Google’ın Fake Haberlerle Savaşı

Google’ın Fake Haberlerle Savaşı

Google son zamanlarda oldukça önemli bir güncelleme ile fake haberlerle savaş yapmayı amaçlamaktadır. Google’ın geliştirdiği bu güncellemenin adı ise Fact Check. İngilizceden Türkçeye çevirdiğimiz zaman olay kontrolü manasıyla karşılaşmaktayız. Bu isim bizlere birkaç ipucu vermektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Amerika’da yaşanan başkanlık seçimleri sırasında ortaya atılan fake yani yanlış haberler bu uygulamanın üretilmesinde başat rolü oynamıştır.

Nasıl İşlemektedir?

Fact Check uygulaması Google News’e üye olan sitelerde kullanılmaktadır. Bu durum henüz pilot uygulamada olduğu için henüz zorunlu hale gelmiş değildir. Ancak siteler Google’ın bu meyline karşı elbette ki cevapsız kalmayacaklardır. Bu siteler yayınlamış olduğu makalelerin içeriğine markup tag’ini yazmaları gerekmektedir. Bu sayede sizler de haberin güvenilir olduğuna kanaat getirebilirsiniz.

Zorunlu mu?

Haber siteleri için bu uygulamayı kullanmak şimdilik zorunlu değil. Ancak uygulamanın yaygınlaşması ve kullanıcıların da bu uygulamadan memnun kalmaları halinde bu uygulama zorunlu hale getirilebilir. Bu durumda yeni SEO uygulaması da söz konusu olabilir. Zira bu uygulamayı yapmayan sitelerin sıralamalarında düşüş yaşanması pek muhtemeldir.

Türkiye’de Uygulanıyor Mu?

Bu uygulama henüz pilot aşamasında olduğu için henüz Türkiye’de uygulanmamaktadır. Ancak gelişmelere bakıldığında yakın bir zaman içerisinde Türkiye’de de uygulanmaya başlayabileceğini ön görmek zor değildir. Eğer bu durumun SEO sıralamalarında etkili olduğu fark edilirse bu durumda zaten site sahipleri otomatik olarak geçeceklerdir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir