Adwords Güncellemesi SEO’yu Nasıl Etkileyecek

Adwords Güncellemesi SEO’yu Nasıl Etkileyecek

Geçtiğimiz günlerde Google, Adwords’te büyük bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik SEO‘ yu nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Daha önce sağda ve solda yer alan metin reklamlar şimdi sadece sol tarafta yer alacaklar. Google bu değişiklikle üst reklam alanını 4’e yükseltirken sağ tarafı da Google Alışveriş Reklamları için ayırmış oldu.

Google’ın Adwords güncellemesi yapmasında mobil kullanımın yaygınlaşarak artmasının büyük etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Çünkü mobil trafik bu kadar artmışken, yalnızca masaüstünde görünen ve getirisi de düşük olan bu model artık çok fazla anlam ifade etmemeye başlamıştı. Bu değişiklikle ister mobil ister masaüstü olsun ikisi de ayni modelle ilerleyecek ve hem daha verimli hem de masaüstü ile mobilin daha uyumlu olduğu bir model gelmiş oldu.

Tüm bunların yanında sağ taraf yalnızca reklam algısını verdiği için de fazla tıklanmıyordu zaten. İnsanların okuma alışkanlıkları da soldan sağa olduğu için, sayfada ilk olarak sol kısımdaki metinleri okuyup sağ kısımda kalan metinlerle hiç ilişkileri olmuyordu.

Sol üstteki reklamlar, sağ taraftaki reklamlara oranla daha fazla tıklanma oranlarına sahipti. Bunun sebebi olarak ise organik sonuçlarla aynı sırada olmalarından dolayı organiğe yakın bir algı oluşturmaları ve sayfanın en üstünde yer aldıkları için daha fazla tıklanmaya teşvik etmeleri gösteriliyor.

Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda Google’ın böyle bir değişikliğe gitmesi şaşırtıcı değil, son derece dikkatli, özenli ve mantıklı bir çalışma olduğunu gösteriyor. Yeni model çıkınca daha iyi anlaşılıyor ki sağ taraftaki reklamlar metin kalabalığı ve görüntüyü kirliliğinden başka bir şey değilmiş. Ayrıca metin reklamların gitmesi ile açılmış olan sağ taraftaki alanda Google Alışveriş Reklamlarının  daha çok ve daha büyük görsel ve boyutlarla sergilenmesi ile e-ticaret reklamlarının önünün açılması da  planlanmış olabilir.

Güncelleme SEO-SEM Dengesinde Ne Gibi Değişikliklere Yol Açacak?

Olaya bir de başka boyuttan bakalım. Daha önce Adwords’te sağ ve sol taraflarda çeşitli boyutlarda onlarca reklam yer alabiliyor iken artık şimdi 4 üstte 3 de altta olmak üzere toplam 7 metin reklam yayınlanabilme imkanı sağlanıyor. O zaman bu durumda bir sayfada daha az reklama yer verildiğinden, her firma değil daha seçkin firmalar reklam verecektir. Bu durum da reklam verenler arasındaki rekabeti daha da arttıracak ve CPC maliyetlerinin de giderek artmasına neden olacaktır. Google yaptığı bu değişiklikle daha az reklam ama daha çok para amacını gerçekleştirecek. Hem kullanıcılara daha ferah sayfalar sunacak hem de daha çok kazanacak. Reklam verenler dışındakiler için karlı bir değişiklik gibi görünüyor.

Altta yer alacak olan 3 reklamdan üstekilere oranla iyi bir verim gelmeyeceği aşikâr. Bu yüzden firmalar da üstteki ilk 4’e girebilmek için zaruri olarak CPC ücretlerini arttırmaları gerekecek ve Adwords gideri biraz daha kabaracak. Artık Adwords reklamlarında eskisi gibi 10-15 yer seçeneğiniz yok sadece 7 tane yer seçeneği mevcut. Bu yüzden İlk 4’e girmek de bir yarışa dönüşecek ve daha maliyetli hale gelecek. Bu durum da dolaylı olarak SEO çalışmalarının değerini arttıracaktır. Çünkü Adwords reklam maliyetleri bir süre sonra karşılanamayacak kadar yükselebilir ya da reklamdan gelecek olan kar düşebilir. Dolayısıyla eskiden rahatlıkla reklam veren firmalar biraz daha mesafeli duracak ve devler ligi olan reklamlara yatırım yapmaktansa daha az maliyetli ve verim garantisi olan SEO çalışmalarına yönelmek daha mantıklı bir çözümdür. Bu durum firmalar için SEO’nun önemini arttıracaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir