Yeni Algoritma Güncellemesi: Google Fred

Yeni Algoritma Güncellemesi: Google Fred

Başlıktan da anlaşılacağı üzere ortalıkta dolaşan bir güncellemenin ayak sesleri duyulmaktadır. Her ne kadar bu güncelleme Google tarafından net bir şekilde onaylanmasa da SEO ve Webmaster sektöründeki insanlar birtakım güncellemelerin olduğu konusunda hemfikirler.

Bu fikirlerin oluşmasına ve doğruluk payının yüksek olmasına inandıran şey ise son haftalarda sıralamalarda yaşanan değişimler ve insanların bu sıralamalar içerisinde inişli çıkışlı bir şekilde yer almasıdır.

SEO dünyası bu güncelleme ile adeta yerinden oynarken Google’ın otomatik takip araçları da bu algoritma güncellemesi ile ilgili bir değişiklik olduğunu gözler önüne sermektedir.

Fred Güncellemeleri

Bu güncellemelere Google tarafından resmi bir onay verilmediği gibi ad da verilmedi. Ancak Gary IllyesE sorulduğunda bu ve bundan sonraki güncellemelerin Fred güncellemeleri olarak adlandırılacağını aktarmaktadır.

Bu sebeple algoritma güncellemesi SEO çevrelerince Fred güncellemesi olarak adlandırılmaya başladı.

Güncelleme Hakkında net bilgiler bulunmamakla beraber gelen veriler ışığında değerlendirildiğinde bu güncellemenin bazı sitelerin trafikleri açısından yüzde 90’a varan düşüşlere sebep olduğu gözlemlenmekte. Bu siteler ise daha çok düşük değerli olup getirisi yüksek olan sitelerin etkilendiği dikkatleri çekmektedir.

Black Hat SEO

 

Bu güncelleme ile birlikte anlaşılan google’ın spam algoritma güncellemesi yaptığı anlaşılmaktadır. Black Hat SEO topluluklarından gelen raporlara göre Google düşük değerli olup geliri yüksek olan sitelerin kalitesi ile ilgili bir güncelleme yaparak bu sitelerin trafiklerinde yaşanan düşüşe neden olmuştur.

Spam ile ilgili değişiklik Fred güncellemesi ile sınırlı değil. Daha önce şubat ayında da bir güncelleme olmuştu. Bu güncelleme de yine onaylanmamıştı. Yine şubat ayı içerisinde Google tarafından onaylanmayan bir güncelleme daha yapılmıştı. Bu güncelleme ise kalite güncellemesi üzerineydi. Bu güncellemeler ve ardından Google tarafından onaylanmaması bu sıralar pek sık olmakta. Ancak sektörde etkileri görünen bu güncellemeler Google tarafından onaylanmasa da gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır.

Zengin Kartlar

Otomatik takip araçlarının da tespit ettiği üzere dalgalanmalar mevcut. Bu dalgalanmalar sonucu sırası yükselenler sevindiği gibi düşenler de şikayetçi olmakta. Ancak bu değişikliğe ayak uyduranlar ayakta kalacak gibi gözükmektedir.

Peki ayakta kalmak için neler yapılabilir? Öncelikle Google yeni formatında tam uyumlu arama kelimelerini daha avantajlı bulmakta ve kelimelerin doğru sıralaması çok daha avantajlı hale gelmekte.

Bu güncellemeler ile gelen bir diğer değişiklik ise yazım hataları ile ilgili. Bu güncelleme ile birlikte edat, bağlaç gibi küçük yanlış kullanmaların önemi azalacak ve yapay zeka doğru olana yönlendirecek.

Güncellemeden Etkilenenler

Google’ın son zamanlarda yapmış olduğu güncellemeler hakkında açıklama yapmadığı, onaylamaktan çekindiğini yukarıda da anlatmıştık. Bunun sebebi ise bu güncellemelerden etkilenenlerin ortaya koymuş oldukları protesto mahiyetindeki faaliyetleridir. Mercedes gibi büyük firmalar da bu güncellemelerden etkilenmiş hatta reklamlarının şiddet içeren reklamlar ile birlikte görünüyor olmasına oldukça şiddetli tepki göstermişlerdi.

Fred güncellemesi ile de farklı bir kesim etkilendi. Bu güncellemeden etkilenen sitelerin URL’leri toplanıp incelendiğinde ortaya bir ortak sonuç çıkmaktadır. O da bu güncellemenin içerik güncellemesi şeklinde olmasıdır. Bu siteler incelendiği zaman belirli bir sektör alanında uzmanlaşmış siteler olmaktan uzak daha çok reklam yoluyla para kazanmak için  dizayn edilmiş siteler olduğu göze çarpmaktadır.

Farklı ve birbiriyle ilgili olmayan makalelerden oluşan bu siteler reklamlar ile doldurularak para kazanmakta idiler. Google bu güncellemesi ile içeriğin kalitesinin artırılması ve böylelikle düşük değerli olan sitelerin fazla para kazanmaları yönündeki eğilimlerinin önüne taş koymuş gibi olmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. Cok detaylı güzel bir anlatım olmuş teşekkürler. Benim sitemde anlamsız azalış yaşanmisti demekki sebebi buymuş.

  2. Sitenizi takip ediyorum güzel içerikler paylaşıyorsunuz teşekkürler .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir