yüzden içeriklerinizin sağladığı backlinkleri düzenli bir şekilde kontrol edip zararlı olanları devre dışı bırakmalısınız. Aksi takdirde sıralamalarınızda düşüşler kaçınılmaz olacaktır.
  • Sayfada Geçirilen Toplam Süre: Sayfada geçirilen süreyi incelerken içeriğinizin uzunluğu da oldukça önemlidir. 300 kelimeden oluşan bir içerikte kullanıcıların 20 saniye süre geçirmesi ile 1000 kelime veya daha fazla uzunlukta olan bir kelimede 20 saniye geçirmesi farklı sonuçlar doğurmaktadır. Uzun bir içerikte  kullanıcılar vakit geçirmeden sayfayı terk ediyorsa içeriğiniz, kullanıcıların dikkatini çekmiyor ya da onlara fayda sağlamıyordur.
  • Tekil Ziyaretçi: İçerikleriniz ne kadar yüksek sayıda tekil ziyaretçiye sahipse o kadar kaliteli ve iyidir. Ayrıca yüksek tekil ziyaretçi sayısı yüksek geri dönüşüm anlamına da gelmektedir. Kısacası tekil ziyaretçi sayısı yüksek içerikler web siteniz için yatırım niteliğindedir.
  • Oturum Başı Sayfa Sayısı: Herhangi bir içeriğinizi ziyaret eden kullanıcı ziyareti sırasında diğer içeriklerinizi ziyaret ediyor mu? Eğer ziyaret ediyorsa bu ziyaretler hangi içeriklere yönelik? İçeriklerinizin kullanıcıları diğer içerikleri ziyaret etmeye teşvik etmesi gerekir. Eğer kullanıcılar herhangi bir içeriği ziyaret ettikten sonra diğer içeriklere yönelmiyorsa ziyaret edilen ilk içerikte problemler var demektir.
  • Sağlanan Trafiğin Kaynakları: İçerikleriniz hangi kanallar aracılığıyla trafik sağlıyor? İçeriklerinizin sağladığı trafikleri inceleyip hangi kanallardan en çok trafiği sağladığını tespit ederek içeriklerinizi bu kanallar aracılığıyla kullanıcılara sunmalısınız.
  • Geri Dönüşüm Oranı: Web sitenizde yer alan içerikler belli bir süre içerisinde size geri dönüşüm sağlamalıdır. Eğer içeriklerin bazıları geri dönüşüm sağlarken bazıları sağlamıyorsa içeriklerinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir. Her içeriğiniz için belli hedef belirleyin. Belirlediğiniz süre zarfında dönüşüm oranlarını inceleyerek içeriğin performansı hakkında böylelikle bilgi edinebilirsiniz.
  • Yeni Gelen Kullanıcılar: Web sitenizde yer alan içerikler sadece mevcut hedef kitleye değil aynı zaman da yeni hedef kitlelere de hitap etmelidir. Eğer içerikleriniz yeni hedef kitlelere seslenmiyor ve onları web sitenize çekemiyorsa performansı düşük bir içerik olarak nitelendirilmektedir.
  • Geri Gelen Kullanıcılar: Web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı daha sonra tekrar sitenizi ziyaret ediyorsa bu oldukça iyidir. Özellikle e-ticaret siteniz varsa her geri gelen kullanıcı bir müşteri olarak değerlendirilir.

Web sitenizde ne kadar çok içerik olursa olsun her birine vakit ayırarak kontrol etmeli ve düzenlemelisiniz. Yukarı da yer verdiğimiz metrikler sitenizde yer alan içeriklerin performansına ilişkin önemli analizler yapmanızı sağlayacaktır. Yaptığınız analizler ile hangi içerik türünün sitenize daha çok ziyaretçi sağladığını tespit edebilirsiniz. Ayrıca analizler sonucunda elde ettiğiniz veriler, yeni içerikler üretirken yol haritanız olacaktır.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir