Sitemin SEO’sunu Kendim Yapabilir Miyim?

Sitemin SEO'sunu Kendim Yapabilir Miyim?

SEO konusunun önemini idrak eden kişilerin aklına gelen ilk soru ve internette en çok araması yapılan sorulardan bir tanesidir.

SEO ajanslarının, SEO danışmanlarının veya SEO uzmanlarının SEO hizmeti karşılığında istediği ücretler kimi zaman SEO hizmeti almak isteyenlerin bütçesini aşabiliyor.

SEO için gerekli bütçeyi ayıramayan veya denkleştiremeyenler kendi sitesinin SEO’sunu kendi yapabilmenin formüllerini aramaktadır.

İşte bu içeriğimizde bu ve buna benzer soruların cevaplarına değineceğiz.

  • SEO denilen şey kolay öğrenilebilen bir şey midir?
  • Okuyarak öğrenilebilir mi?
  • SEO araştırması nasıl yapılır?
  • Herkes kendi SEO’sunu yapabilir mi?

 

 Okuyarak SEO Öğrenilebilir mi?

SEO, doğru bilgilere ulaşıldığı sürece öğrenmesi kolaydır ancak uygulama yapmadan tam bir öğrenme mümkün olmaz. SEO okuyarak öğrenilebilir ama uygulayabildiğimiz sürece deneyim ve tecrübe sahibi olabiliriz. Öğrenilen SEO tekniklerinin bir web sitesi üzerinde uygulanması geri dönüşümün ne oranda olduğunu, uygulanan SEO tekniğinin ne kadar doğru, ne kadar verimli olduğunu da deneyimlememizi sağlar.

SEO Araştırması Nasıl Yapılır?

SEO konusunu öğrenmek isteyenler veya SEO’ya meraklı olanların en temel kaynağı şüphesiz ki internettir. İnternette birçok güncel SEO bloğu vardır. Bu SEO bloglarından faydalanılabilir. SEO uzmanları tarafından yazılmış kitaplar da SEO öğrenmek için iyi bir yöntemdir. Şuan kabataslak olarak saymaya kalk onlarca SEO konulu kitap saymamız mümkündür.

  1. SEO konusunda basılmış kitaplardan bazıları şunlardır.
  2. Adım Adım Seo – İbrahim Kavaklı – Kodlab Yayınevi
  3. SEO ve Ötesi – Gökhan Barışkan – Dikeyeksen Yayınevi
  4. Uzmanından SEO – Kaan Gülten – Dikeyeksen Yayınevi
  5. Yeni Nesil SEO – Abdurrahman Aktan – Moss Yayınları
  6. İnternette Görünür Olmanın Yolları SEO and SEM – Aykut Aslantaş – Pusula Yayıncılık
  7. SEO ile Web’de Maksimum Erişilirlik – Selçuk Aral – Pusula Yayıncılık
  8. SEO-SEM İnternette Görünür Olmanın Yolları – Aykut Aslantaş – Pusula Yayıncılık
  9. Sorularla SEO – Kaan Gülten – Dikeyeksen Yayınevi
  10. Site Dışı SEO Kitabı –Kaan Gülten – (e-kitap)

İlk akla gelen basılı yayın kaynağı SEO kitapları bunlardır. İngilizce kitapların sayısı daha fazladır. İngilizce kaynaklar edinmek isteyenler küçük bir araştırma ile Yabancı Dilde basılmış SEO kitaplarına erişebilirler.

Bu listelediğimiz kitaplardan birini veya birkaçını okuyup, anlatılan yöntemleri uygulamanız halinde yeterli SEO bilgisine sahip olabilirsiniz.

 

Herkes Kendi Web Sitesinin SEO Çalışmalarını Yürütebilir mi?

Yeteri kadar SEO bilgisi olanlar kendi web sitelerinin SEO’sunu yapabilir ve kendi SEO çalışmalarını yürütebilir. SEO çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Garantili SEO yöntemlerini uygulamak gereklidir. Garanti verilmemiş, SEO uzmanları tarafından denenmemiş, sadece tahminlere dayanan SEO tekniklerini uygulamaktan kaçınılmalıdır. Yanlış uygulanan bir SEO yöntemi nedeniyle siteniz arama motorları listesinde aşağılara düşürülebilir hatta arama sonuçları listesinden tamamen çıkarılarak siteniz cezalandırılabilir.

Sonuç itibari ile herkes kendi web sitesinin SEO’sunu yapabilir ancak yukarıda bahsettiğimiz hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Öğrendiğimiz SEO bilgilerini direkt web sitemize uygulamak yerine paravan bir web sitesi üzerinde uygulayarak deneyimlemek, olumlu sonuçlar elde ettikten sonra asıl web sitesine de uygulamak en mantıklısı olacaktır.

SEO sürekli güncellenen bir sistemdir. Bu nedenle SEO teknikleri ile ilgili güncellemeleri ve gelişmeleri takip etmek son derece önemlidir. Bir örnek vermek gerekirse eskiden Backlink alımı yaparken Pagerank değeri yüksek sitelerden backlink alınmaya özen gösterilirdi ancak yapılan algoritma güncellemeleri ile pagerank olayı tamamen ortadan kaldırıldı. Bu durumda hala pagerank değeri olan sitelerden backlink almaya çalışmak bir işe yaramayacaktır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir