Gelecekte PASO SEO’nun Yerine Mi Geçecek?

PASO

İnternetten daha önce sesli arama yaptınız mı ya da sesli aramaların gelecekte ne kadar önemli olacağını biliyor musunuz? Bu soruların cevabını bulmak için öncelikle sizlere PASO ya da açılımı ile Personal Assistant Search Optimization’dan bahsetmek istiyoruz.

PASO Nedir?

PASO yani Personal Assistant Search Optimization, kişisel asistan arama optimizasyonu anlamına gelmektedir. Gelcek yıllarda SEO’nun yerine geçeceği gibi hakkında birçok görüş var. WEB aramaları şuan için oldukça yüksek bir seviyede. Ancak gelişen mobil dünyası ile sesli aramalar yaygınlaşmaya başlıyor.
Siri ve Google Asistan bilgileri sürekli güncellenen takvimler ve verilerden alması neredeyse imkansız. Kişisel asistanlar sorulan soruların cevaplarını web kaynaklarından toplayarak kullanıcıya sunmaktadır.
Kişisel asistanların kullanımı Türkiye’de düşüktür. Ancak Amerika ve Avrupa ülkelerinde büyük bir kesim kişisel asistanları kullanmaktadır. Gelecekte kişisel asistanların oldukça önemli bir yeri olacağını az buçuk tahmin edebilirsiniz. Özellikle de ticari amaçlı siteler için PASO, SEO’nun yerini alacak gibi görünüyor.

siri

Kişisel asistanlar, kullanıcıların yaptıkları aramaları genellikle yerel olarak yapıyor. Bundan dolayı sonuçlarda yere özgü olarak gösterilmektedir. Örneğin; şehir dışı bir seyahat yaparken acıktınız ve yakınlarda cafe benzeri bir yer arıyorsunuz. Araba kullandığınız için sesli arama yaptınız. Kişisel asistanınızın yaptığı arama size en yakın olan cafeyi gösterecektir. Böyle bir durumda kazançlı olan taraf işletmesini tanımlayan kişiler olacaktır. Böylelikle daha fazla müşteriyi kendilerine çekeceklerdir.

Sorulan soruların cevaplar ile uyumlu olabilmesi için kişisel asistanlar AL teknolojisini kullanmaktadırlar. Böylece sonuçları değiştirerek cevaba uygun bir yanıt hazırlarlar. AL teknolojisi günümüzde çok gelişmemiştir. Ancak ilerleyen zamanlarda geliştirilmesi beklenmektedir. Sağlanacak yarar ise içeriklerin kişisel asistanların anlayabileceği düzeyde optimize edileceğidir.

PASO’yu En Verimli Şekilde Kullanmak İçin İpuçları

PASO’nun ne olduğunu, ne tür avantajlar sağlayacağını göz önünden geçirdikten sonra bu uygulamadan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için gerekli tüyoları vereceğiz.

Öncelikle işletmenizin harita optimizasyonunu hatasız ve eksiksiz bir şekilde yapmalısınız. Amacınız işletmenize daha fazla müşteri çekmek ise, tüm bilgiler doğru şekilde girilmiş olmalı. Yapılan aramalarda işletmeniz eşleşirse ilk sırada siz yer alabilirsiniz.

Kişisel asistanlar kullanıcılara tek öneride bulunmaktadırlar. Kullanıcılara o veya bu diye seçenekler sunmamaktadırlar. Bilgilerinizi tam girmiş olursanız müşteriler direk olarak size yönlenecektir.

PASO ve Hit Artışı

rankbrain

PASO sadece ticari faaliyet için kullanılmamaktadır. Bunun yanı sıra web sitelerinin ziyaretçi trafiğini de artırmaktadır. Örneğin; süet ayakkabı nasıl temizlenir? Gibi bir soru yöneltmeniz durumunda kişisel asistanın anlayacağı bir biçimde oluşturulan (zengin kartlar ve veri işaretlemeleri) sitenin sonuçları kullanıcıya sunulur. Rankbrain ile bilginin doğruluğunu ve kalitesini ölçerek kişiye cevap sunulur. Bu daha fazla mobil hit kazanmanızı sağlayacaktır.

Bilgilerin Kaynağı Nedir?

Yakın zamanda SEO’nun yerini alacağının düşünüldüğü PASO bilgileri, kişisel asistanlara göre farklı kaynaklar kullanmaktadır. Siri’ye mekânla alakalı sorulan bir soruda kişisel asistan kaynak olarak OpekTable, CitySearch, Yahoo! Local, ReserveTravel gibi kaynaklardan bilgi toplayacaktır. İşletmenizi bu uygulamalara kaydetmediyseniz ve optimizasyonunu yapmadıysanız sonuçlarda yer alamayacaksınız.

PASO’da arama motoru optimizasyonun yanı sıra işletmelerin uygulama optimizasyonu da gereklidir. Yani kişisel asistanınıza uçak bileti sorduğunuz zaman, kişisel asistan yorum ve puanlamalara göre en iyi ve en güvenilir sonucu size sunacaktır.

PASO, harita ve arama motoru optimizasyonunun yanı sıra uygulama yapılandırma ve iç SEO yapılandırması da içerir. PASO ile ilgili yeterli hatta detaylı bilgilere yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için ulaşmak biraz zor.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir