SEF URL Nedir?

SEF URL Nedir?

SEF URL Türkçesiyle SEO uyumlu linkler site içi SEO için olmazsa olmaz bir faktördür. Bu makalemizde Google’ın sevdiği tarzda içerik linkleri oluşturma hakkında bilgi edineceğiz.

Çoğu internet sitesinin adres çubuğunda “index.php?q=haber&haber=241” tarzında anlamsız gözüken ifadelere rastlamışsınızdır. Peki bunun ne manaya geldiğini, nasıl şekil alabileceğini hiç düşündünüz mü?

Yukarıdaki örnekten yola çıkalım. Bu link SEO uyumlu bir link olsaydı büyük ihtimalle “siteadi.com /haber/haber-basligi” tarzında bir görünüme bürünecekti. Kafanızda bir şeyler oluşmaya başladı mı? Örnek bile daha anlaşılır olduğuna göre, neden Google başta olmak üzere arama motorlarına linkleri anlama fırsatı vermeyelim?

.HTACCESS dosyanızda (Sitenizin linklerini düzenleyen bir dosya olduğunu bilmeniz başlangıç için yeterli olacaktır) yapacağınız ufak değişikliklerle sitenizdeki linkleri SEO uyumlu hale getirdiğinizi farz edelim. Peki bu işi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? SEO linkler konusunda fikir edinmeniz için size birkaç madde ile tavsiyeler sunacağız.

 

      1.Tarihten, sıra sayılarından, herhangi şifreleme unsurlarından vazgeçin

URL’lerde asıl odaklanmanız gereken kısım başlık olduğu için tarih, sayılar, şifrelemeler kullanarak arama motorlarının dikkatini dağıtmayın. Hem kullanıcı hem arama motoru adres çubuğuna baktığında nerede olduğunu, ne göreceğini bilmeli. Eğer sizin için bir ihtiyaçsa tarih belirtmek için sitemap.xml dosyanızı kullanabilirsiniz

     2.Kelimeleri – ile ayırmaya özen gösterin

SEO uyumlu linklerde boşluk, alt tire, artı işareti, virgül işareti ve benzeri işaretlerden kaçınıp tire (“-“) işareti kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Hem arama motorları hem kullanıcılar tarafından kabul görülen metot budur.

    3.Aşırı kategorilemeden sakının

Linkleri oluştururken siteadi.com/haber/kategori/savaş/baslik/savasin-bilancosu gibi bir kullanımdan kaçının. Bu örnekte uygun olan siteadi.com/savaş-haberleri/savasin-bilancosu tarzı bir kullanımdır. Eğik çizgi (“/”) işaretini ne kadar az kullanırsanız o kadar etkili sonuç alırsınız

     4.Maksimum 5-6 kelime kullanın

Linklerinizi oluştururken uzun tamlamalardan kaçının, URL konusunda Google standartlarına bağlı kalmaya çalışın. Çok ekstrem durumlar haricinde 5-6 kelimeyi geçmemeye çalışmanız size olumlu sonuçlar almanızda yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak SEF URL için dikkat etmemiz gereken yerlere dikkat çektik. Özetleyecek olursak SEF URL’ de uzun link ve fazla kategorilenmiş link yapısı kullanmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Bir sonraki Blog yazısında görüşmek üzere.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir