Google İndex Nedir, Ne Anlama Gelir?

Google İndex Nedir, Ne Anlama Gelir?

Google, arama motorları arasında en prestijlisi ve en geniş verilere sahip olanıdır. Google veri tabanında her site her almaz ama yer alanlar belirli kriterlere göre sıralamaya konarak kullanıcının önüne getirilir. Google bunu yaparken de her web sitesine ait ayrı sıralama yaparak, o siteye ait hangi içeriklerin kendi datasında yer aldığını gösterir. Bunu öğrenmenin en temel yolu Google index  sorgulamasıdır. Peki nedir bu Google index ve bizler için neler ifade eder. Buyurun öğrenelim.

Google, bir web sitesini kendi arama sonuçları içerisine almadan önce otomatik taramalar yapan sevimli böceklerini gönderir. Özgünlük kriteri başta olmak üzere belirlenen süzgeçten geçirdikten sonra sizi, beklenen hedef kelime ya da kelimelerde sıralamalara sokar. Google arama sonuçlarında yer almanız, index aldığınız anlamına gelir ve bunu sorgulamak için internet tarayıcınızın adres satır çubuğuna site:www.siteadresi.com ya da site:siteadtesi.com şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer siteniz Google dizininde listeleye girmişse almışsa açılan ekranda karşınıza bütün indexler dökülecektir. Bu sorgu ile genel indexler görüntülenir. Eğer tek linkin index alıp almadığını sorgulamak isterseniz site:www.siteadresi.com/makaleniz şeklinde linkinizi direkt yazarak sorgulatabilirsiniz. Karşınıza çıkan ekranda link başlığı görüntüleniyorsa sorun yoktur. Görüntülenmiyorsa o link henüz Google veritabanına giriş yapmadığı anlamına gelir.

Google İndex Önemli Mi?

Google indexlerinin önemi yüksektir. Şöyle ki bir web site sahibinin amacı üzerine emek harcadığı sitenin arama motorlarındaki hedef kelimelerde ilk sayfa ve ilk sıralarda çıkmasıdır. Bir makale ya da sayfa içeriğini ilgili bireye ulaştırmak istiyorsak siteye girişi yapılmış olan içeriğin Google’da index alması gerekir. Eğer herhangi bir link Google veritabanında index almamışsa arama sonuçlarından dönüş alması beklenmez. Bunun içinde mutlaka index alması sağlanır. Bunun için genellikle o sitenin index gücüne göre otomatikman kendisinin sıralamaya girmesi beklenir. Bu birkaç dakika bile sürmezken zayıf sitelerde günlerde sürebilir. Beklemek istemeyen site sahipleri, Google tarafından sunulan ve webmaster aracı olarak görev yapan Search Console ile bunu gerçekleştirebilir. İlgili siteniz buraya ekledikten sonra sırasıyla Tarama > Google gibi Getir menülerini takip edip, açılan sayfada linki ekleyip Getir ve Oluştur komutu ile index alma işlemini hızlıca gerçekleştirebilir. Tabi bu her zaman kesin sonuç vermez. İçeriğiniz özgün değilse bir süre sonra indexten silinebilir. Ayrıca bu aracı sürekli kullanmamanızı öneririz. Sitenizin index gücünü kırabilir.

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. Merhaba, bloger üzerinde analizlere baktığımda 7 gün için 23.000 tıklanmam oldu. Ancak analizleri incelediğimde gogle üzerinde aramalar hemen hemen yarıdan fazla. Anca gögle analizde bu aralar görünmüyor. Sebebini öğrenebilir miyim. Bu arada tamamen amatörüm.

  2. peki index sayımızı artırmak için neler yapmamız gerek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir