Video Optimizasyonu: YouTube’un Gücünün Farkına Varın

youtube

Video içerikler her geçen gün zirvedeki yerini biraz daha sağlamlaştırmaya devam ediyor. Hal böyleyken video optimizasyonu ve YouTube SEO’nun da önemi artıyor. Peki böyle bir durumda video optimizasyonu hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Hadi hep birlikte video optimizasyonu için önemli başlıklara birlikte göz atalım.

YouTube, Google’dan sonra en büyük arama motorudur. İnsanlar günde milyonlarca video için arama yapmaktadır. YouTube’un gücünden en iyi şekilde yararlanmanız, markanıza erişimi ve başarınızı artıracaktır. Aynı zamanda daha fazla kullanıcı ile etkileşim kurmanızı sağlayacaktır.

Videolar sayesinde sitenizde yer alan içerikleri yeni bir boyuta taşımaktadır. Karmaşık olan bir konuyu yazı ile anlatmak ve sabit bir görüntüyü sunmak yerine video ile ürünlerinizi ziyaretçilerinize sunmak onları daha çok etkileyecektir. Bu şekilde ziyaretçilerinize neyi bilmek istediğini daha etkileyici şekilde anlatacaksınız. Bu sayede ziyaretçi ile site arasındaki bağlantı gelişecektir.

Video optimizasyonu ile arama motorlarında da avantaj sağlayabilirsiniz. Google aracılığıyla yaptığını bir sorgulama da Google, kullanıcıya en uygun içerikleri sunar. Bazı sorgulama sonuçlarında videolar karşınıza çıkabilir. Standart bir makaleden ziyade kolay anlatan ve faydalı bir video, Google tarafından kullanıcılara sunulacaktır. Kısacası iyi bir şekilde optimize edilmiş video Google tarafından algılanarak sıralamanızı olumlu şekilde etkileyecektir.
Videolarınızla ziyaretçileriniz ve sizin aranızdaki iletişim artıracaktır. YouTube sayfanızda yer alan videolar ile insanları sayfanıza yönlendirecek stratejiler izleyebilirsiniz. Böyle bir yöntem eninde sonunda size potansiyel satış olarak dönecektir. Site trafiğinizi ve sayfanızın bilinirliğini de artırır.

YouTube’da Sıralamayı Etkileyen Faktörler

YouTube’un Google gibi arama sonuçlarını ve sıralamayı belirleyen bir algoritması vardır. Bu sıralamaları ayarlarken YouTube birkaç faktörü göz önünde bulundurur.

  • İzleme Zamanı: Youtube videoların ne kadar süre izlemeye devam edildiğini göstermek ister. YouTube en çok bu faktörü önemser ve göz önünde bulundurur.
  • Anahtar Kelime ve Alaka Düzeyi
  • Abone Sayısı
  • Yorumlar, Like ve Dislike Sayısı
  • Video Uzunluğu

Videolarınızı optimize ederken bu faktörleri göz önünde bulundurmak zorundasınız.  

Video Optimizasyonu

Video Optimizasyonu İçin Tüyolar

Doğru İçerikleri Seçin!

İzleme zamanı yani videolarınızın ne kadar izlendiği konusunda bu önemli faktörü iyileştirmek için içeriğinizin izlenmeye değer olduğundan emin olmalısınız. Kullanıcılar aslında markanızı tanımak için hazırlamış olduğunuz videoyu izlemiyorlar. Asıl amaçları aradıkları konu hakkında en faydalı bilgiye, içeriğe ulaşmak. İçerikten ve kullanıcıların aradığı bilgiden uzak kalan videolar başarısız olacaktır. Amacınız kullanıcılara istediklerini verirken arka planda markanızın ya da sitenizin reklamını yapmak olmalıdır.

Kullanıcılar üzerinde en etkili olan videolar duygu içeren videolardır. Kullanıcılar bu tarz videolar ile kendilerini daha iyi ifade ettiklerini düşünerek izliyorlar ve hatta paylaşıyorlar. Bir başka video grubu ise eğitici videolardır. Bilgi arayanlar ve bir şeyler öğrenmek isteyen kullanıcıların ana hedefi eğitici videolardır. Özellikle teknolojik ürünler için hazırlanan talimatları okumak kullanıcıları oldukça sıkmaktadır. Bu yüzden bunun için hazırlanan videoları tercih etmektedirler. Bozulan bir cihaz için çözüm üreten videolarda kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
YouTube kullanıcıları ihtiyaçlarına uygun içerik aramaktadırlar. Bundan dolayı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan içerikler daha fazla tercih edilmektedir. Hedef kitlenizi oldukça iyi belirlemeniz gerekir. Hedef kitlenize uygun olarak hazırlanan videolar sizin için en büyük avantajlardan bir tanesidir. Ayrıca tüm bunları yaparken videolarınızın uzunluğunu da dikkate alın. Çünkü YouTube üzerinden en çok izlenen videolar en fazla üç dakikadır.

Video İçeriğinizin Anlaşılırlığını Kolaylaştırın!

Hazırlamış olduğunuz video içeriğinin anlaşılırlığını kolaylaştırmak Google ve YouTube tarafından içeriğinizin algılanmasını kolaylaştıracaktır. Google ve YouTube’un videonuzu nasıl sıralayacağı konsunda bilgi vermeniz oldukça önemlidir. İlk olarak bunun için optimize edilmiş bir başlık kullanmayı tercih etmelisiniz. Videonuz ile ilgili anahtar kelime başlığınızda olmalı ya da en azından anahtar kelimeniz ile alakalı olmalıdır. Kullandığınız anahtar kelime ve etiketlerin markanız ve video içeriği ile uyum sağladığından emin olun.
Video açıklamalarında anahtar kelime ve alakalı bilgi vermek algoritma ile iletişim kurma konusunda başarı sağlayacaktır. Açıklamalarınızı gereğinden uzun veya gereğinden kısa tutmayın. Ortalama olarak 100 kelime ile en iyi açıklamayı oluşturun. Açıklamanın içeriği de başlık gibi anahtar kelimeler ve en uygun içerikten oluşmalıdır. Böylelikle videonuz gerekli değeri eninde sonunda görecektir.

Anahtar Kelime ve İçeriğiniz Birbiri İle Alakalı Olmalı!

Anahtar kelimeleri açıklama metninde yeterince kullanmak, video optimizasyonunu gerçekleştirmenizi sağlar. Bazı anahtar kelimeler var ki bunları açıklamanızda kullanmak videonuzun ilk sayfada yer almasını bile sağlayacaktır. Bu yüzden anahtar kelimenizi belirlerken oldukça seçici ve dikkatli olmalısınız.

Videolarınızı kullanıcılar ile buluşturduktan sonra isteyeceğiniz en son şey kullanıcılar ile içerikleriniz arasındaki bağın kopmasıdır. Eğer bir kullanıcı videonuzu izliyorsa bilin ki o kullanıcının dikkatini çekmeyi başarmışsınızdır. Bundan dolayı ek açıklamalar ve kullanıcıyı diğer içeriklerle buluşturmak için doğru stratejiler ile ilerleyin. Açıklamanızı oluştururken bunların kullanıcı için yararlı olduğuna inandırmalısınız. Rahatsız eden ve alakasız açıklamalar göz ardı edilir.

Videonuzu Tanıtın!

 Video Optimizasyonunun  en son adımı, videonuzun tanıtımını yapmaktır. Videonuza web sayfanızda yer verin. Çeşitli sosyal medya araçları ile videonuzu takipçi kitleniz ile buluşturun. Videonuzun izlenmesi için takipçilerinizi teşvik edin. Ayrıca sadece izlemek için değil yorum yaparak veya paylaşım yaparak daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamaya yöneltin.

Başarılı Video Optimizasyonu

  • Videolar müşteri değerine bağlı olmalıdır.
  • Anahtar kelimeler ve video içeriği alakalı olmalıdır.
  • Videonun değerini belirten ve anahtar kelimeleri kullandığınız bir açıklama metni hazırlanmalıdır.
  • Video başlığınız ve kullandığınız etiketler içeriğinizle ve anahtar kelimenizle alakalı olmalıdır.
  • Hazırlanan videonun sayfanızda ve sosyal medyada en iyi şekilde tanıtımı yapılmalıdır.

Videolarınızı kullanıcıların talepleri ve sorunları ile alakalı bir düzeyde hazırlayıp optimizasyonunu yaparak YouTube’un ve hatta diğer video paylaşım platformlarının gücünden yararlanın.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir