WordPress Hız Optimizasyonu

Wordpress Hız Optimizasyonu

WordPress hız optimizasyonu, bir sitenin sıralaması için önemli kabul edilen unsurlar arasında yer alır. Bu nedenle SEO çalışmalarının zaruri bir parçası olarak kabul edilir.

Web sitenizin sıralamasının üst sıralarda yer alması ve dolayısıyla hedeflediğiniz başarıya ulaşması için donanım, yazılım ve tasarım açısından oldukça hızlı olması gerekir. Peki bunu nasıl sağlayacaksınız? İşte wordpress hız optimizasyonu için gerekli ipuçlarını sizin derledik

Donanım, Yazılım ve Tasarım Açısında Hız Optimizasyonu

Donanım açısından hız, sitenin hosting özelliklerine bağlıdır. Sunucunun yayın yapmış olduğu ülkede olması ping süresini kısaltacağından oldukça özen gösterilmesi gerekmektedir. Ram, işlemci ve cpu kullanımları gibi teknik özellikler ve kısıtlama olması sitenin hızı etkilemektedir. Herhangi bir kısıtlamanın olmaması wordpress hız optimizasyonu açısından önemlidir.

Yazılım olarak incelediğimizde, sitenin sorgu sayısı, veri tabanı ve veri işlemede ki çabukluğu hızı etkiler. Bunu düşünecek olursak basit yazılımlar sitenin hızını olumlu yönde etkileyecektir. Oldukça basit bir örnek olarak html yazılımlarını verebiliriz. Html yazılımlarında sorgu minimum düzeyde yer almaktadır.

Bir diğer nokta ise tasarım açısından hızdır. Sitenin hızı kullanılan görsellerinin boyutu, css ve xhtml sadelikleri gibi birçok tasarım unsuruna bağlıdır.

WordPress kullanılan sitelerde yazılım ve tasarım açısında birçok hız kriteri eklenti aracılığıyla oluşturulabilmektedir. Bunlara birkaç örnek verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

Gzippy

Gzippy, sitelerin html kodlarının yaklaşık %80 oranında sıkıştırır. Böylece sitenin hızı artırmaktadır. Sitenin hızını artık arama motorları bir kriter olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle Gzippy’nin kullanılması olumlu sonuçlar verecektir.

Scripts Gzip

Scripts Gzip, sitede yer alan html dışı harici dosyaları sıkıştırmanızı sağlamaktadır. Css ve javascript dosyasıdır. Bu eklenti, dosya boyutlarını önemli ölçüde sıkıştırarak sitenin hızını önemli ölçüde etkilemektedir.

W3 Total Cache

WordPress oldukça etkin bir yapıya sahiptir. WordPress kullanılan siteler, etiket, kategori, yorumlar ve birçok sorgu çalıştırmaktadır. Bu sorgulamalar sunucuyu nasıl yoruyorsa kullanıcıyı da aynı ölçüde yormaktadır. Bu eklenti sayesinde sitenizin bir saniye ve hatta hızlı bir biçimde açılmasını sağlamanız mümkündür.

Wp-Optimize

Wp-Optimize veri tabanında yer alan gereksiz birçok veriyi temizleyerek sitenin hızlanmasını sağlamaktadır. Yazı sürümleri, onaylanmamış yorumlar ve spam yorumlar gibi pek çok veriyi silerek veri tabanını optimize eder.

Clean Options

WordPress sitelerde ihtiyacımıza göre birçok eklenti kullanmaktayız. Bazı durumlarda kullanılan eklentilerin yerini yenisi alırken bazen de kodlamalar aracılığıyla eklentinin yerini doldururuz. WordPress, eklentinin kaldırılması ve eklentiye ait veri tabanının silinmesinin çoğu zaman yapamaz. Bundan dolayı kullanılan ve daha sonra kaldırılan eklentiler arttıkça gereksiz veri tabanlarının sayısı da artacaktır. Bu sebebi göz önüne alırsak zamanla sitelerin hızında yavaşlama söz konusu olacaktır. Clean Options sayesinde kullanılmayan veri tabanı tablolarını tespit ederek silmeniz daha kolay olacaktır. Bu eklentiyi kullanmak önceki sıraladığını eklentilere göre biraz daha uzmanlık istemektedir.

cSprites for WordPress

cSprites for WordPress,  sistem üzerinde kullanılmış olan resimleri birleştirerek çağrılmasını sağlamaktadır. Bu eklenti sayesinde de sitenizin hızında verimlilik sağlayabilirsiniz.

Son olarak şunu söyleyebiliriz:

Bazı işlemlerin eklentiler aracılığıyla yapılması sitenizin verimliliğini artıracaktır. Aynı zamanda en verimli yol eklentiler aracılığıyla yapmak olacaktır. Fakat bazı WordPress sitelerde ise gereksiz sorgu üretilmesine yol açacaktır. Böyle bir durumda eklenti aracılığıyla sağlayacağınız verim kısıtlı bir düzeyde olacaktır. Verimliliği maksimum seviyede tutmak için bu işlemleri manuel yazılım düzenlemeleri ile yapabilirsiniz. Yazılımsal hız kriterlerini eklentisiz olarak düzenlemeniz mümkündür. Ancak bu üst seviyede bir yazılım bilgisi gerektirmektedir. Tüm bunları uygulamanın en kolay yolu eklentilerin işleyişini ve kod yapısını inceleyip daha pratik çözümler aracılığıyla yazılım içerisinde ki gerekli kısmı wordpress veya tema üzerinde uygulamaktır. Böylelikle wordpress hız optimizasyonunu sağlamış olacaksınız.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir