Sitemap (Site Haritası) Nasıl Oluşturulur?

Sitemap (Site Haritası) Nasıl Oluşturulur?

Günümüzün internet dünyasında SEO, ön planda tutulan ve önem verilen hususlardan biridir. Bu kapsamda işletmeler çeşitli çalışmalar yaparak SEO konusunda kusursuz bir web sitesi ve içerikler ortaya koymaya çalışırlar. SEO’ya katkı sağlayan ve son derece olumlu geri dönüşler alınabilen hususlardan biri de site haritası oluşturmaktır. Söz konusu harita, arama motorları tarafından okunarak kullanıcının sizin web sitenize yönlendirilmesini sağlar.

Temel anlamda söz konusu harita, web sitenizin arama motorunda kategorize edilmesi için önemlidir. Bu sayede web siteniz daha bilinir ve erişilebilir hale gelir. Aşağıdaki başlıklarımızı incelediğinizde site haritasının ne olduğu ve faydasının neler olduğunu anlayabilirsiniz.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, web sitenizin Google ya da Bing gibi arama motoru dizinlerine eklenmesini sağlayan bir ekipmandır. Web sitesinin bilinirliğini artırmak ve kullanıcının siteye yönlenmesini sağlamak için web sitesi sahipleri, site haritası oluşturulmasına ayrıca önem vermek zorundadır.

Tüm arama motorları, kullanıcıların arama sorgularına doğru ve güvenilir kaynaklardan yanıt aramak üzerine inşa edilmiştir. Arama motorları, kullanıcı tarafından sorulan sorulara doğru tanıtı bulabilmek için veri tabanından istifade eder. Söz konusu veri tabanı da site haritası havuzunun bulunduğu alandır. Web siteniz bu havuzda yer almıyorsa, kullanıcının web sitenizi bulması zorlaşacaktır. Kısaca ifade etmek gerekirse arama motoru sonuç sayfasında web siteniz ilk sayfalarda yer almayacaktır.

Site haritası, sadece web sitenizdeki sayfaları listelemekle kalmaz. Her sayfayla ilgili bilgileri de kapsayan bir argümandır. Örneğin web sitesinde yer alan bilgilerin ne zaman oluştuğu, ne zaman güncellendiği gibi bilgiler de site haritasında yer alır.

Yeni bir web sitesi oluşturulurken SEO konusunda başarılı olmanın ilk adımı bahse konu haritanın oluşturmaktan geçer. Google, son derece gelişmiş bir arama motorudur. Bu kapsamda söz konusu arama motoru kullanıcıya 500’den fazla sayfada sonuç sunar. Bu sıralamada web siteniz geri planda kalırsa başarılı olmanız mümkün değildir. SEO uzmanlarının da bu anlamda kabul gören görüşü, site haritası oluşturmanın günümüz dünyasında bir zorunluluk halini aldığı yönündedir.

Sitemap (Site Haritası) Nasıl Oluşturulur?

Site Haritasının Faydaları

Yukarıda da açıkladığımız gibi site haritası, öncelikle SEO’ya katkısından dolayı tercih edilir. İşletmelerin tamamının amacı, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasıdır. Bu anlamda söz konusu haritanın bir gereklilik olduğu sonucuna varılmıştır. Site haritasının SEO sıralamasını iyileştirmesinin yanında bir kısım faydaları da vardır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Web sitesinin organize olmasına katkı sağlar. Site haritası, bir web sitesi için genel anlamda bir dizin görevi görür. Bu sayede kullanıcı, aradığını site içerisinde kolayca bulabilir.
  • Arama motorlarında içeriğinizin kategorize olmasına yardımcı olur. İçeriğinizin arzu ettiğiniz gibi sıralandığından emin olmak için arama motorunun içeriğinizin neyle ilgili olduğunu çözmesi gerekir. Bu da en iyi site haritası ile gerçekleşir.
  • Siteye içerik eklenmesini kolaylaştırır. Özellikle sık sık içerik değiştiren web sitelerinin dinamik şekilde varlığını devam ettirmesi için söz konusu argüman gereklidir. Yeni eklenen içeriğin web sitesinde hangi alan için mantıksal olarak uygun olduğu konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Dâhili bağlantı fırsatı yakalanabilir. SEO için de son derece önemli olan dâhili bağlantıların yakalanması için site haritası çok önemlidir.
  • Siteyi iyileştirmeye destek olur. Söz konusu harita ile web sitenizin nasıl iyileştirilebileceğine kolayca karar verebilirsiniz.

Site Haritasının Oluşturulması

Bir site haritası oluşturmak için kodlama uzmanı olmanıza gerek yoktur. Söz konusu haritayı oluşturmak çok kolaydır. İki yöntem kullanarak harita oluşturulabilir. Bahse konu iki yöntemi şu şekilde açıklayabiliriz.

CMS Eklentisi Kullanmak

CMS, bir içerik yönetim sistemidir. WordPress ya da farklı bir platformdan web tasarımı yapıyorsanız CMS eklentilerini indirerek kolay bir şekilde harita oluşturma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Site Haritasının Manuel Olarak Oluşturulması

Web siteniz 100 sayfadan daha az içeriğe sahipse bu durumda manuel harita oluşturma yöntemini kullanabilirsiniz. Web sitenizde bulunan tüm bağlantıların bir listesini yaparak bunları alt başlıklara göre düzenleyebilirsiniz.

Sonuç olarak site haritası, SEO için çok önemli ve kritik bir husustur. Bir SEO uzmanı ya da profesyonel şekilde kodlama bilen bir kullanıcı olmanıza gerek kalmadan haritanızı oluşturabilirsiniz. Bir kez bu haritayı oluşturduğunuzda her şeyin çok kolay olduğunu görebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir