Kullanıcı Deneyimine Giriş

Kullanıcı Deneyimine Giriş

Kullanıcı deneyimi kişilerin site arayışları içerisinde ne aradıklarını anlama ve onları bu arayışları çerçevesinde hedeflerine doğru kanalize etmeyi hedefler. Kullanıcı deneyimi sadece site ziyareti sırasında değil aynı zamanda sipariş verme, siparişin kargolanması ve teslimi sürecinde de etkin bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla kullanıcı deneyimi oldukça kapsamlı bir alanı ihtiva etmektedir.

Kullanıcı deneyimi görünüşte müşteri odaklı gözükse de netice itibariyle firmanın kazançlarını artırmak için bir yoldur. Mutualist bir ilişkinin var olduğu bu sistemde sonuç olarak iki taraf için de verimli olacak bir sonuç amaçlanmaktadır.

UX Nedir?

Bazı kaynaklarda UX görebilirsiniz bu sizlerin kafasını karıştırmasın bu terim kullanıcı deneyiminin İngilizce karşılığı olan User Experience’in kısaltılmış halidir.

Kullanıcı Deneyiminin Faydaları

Kullanıcı deneyimi sayesinde dönüşüm oranları üzerinden satış başarısını artırmak mümkündür. Dönüşüm oranı kısaca siteyi ziyaret edenler arasından işlem yapıp alım gerçekleştirenlerin oranını belirtmektedir. Bu oran dünya üzerinde genel olarak %3 olarak belirlenmiştir. Bu siteyi ziyaret edenler arasında 100 kişiden 3’ünün alım yaptığı anlamına gelmektedir. Eğer bu oran artırılabilirse kar oranları da artırılabilecektir. Kullanıcı deneyimi işte bu dönüşüm oranlarını artırmayı hedeflemektedir.

Kullanıcı Sadakati ve memnuniyeti

Sunduğunuz hizmet çerçevesinde eğer müşteriler memnun kalmaz ise bu size olumsuz olarak yansıyacaktır. Ayrıca bunun tersi de mümkündür. Eğer bir müşteri hizmetten memnun kalırsa hem kendisi hem de tanıdıkları sitenizin ziyaretçisi olacaktır. Ne kadar çok ziyaretçi çekebilirseniz alım yapan müşteri oranınızı artırma ihtimaliniz de o kadar artacaktır. Bu iki durumu da kullanıcı deneyimi ile gözlemleyerek lehinize çevirme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimi Nelere Bağlıdır?

Yeni kullanıcılar için ilk olarak görsel güzellik önem arz etmektedir. Dolayısıyla içerikten önce güzel bir görsel hazırlayarak bir adım öne geçmeniz mümkün olur. İçerikten sonra doğru, net ve anlaşılır bir içerik hazırlamanız gerekmektedir. Ancak bu içeriğin kullanıcıların arayışını tam olarak karşılaması gerekir. Dolayısıyla SEO uyumlu çalışmaların yapılması gerekir. Böylelikle anahtar kelimeler sayesinde müşterilerin sitenize yönlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta ise sitenizin kullanışının kolay olmasıdır. Zira yeni kullanıcılar karmaşık site dizaynından rahatsız olup sitenizi takipten vazgeçebilirler. Ayrıca sitenize ekleyeceğiniz yeni özelliklerin de ana sistemi bir anda değiştirecek şekilde olması da sitenizin müdavimlerini de rahatsız edebilir. Bu yüzden yapacağınız değişikliklerin de bir anda çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

Kullanıcı Deneyimi ve SEO

Kullanıcı deneyimi ile SEO çalışmaları yakından ilişkilidir. Öyle ki Google arama motorundaki sitenizin sıralaması kullanıcılar açısından önem arz etmektedir. Ne kadar ön sıralarda olursanız o kadar çok tıklanacak ve bu sayede müşterileriniz artacaktır. Ön sıralarda yer almanız için ise SEO uyumlu çalışmalar yapmanız gereklidir. Zira kullanıcıların aradıkları şeylerin sizin sitenizde bulunması ilk adım ise de bunu karşılarında görmeleri daha önemlidir.

Bunun için SEO uyumlu metinler hazırlayan şirketlerle çalışmak oldukça faydalı olacaktır. Örnek olarak bir mizansen sunabiliriz. Mesela çok güzel bir site hazırladınız görsel içerikler mükemmel yazılar da sizi çok doğru ve net bir şekilde anlatıyor ancak site trafiğiniz çok düşük ve arama motorlarında bir türlü ilk sıralarda gözükemiyorsunuz aslında size göre her şeyi de mükemmel yapmıştınız.

İşte tam bu noktada SEO devreye girmektedir. Öyle ki SEO uyumlu hazırlanan anahtar kelimeler ile kullanıcıların istedikleri şeye net ve doğru bir şekilde ulaşmaları mümkün olacaktır. Dolayısıyla SEO uyumlu çalışmak teknik ve çok uğraş isteyen bir konudur. Profesyonel destek almak her zaman için gerekebilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir