Seo’da Alan Adının Önemi Nedir?

Seo'da Alan Adının Önemi Nedir?

Arama motorlarında sahip olduğunuz web sitesini ilk sıraya getirmek istiyorsanız birçok kritere dikkat etmelisiniz. Bunlardan birisi Alan Adı önemi  kriteridir. Alan adı seçimi çok önemlidir ve Seo’nun ilk adımlarındandır. Konunun önemini anlamak için biraz daha derine inelim.

Alan Adı Ne Kadar Önemli?

Alan adları farklı uzantılarla kaydedilir ve minimum 1 yıl sitenin kimliğini oluşturur. Domain’in uzantısı, geçmişi, karakter sayısı ve projeye uygunluğu çok önemlidir. Sitenin içerik kalitesi ne kadar önemli olursa olsun Alan Adı kriteri es geçilmemelidir.

İlk olarak uzantı kısmını ele alalım. İnternet sitesi açan ya da açmak isteyen kişiler, genellikle .com ile işe başlarız. Zaten Türkiye’de site açacak olan bireyin .com, .net, .org sıralamasını takip eder. Fakat şu da bir gerçek ki ülkemiz için .com’dan sonra .com.tr uzantıları çok etkilidir. Farklı uzantılarla da başarı yakalayabilirsiniz. Fakat kullanıcı nezdinde değerli olan .com ve .com.tr uzantıları, aram motorlarının gözünde de sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Seo’da alan adının geçmişi en önemli konulardan birisidir. İlk olarak sizin tarafınızdan kaydettiğinizi düşündüğünüz alan adı daha önce tescil edip, kullanıp, yenilenmemiş ve boşa düşmüş olabilir. Buraya kadar sorun yok. Fakat o alan adı geçmişte zararlı ve sorunlu bir site olarak Arama Motorlarının filtrelerine takılmış ve çıkmamış ise size ciddi zararları olacaktır. Bu yüzden archive.org/web üzerinden kaydedeceğiniz alan adının geçmişini sorgulatmanızı ve site analiz sayfalarından da incelemenizi tavsiye ederiz.

Bir diğer kriter Alan Adı karakter sayısıdır. Alacağınız Domainlerin karakter sayısını mümkün olduğu kadar kısa tutmaya çalışın. Kelime ya da karakter sayısı arttıkça hem akılda kalıcı alan adı olmaktan uzaklaşır. Kullanıcı deneyiminde zayıf kalan bir alan adının arama motorlarının gözünde iyi şekilde değerlendirilmesini beklememek lazım.

Son olarak alan adının projenize uygunluğuna değinelim. Bir amaç belirledik ve o doğrultu da web sitemizi açtık. Fakat alan adı site içeriği ile pekte uygun değil. Bu durum karşısında ilk olarak kullanıcılar sitemize pekte sıcak bakmayacaktır. Ciddi zararlar yaşamazsınız ama SEO’da sağlam ilerlemek istiyorsanız bu konuya da önem vermenizi tavsiye ederiz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir