Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing Nedir?

Bildiğiniz üzere sosyal medyanın etkin olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte artık ticaret de sosyal medya üzerine kaymaktadır. Bu noktada birçok pazarlama stratejisi devreye girmektedir. Bunlardan birisi de influencer marketing. Peki influencer marketing nedir?

Sosyal medya üzerinde bir kişinin takipçi sayısının ve hayranlarının fazla olması o kişinin etki  alanını artırmaktadır. Influence kelime manası itibariyle de zaten etkilemek, etkisi altına almak manalarına gelmektedir. Pazarlamacıların bu popüler kişileri kullanarak ürün satışı gerçekleştirmesi son zamanlarda gittikçe artan bir yöntem olmaya başlamıştır.

Neden Influencer Marketing?

Neden bu yöntemi kullanmalıyız derseniz cevabı çok da zor olmayacaktır. Nitekim ürününüzün etkili ve etkin bir şekilde tanıtılmasını istiyor iseniz toplum tarafından sevilen ve benimsenen kişilerin vasıtasıyla ürünlerinizi müşterileriniz ile buluşturmak kadar mantıklı ve etkili bir yol bulamazsınız.

Bu yöntem nasıl işlemekte?

Öncelikle sizler sosyal medyada tanınan ve etkili isimler ile irtibata geçiyorsunuz. O isim de teklifinizi kabul eder ise ürününüzü takipçilerine tavsiye etmek vasıtasıyla ürününüzün reklamını yapmış oluyor.

Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki geleneksel pazarlama stratejileri eski etkinliğini kaybetmiş durumdadır. Dolayısıyla alternatif pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu stratejiler arasında en etkililerinden birisi de hiç şüphesiz influencer marketingdir.

Püf Noktaları

Öncelikle belirleyeceğiniz isim gerçekten etkin ve etkili olmalıdır ki tavsiyesiyle toplum ürününüze meyletmelidir. Tabi süreç burada bitmemekte hatta yeni başlamaktadır. Öyle ki bu kişinin hedef kitlesinin sizin ürünleriniz için de uygun olması gereklidir. Aksi takdirde onun tavsiyesi etkisiz kalacaktır.

Sosyal Medya Seçimi

İnfluencer olacak kişi tespit edildikten sonra pazarlamanın yapılacağı platformun da oldukça titiz bir şekilde tayin edilmesi gereklidir. Ancak burada önemli bir ayrıntı daha vardır ki o da ınfluencer olacak kişinin o platformda da etkin olması gereklidir. Aksi takdir de çok fazla kitleye erişim mümkün olmayabilir.

Sosyal medya seçilirken de sektörel bazlı düşünmek ve isabetli bir seçim yapmak gerekir. Örnek olarak moda sektörü için İnstagram ve Pinterest adeta biçilmiş kaftandır. Ancak sizin pazarlama yönteminiz video yoluyla olacak ise bu doğrultu da youtube influencerları ile irtibata geçmek önemlidir. Bu platformlar haricinde Facebook ve Twitter gibi kanallar da unutulmamalıdır.

Influencer olarak Bloggerlar

Influencerların neredeyse %85’i blogger oldukları için bu konuda dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Öncelikle siz her ne kadar kişinin etkili olduğunu düşünüyorsanız da sitesinin trafik verilerini istemeniz işinizi garanti altına alacaktır.

Bunun yanı sıra dikkat etmeniz gereken başka hususlar da bulunmaktadır. Onları da şöyle sıralamak mümkündür: Domain Yetkisi, tekil ziyaretçi, güven akışı, paylaşım başına etkileşim, hedef kitle bilgisi, kaynak akışı, organik anahtar kelimeler ve organik trafik.

Bu hususlar işinizi garanti altına almak adına oldukça büyük önem arz etmektedir.

İnfluencerlar’ı İkna Yolları

İnfluencer’ı belirlediniz sıra ise ikna etmeye geldiyse bu durumda karşınıza birkaç alternatif çıkmaktadır. Bu alternatifler influencer’a bağlı olmakla birlikte sizin sunacağınız teklifler de önem arz etmektedir. Öncelikle ücretsiz olarak iş yaptırmak takdir edersiniz ki zordur. Dolayısıyla makul bir teklif ile influencer’a gitmelisiniz. Bu para ile olabileceği gibi bedava ürün yollamak yolu ile de olabilir.

Ancak belirlediğiniz her makul değerin size misliyle döneceğini de akıldan çıkarmamanız gerekmektedir.

Sonuç olarak eğer geleneksel pazarlama stratejilerinden sıkılmış ve daha etkili bir yol arıyorsanız influencer marketing sizler için doğru bir seçenek. Bu doğrultuda yapmanız gerekenler özet olarak doğru kişiyi bulmak ve onu makul çerçevede ikna etmek ve pazarlama sloganlarınızı hedef kitleye uygun bir şekilde belirlemektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir