Holistik SEO Nedir?

Holistik SEO Nedir?

SEO artık birçok kişi tarafından bilinmektedir. Ancak bilmeyenler için tekrar etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. SEO açılımı itibariyle arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir.

Holistik SEO ise SEO çalışmalarına geleneksel yöntemlerden ziyade bütüncül bir yaklaşımı öngeren bir yöntemdir.

Bu kapsamlı bakış açısı içerisinde teknik çalışmalar, sosyal medya, kullanıcı deneyimi gibi yeni hususlar yer almaktadır. Bu yeni gelişmelerin de asıl amacı geleneksel SEO çalışmaları ile aynı olsa da yöntem olarak günümüze daha uygun hale gelmiştir. Arama motorlarında üst sıralarda yer edinebilmek adına bu yöntemler büyük önem arz etmektedir.

Holistik SEO

Holistik SEO geleneksel, eski ve herhangi bir kurala dayanmayan SEO çalışmalarına karşı yenilikçi bir ekolü temsil etmektedir.

SEO işleriyle ilgilenen kişiler az çok konudan haberdardır ve başarıya ulaşmak için birtakım metodları kulaktan duyma bir şekilde yapmaktadır. Herkesin üzerinde hem fikir olduğu ancak yöntemini bilmediği SEO unsurlarını şöyle sıralayabiliriz.

Haber sitelerinden backlink alma, anahtar kelime kullanımı, sosyal medyada paylaşımda bulunma, Footer/siderbar linkleri ve benzerlerini sıralamak mümkündür.

SEO Çalışmalarında Yapılan Hatalar ve Doğrular

Piyasada boy gösteren birçok SEO uzmanı veya firmaları gelişigüzel ezbere bu çalışmaları yürütmektedir. Ancak bu başarının elde edilmesini engellemektedir. Bu konuyu örneklerle açıklayalım.

Sizin bir halı yıkama firmanızın olduğunu varsayalım. Bu kapsamda Google’da kısa bir araştırma yaptınız ve halı yıkama anahtar kelimelerinin sıkça kullanıldığını gördünüz ve sizin de bu anahtarı kullanmanız gerektiği kanaatinize vardınız diyelim. İşte yanlış da tam bu noktada oluşmaktadır. Zira zaten böyle bir piyasanın olması ve sizin bu piyasaya sıfırdan girmeniz rekabet açısından oldukça zor olacaktır.

Holistik SEO yaklaşımıyla sizin bu anahtar kelimeyi revize etmeniz gerekmektedir. Örnek olarak Kadıköy halı yıkama veya Avrupa yakası halı yıkama gibi aranması muhtemel olan kelimeler bularak daha yeni bir alanda rekabet göstermeniz sizler için daha kolay olacaktır. Aksi takdirde piyasada hiç görünemeden kaybolmanız işten bile değildir.

 

İkinci bir husus ise backlink çalışmaları ile ilgilidir. Bloğunuzda veya sitenizde yayınlayacağınız yazıların sıradan yazılar olmaması oldukça önemlidir. Zira eğer Google’da üst sıralar hedefleniyor ve okunulmak isteniyorsa baclinklerinizin kuvvetli olması ve SEO uyumlu olması gerekmektedir. Bu doğrultuda rakiplerinizin yazılarını incelemeniz ve bu bağlamda yazılar oluşturmanız oldukça önem arz etmektedir.

SEO çalışmalarında genellikle kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurulurken daha önemli bir husus göz ardı edilmektedir. Bu ise sitenin teknik donanımı ile ilgilidir. Sitenizin sahip olması gereken teknik donanımlar ve yazılımların olmaması Google tarafından bir eksiklik olarak algılanmakta ve sıralamada sizi rakiplerinizin arkasında bırakmaktadır. Dolayısıyla en az kullanıcı deneyimi kadar özen gösterilmesi gereken bir konudur.

 

Bu yaklaşımın tam tersi de mümkün olmaktadır. Bu ise sitenin teknik donanımları ile uğraşıp kullanıcı deneyimini dikkate almamak olarak değerlendirilebilir. Zira siteniz ne kadar donanımlı olursa olsun ziyaretçileriniz olmaması halinde tüm donanım çöpe gidecektir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken husus kullanıcıları sitenize bağlama yollarını bulmaktır. Bu yollardan bir tanesi sosyal medyanın aktif olarak kullanılmasıdır.

Müşterileriniz ile olan iletişiminizin hiçbir zaman kesilmemesi için sürekli olarak müşterileriniz ile irtibat halinde olmanız oldukça önemlidir. Bu da insanların birçok vaktini ayırdıkları sosyal medyayı etkin olarak kullanmaktan geçmektedir. Sitenizde bulunan duyuru veya haberlerin sosyal medyada da paylaşılması görünürlüğü artıracak ve ilgililerince takip edilmesi de kolaylaşacaktır. Böylelikle kullanıcı deneyimi hususunda etkin ve etkili bir yol izlemiş olacaksınız.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. İlk kez duyduğum bir terim. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir