TEMEL SEO OPTİMİZASYONU  İÇİN 10 BİLGİ

TEMEL SEO OPTİMİZASYONU   İÇİN 10 BİLGİ

Temel SEO Optimizasyonu için gerekli olan 10 bilgiyi sizler için derledik. Bir siteye sahipsiniz. Ancak Google’da çok iyi sıralara gelemiyorsunuz? Ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu makale tam sizlere göre. Temel SEO nasıl yapılır? Bunu anlamak için öncelikle Google’ ın sitenizi nasıl incelediğine dair bilgilenmelisiniz.

SEO Nasıl İşler?

 Google SEO’nun nasıl işlediğine dair ham bir örnek vererek başlayalım. Google, sitenizi sıralayan otomatik algoritmalar geliştirmiştir. Sitenizi “taramak” için örümcekleri gönderirler. Bu örümcekler sitenizin değerli veya işe yaramaz olup olmadığını belirleyen 100’den fazla göstergeyi kontrol eder. Bu göstergeler, backlink, etki alanının domain yaşı, yoğunluk , yeni içerik vb. şeyleri içerir.

SEO, bu örümceklerin buldukları şeylerden memnun olduklarından emin olmaları sanatıdır. Sürekli değişen son derece karmaşık bir alandır ancak bütün bu karmaşada baştan beri doğru kalmış birkaç sabit şey vardır. Şimdi bunlar hakkında anlatacağız.

 

10 Temel SEO Bilgileri

1.Kendi etki alanınıza ve ev sahipliğinize ihtiyacınız var.

Yeni başlayanlar olarak bilmeniz gereken ilk şey kendi etki alanınıza ihtiyacınız olmasıdır.  Ücretsiz blog kurulumu, SEO çabalarınız için herhangi bir iyilik sağlamaz. Kendinize ait bir site olması ve etki alanı size ait olan bir siteye sahip olmalısınız aksi takdirde SEO çalışmanızı tam anlamıyla gerçekleştiremezsin.

Tüm yeni blog yazarlarının kendi etki alanlarını elde etmelerini ve blog kurulumunun başlangıcında kendi ev sahipliklerini üstlenmelerini öneriyorum. Blogumuzu okuyarak bu konu hakkında bilgili faydalara ulaşabilirsiniz. Sizin için çok sayıda ayrıntı ve ipucuyu sitemizden öğrenebilirsiniz.

2.Özgün içerikle sorunları çözme

Google’ın bütün amacının, müşterilerine alakalı ve faydalı arama sonuçları sunmak olduğunu hatırlamak zorundasınız. Yaptıkları her şey önceden planlanarak inşa edilmiştir. Ve, gerçekçi olabilmeniz için SEO’da yapabileceğiniz en önemli şey insanların sorunlarını çözen,oldukça yararlı içerikler oluşturmanızdır. İnsanların sorunlarını çözüyorsanız, muhtemelen sosyal medyada paylaşılacaksınız ve Google’da yer alacaksınız.

Özgün içerik” ifadesi, günümüzde blog yayınlarından çok daha fazlasını ifade eder.Bunlara genişlemesine bir bakalım:

-Fotoğrafçılık

Orijinal resimlere ve fotoğraflara ihtiyaç duyarız ve bunları en iyi avantaja nasıl kullanacağımızı düşünürüz.

Videolar

Web kameranızla öğretici videolar çekin veya video yayınları yapın. Bu, Youtube’dan gelecek bir yoğunluk oluşturur.Bu mobil cihazlarda iyi sonuç verir.

-Podcast

İnsanlar daha iyi akıllı telefonlar alırken ve daha fazla zaman harcarken, iTunes hızla büyüyor.

-Araçlar ve eklentiler

Özgün bir araç geliştirebilirsiniz ve bunu web sitenize yüklerseniz, uzun süre Google sıralamalarında iyi bir sıralamada yer alacağınıza emin olabilirsiniz.Google, insanların hayatlarında kullanabileceği araçları ve yararlı eklentileri kesinlikle sever.

Okuyucularınızla iyi bir iletişim kurmak ancak onlara sorunlarında yardımcı olabilecek içerikler sunmaktır. Bu, daha fazla paylaşım ve SERPS’de daha hızlı sonuçlar (arama motoru sıralamasındaki pozisyonlar) anlamına gelecektir.

3.İlgili bağlantıları doğal bir şekilde oluşturun

Sadece SEO ile başlıyorsanız, backlink hakkında biraz bilgi sahibi olabilirsiniz. Backlink, başkalarının sitelerinden sizin sitenize geri dönen bir bağlantıdır. Tüm backlinkler eşit  şartlar altında oluşturulmamıştır. Bununla ilgili bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.

 

Asla Backlink satın almayın.

Google bu konuya fazla sıcak bakmıyor. Para yoluyla site sahiplerinin diğer sitelere referans link sağlamasıyla siteleri ön plana para yoluyla çıkarmaktadır. Bu tür çalışmalardan dolayı  Google Backlink satışını farkettiği anda yani doğal yollarla alınmamış backlinklerin olduğunu anladığında sitenizi cezaya çarptırabilir çünkü Google bunların üzerinde çok duruyor.

Kaynak önemlidir.

Size backlink sağlayan bir blog büyük bir fark yaratır. Eğer mükemmel bir sıralamaya sahip olan eski bir domain adı ise, daha fazla bilgi için backlink önemlidir.

Bağlantı metni(anchor text) önemlidir.

Bağlantı metni bağlantı olarak kullanılan kelimelerdir. Örneğin, ben bağlantı metni(anchor text) olarak “bağlantı metni” kullandım. Bağlantı metninizin kullandığınız ve hedeflediğiniz anahtar kelimelerle alakalı olması gerekiyor.

Belirtildiği gibi, kaliteli backlink için en iyi yol, çok kaliteli içerikler yazmak ve daha sonra nişinizdeki en iyi bloglara misafir yazısı koymaktır.İşte benim için faydalı olan bir blog yazısı stratejisi:

Unutmayın, kendi içeriğinize yapılan backlink de gerçekten önemlidir. Bu blog yazısında kendi makalelerime kaç tane bağlantım olduğunu görüyor musunuz? Onlar da sayılır!

 

Not: Düz anahtar kelimeleri bağlantı metin olarak kullanılması, artık önerilen bir yöntem değildir. Bağlantılarınızda, anahtar kelimelerin doğal bir karışımı olması gerekir.

4.Temanızın “Optimize edilmiş SEO” olduğundan emin olun

 

Bu, uzun bir konudur. Bu nedenle bunu kısa tutacağım. SEO’yu iki bileşene sahip olarak düşünün: sosyal medya ve backlink gibi site dışındaki şeyler ve temanızı optimize etmek gibi site içi şeyler. Temanızın optimize edilmesi, Google göstergelerine güvenilir bir site olduğunuzu göstermede  yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Ayrıca Google’ın içeriğinizi bulmasına yardımcı olur. Yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

 

Mobil duyarlı

Blogunuz mobil duyarlı değilse, akıllı telefonlarla arama yapan kullanıcılar için Google’ın mobil siteleri ön planda tutması nedeniyle bir sürü ziyaretçi kaybedersiniz.

Tamamen kodlanmış

Temanızın, iyi bir web sitesinin tüm öğelerine dahil edilip edilmediğini görmek isteyen Google örümcekleri tarafından kolayca okunmasını sağlamak için kodlandığından emin olun.

Hızlı yükleme

Hızlı bir yükleme sitesi, kullanıcı deneyimi için iyidir ve bu Google için de iyi demektir. Temanızın ağırlığını çektiğinden ve hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olun. Hızını buradan kontrol edebilirsiniz. İşi hızlandırmasına yardımcı olması için önbellek eklentilerini kullanabilirsiniz.

Orijinal

Temanızı orjinal olarak kendiniz bizzat kodlayabiliyorsanız. Bu sizin için daha avantajlı olacaktır. Arama motorlarının sitenizi daha iyi anlaması Temel SEO ayarları için çok önemli bir faktördür. Böylece arama motorları sitenizi ziyarete gelince hızlı bir şekilde sorunsuz analiz edebilmektedirler.

Kırık parça yok

Bozuk bağlantıların  temizlediğinizden ve navigasyonun sorunsuz çalıştığından emin olun.Şu anda SEO için en iyi ücretli temalar Studiopress, themeforest bulunmaktadır. İyi tasarlanmış bir temaya sahip olmak markanız için de önemlidir. Kendinizi içinde bulunduğunuz rekabetten bu yolla ayırabilmek çok önemli bir şeydir.

 5.Kalıcı bağlantı yapınızı(PERMALINK) düzeltin

 

Bağlantı yapısı(permalink), insanların blog’unuzu, içerdiği yayınları ve sayfaları nasıl bulduğudur. Bunlar bir kök ve bir uzantıdan oluşur.

Şimdi, çok iyi kalıcı bir bağlantı yapısına(permalink) sahip olmak çok önemlidir. Bunu WordPress’de AYARLAR> PERMALINK’e girip seçenekleri değiştirerek ayarlayabilirsiniz. Bence orada bulabileceğiniz en iyi seçenek sadece post adıdır. Bu nedenle link yapısı  seçeneğini seçip  “ %% postname% “ eklemelisiniz.

Bu anlatılandan daha iyisi , hangi anahtar kelimeleri sıralamaya çalıştığınızı araştırmak ve daha sonra URL’nizi bu anahtar kelimelerle eşleştirmek için kısaltmaktır.

UYARI! Eski permalinkleri değiştirmemelisiniz çünkü sahip olduğunuz herhangi bir backlink bu değişim sırasında kopar. Sadece yenileri değiştirin.

 6.Bir site haritası yükleyin

Yapabileceğiniz en kolay yollardan biri, tüm yayınlarınız, sayfalarınız ve arşivlerinizin tam bir haritasını veren bir Google Site Haritası eklentisi kurmanızdır. En yaygın kullanılan site haritası bu ve oldukça iyi çalışıyor gibi görünüyor.

Bu otomatik olarak site haritasını sizin için düzenli aralıklarla oluşturur ve ardından sizin adınıza Google, Bing’e gönderir. Tam anlamıyla onlara(Google,bing…vb.) sitenizin haritasını veriyor, böylece daha iyi dizine ekleyebiliyorlar.

7.Diğer bloglara yorum yapın

 

Uzun süredir benim SEO stratejim yalnızca diğer kişilerin bloglarına yorum yapmaktan ibaretti. Sadece size daha fazla yoğunluk, tanıtım ve yeni ilişkiler kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda bir backlink sayılır. Backlink kazanmanın en kolay ve en doğal yoludur. Artık, bağlantı metni bırakmayı hedeflediğiniz bir bazı bloglar,kullanıcı isimleri hakkında çok fazla kafa yormuyorlar,önemsemiyorlar. Ancak çoğu blogda gerçek adınızı kullanmanız gerekir. Bu daha iyi olacaktır. Rakiplerinizin nereden backlink aldığını iyi analiz edin.

8.Sosyal medya profillerinizi oluşturun.

SEO sırlarıyla ilgili postumda belirttiğim gibi, şu anda sitede yoğunluk sağlamak için sosyal medyaya büyük bir odaklanma sağlamanız gerekiyor. Peki NEDEN?

Çünkü Google artık bir makalenin etki alanını ve alaka düzeyini anlamak için sosyal medyaya bakıyor. Binlerce kişinin sizin siteniz veya postunuz hakkında tweet atıyor olması için çok iyi şeyler yazmış olmanız gerekiyor. Tweet’lerin atılmasını sağlamanın en iyi yolu, sadık takipçiler elde etmek ve bu takipçilerin sizin tanıtımınızı yapmalarını sağlayacak, onların sevecekleri içerikler yazmanız gerekiyor.

Yapmaya başlamanız gereken bazı şeyler:

Büyük oyuncuları tweetlemek

Twitter’da onlarla yakın bir ilişki kurarak nişinizdeki büyük oyuncuları tanımaya başlayın. Böylece retweet’ler kazanabilirsiniz.

Başkalarını paylaş

Diğer blog yazarlarından ne kadar çok içerik paylaşırsanız, eşyalarınızı paylaşma olasılığı o kadar yüksek olur. Bunlar komik hikayeler, videolar her insanın ilgilenebileceği paylaşımlar olabilir.

NOT: Google+,artık  SEO sıralamasında ilginç bir faktör haline gelmiştir.

9.SEO eklentilerini kullanın

SEO ile ilgili biraz yardım almak için yükleyebileceğiniz bir sürü WordPress eklentisi bulunmaktadır. Başlamak için en iyilerden biri, sizin için küçük şeylerin çoğunu yapan Hepsi Bir Arada SEO Paketi’dir.

Piyasada birçok SEO eklentileri var, bu yüzden bunları deneyerek tecrübe edinebilirsiniz.

 10.MorAdam Okuyabilirsiniz.

Türkiye’nin her geçen gün gelişen SEO danışman şirketi olan Moradam blogunu okuyarak kendinizi SEO konusunda geliştirebilirsiniz. Danışmanlarımıza özel sorularınızı mail yoluyla sorabileceğiniz gibi. SEO hizmetlerimizden de faydalanabilirsiniz.

Şimdi, diğer bloglardaki içerikler bu işe başlarken sizin için biraz zorlayıcı olabilir ancak zaman içinde trendler, taktikler ve en iyi uygulamalar hakkında fikir edinmeye ve bunlara alışmaya başlarsınız. Sadece iki haftada bir kontrol ederseniz ve bir veya iki makaleyi okursanız bile, SEO bilgilerinizin büyür, daha profesyonel hale gelirsiniz.

 

NEYİ KAÇIRDIM?

Temel SEO için gerekli olan bilgileri kendi lisanımızca anlattık. Arkadaşlar eğer eklemeyi unuttuğumuz yer ya da anlatmadığımız  blog yer var ise yorum atarsanız bizleri de bilgilendirirseniz teşekkür ederiz.

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir