Amaç Odaklı SEO Çalışması İçin Stratejiler

amaç odaklı seo

Web sitenizin kuruluş amacının olması ve sitenizde yer alan her bir sayfanın bir amaca hizmet etmesi gerektiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak amaç odaklı SEO çalışması ise  henüz önemi fark edilmeyen bir durumdur.

Sitenizin amacını belirlemek ve hedeflerinizi belirlemek, sadece sıralama için değil amaç odaklı SEO çalışması için strateji yaratırken de oldukça önemlidir. SEO sadece anahtar kelime açısından önemli değildir. Birçok kişi bunu unutarak sadece sitenin sıralamasına odaklanmaktadır. Sizlere sıralamanın bir önemi yok demiyorum. Sıralamalar bütünün bir parçasıdır. Ancak bütünü bize anlatan sadece sıralama değildir. Hikayeyi yani bütünü tamamlayan amacınız ve bu amaca ne kadar yaklaştığınızdır. İyi bir sıralama elde etmekten ziyade amacınıza ulaşmanız asıl başarıdır.

Geçtiğimiz yıllarda Google tarafından yayınlanan Arama Kalitesi Yönergelerini okursanız çok rahatlıkla görecesiniz ki temel kriterlerden birisi, sitenin amacına uygun olması ve amaç doğrultusunda ilerleyişidir. Bu durumda site sahiplerinin sıralamadan ziyade amacı önemsemesi gereklidir.

Amaç Odaklı SEO stratejisi Oluşturmanın Koşulları

Amaç odaklı SEO stratejisi oluşturmanın ilk adımı daha öncede bahsettiğimiz gibi sitenin amacını belirlemektir. Çünkü ilk adım, oluşturulacak stratejinin her kısmını bu amaca bağlı olacaktır.
Bir sitenin var olması için birçok sebep vardır. Bu amaçlar; bir konu hakkında bilgi paylaşımı, kişisel ve sosyal bilgi paylaşımı, eğlence ve ticaret gibi…

Yukarıda sıralamış olduğumuz amaçlara bakarak, bir sitenin ya da sayfanın amacının SEO stratejisinin odağında nasıl değişebileceğiniz görmek oldukça kolaydır. Bir site için amacın belirlenmesi ve her bir sayfanın bu amaca uygun olması başarıya giden doğru yolu size gösterecektir.

Amaç Odaklı İçerik

Bilindiği gibi kullanıcıların bir siteyi ziyaret etmesinin nedeni site içerisinde yer alan içeriklerdir. Siteniz için belirlediğiniz amaç, içerik türünü de belirleyecektir. İçerikler sitenin ana faktörü olduğundan dolayı hedef kitleniz ile içerikler arasındaki bağda oldukça önemlidir.

İçeriğinizi oluştururken hedef kitlenizi düşünü, soracakları soruları dikkate alın. Kaliteli ve ilgi çekici bir içeriğin yanı sıra sorulan sorulara, eksiksiz ve doğru yanıtlar vermeniz gerekmektedir. Hedef kitlenizin sorularını bilmek ve amacınız doğru anahtar kelimeleri bulmanızı kolaylaştıracaktır. Anahtar kelime araştırmanız kullanıcı odaklı olmalıdır. Yüksek hacimli kelimelerin çok iyi sonuçlar getireceği sizi yanıltır. Doğru seçilmiş ama düşük arama hacmine sahip anahtar kelimeler size daha iyi sonuçlar sağlayacaktır.

Kullanılan ve kullanılacak olan tüm anahtar kelimeler sitenin genel amacına uygun olmalıdır. Bu amaç odaklı SEO çalışması için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca hedef kitlenizin sitenizi ziyaret etme ihtimalini de artıracaktır.

amaç odaklı seo çalışması

Amaç Odaklı SEO Çalışmasında Anahtar Kelime Nasıl Belirlenir?

Markanızla ilgili anahtar kelime seçmek ilk adımdır. Marka odaklı anahtar kelime siteniz hakkında bir şeyler bilen ve daha iyi trafik sağlamak için oldukça iyi bir stratejidir.

Marka odaklı kelimeleri belirledikten sonra, rakiplerinizin ve kendi içeriklerinizi inceleyin. Amacınıza uygun anahtar kelimeleri bulmak için size faydalı olacaktır. Alakalı ve amaca bağlı anahtar kelimeleri belirledikten sonra amaca uygun bir biçimde bu listeyi daraltın. Daha sonra trafik ve rekabet gibi unsurlara göre sıralama oluşturun. Daha sona bu kelimelerle ilgili araştırmalar yapın.

Amaç Odaklı Bağlantı Kurma 

Backlinkler, SEO çalışmalarında önemli bir faktördür. Uzun süre boyunca backlink ve diğer bazı bağlantılar kötüye kullanıldığı için olumsuz bir algı yarattı. Ancak Google, özellikle spam link konusunda oldukça başarılı bir şekilde çalışmakta ve cezalandırma yapmaktadır. Bağlantı kurmak ve kazanmak zorlaşırken arama çalışmalarımız devam etmeli. Arama yapmayı ve alakalı trafiği sürdürmeyi sağlayabilmek için hedef kitleye ve amaca uygun bağlantı kurma stratejisi edinmelisiniz.

Bağlantı kazanabilmek için sitenin bağlantılı bir site olması gerekir. Yani yararlı içerik oluşturmuş olmanız gerekmektedir.

Tek başına içerik oluşturmak başarı sağlamayacaktır. Alakalı sitelere ulaşarak ve ilgili bağlantılar kurarak başarılı bir strateji belirlersiniz. İçeriğinizin kalitesi bağlantı ile doğru orantılıdır. İçeriğiniz ne kadar kaliteli ise o kadar çok bağlantı verecektir.

Sitenin amacı ne olursa olsun, bağlantıları teşvik edecek ve konuyla alakalı içeriklerden oluşmalıdır. Başarısız sonuçların neredeyse çoğu bu tarz ince detayları önemsememekten dolayı elde edilmektedir.
İçeriklerinizi oluşturduktan sonra ilgili yerlerde tanıtımını yapın. Amaç odaklı bağlantı kurmak zaman ister. Bu konuda biraz sabretmeniz gerekmektedir. Bir diğer önemli nokta ise bağlantıların sayısıdır. Bağlantılarınızın çok olması değil kaliteli olması önemlidir.

Sitenizin amacını tanımlamak ve bunu arama stratejinizi oluşturmak için bir kılavuz olarak kullanmak, yalnızca hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda müşterilerin zevkine sunulur ve sitenizi daha fazla bağlantılı hale getirir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir