Başlık Etiketi (Title Tag) ile Sıralama Nasıl Artırılır?

başlık etiketi

SEO için artık başlık etiketi dendiğinde önemsiz veya etkisiz bir etken olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat linkte tıklama oranını göz önüne alırsak eğer, başlığın büyük bir etkiye sahip olduğunu kolayca fark edebilirsiniz. Bir başka ifade ile başlığa tıklama oranı ne denli artarsa site trafiğiniz de o derece artacaktır. Sonuç olarak artan trafik sıralamanızı da olumlu yönde etkileyecektir. Bu durumda başlık etiketinin SEO açısından hala önemini koruduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Başlık Etiketi ile Sıralama Arttırmak İçin İpuçları

Sayılar

Başlık etiketinde yer alan sayılar kullanıcıların dikkatini oldukça fazlasıyla üzerine çeker. Örneğin “5 Günde Kilo Verdiren Diyet”, “Enflasyon %11’i Geçti” tarzında hazırlanmış başlıklar kullanıcıların başlığa tıklaması için teşvikte bulunur. Psikolojide yer alan ‘Bilişsel Olgu’ kavramı bu konu içinde geçerlidir. İnsan beyni, dikkat çeken ve spesifik veri sağlayan ögeleri daha çabuk algılar ve seçer. Arama sonuçlarında karşımıza çıkan veriler oldukça yoğun ve boğucudur. İnsan beyni bu kadar veri içerisinde güvenilir ve dikkat çeken bir sonucu seçer. Bundan dolayı kullanıcılar içerisinde sayıların yer aldığı başlığa yönelirler. Başlık etiketinde sayılara yer vererek sitenizin trafiğini artırmanız mümkün olmaktadır.

Tarih

başlık etiketi

Aslında tarih kriterini de sayılar gibi düşünebilirsiniz. Tek fark başlık etiketinde yer alan tarihler daha belirgin sayılardır. “2017 En İyi Filmler Listesi” gibi tarih içeren başlıklar daha fazla dikkat çekmektedir. “16 Nisan 2017 Referandum” sonuçları gibi daha ayrıntılı tarihin yer aldığı başlıklarda olumlu sonuçlar yaratabilir. Ancak bazı durumlarda bu teknik işe yaramayabilir. Yine de içeriklerinizi tarihe göre sıralamak size artı puan sağlayacaktır.

Etiketin Uzunluğu

SEO alanında en çok tartışma yaratan konulardan bir tanesi de başlığın uzunluğudur. Bazen oldukça kısa başlıklarla bazende gereğinden fazla uzun başlıklarla karşılaşmaktayız. İlk olarak kısa başlıklara değinmek istiyoruz. Kısa başlıklar örneğin “gömlek” çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir. Aksine bütün odak kelimeleri bulunduran “çizgili ve gri kadın gömlekleri fiyatları” gibi hatta daha uzun başlıklar, ziyaretçiler tarafından çok uzun olduğu için okunmayacaktır. Bunun yanı sıra oldukça uzun olan ikinci örnekteki başlığa sahip içeriğin arama motorları tarafından algılanması oldukça güçleşecektir.

Uzunluk açısından en iyi başlık etiketi 50 yada 60 karakter içermektedir. Başlıkta yer alacak anahtar kelime kullanıcının arama yaparken kullanacağı kelime olmasına özen gösterilmelidir.

Yakın Anlamlı Kelimeler

Hem başlıkta hemde kategoride aynı kelimenin kullanılması çoğu kez istenmeyen bir durumdur. Bir konuda sıralamanızı yükseltmek istiyorsunuz. İçerik için oluşturduğunuz başlık içerikten farklı bir bilgi içermiyorsa yakın anlamlı kelimeleri kullanarak farklı aramalar ile ziyaretçilerin sitenize yönelmesini sağlayabilirsiniz.

Örneğin; “ucuz bilgisayar modelleri” gibi bir başlık yerine indirimli ve uygun fiyatlı bilgisayar modelleri” şeklinde hazırlanmış bir başlığı kullanarak yakın anlamlı kelimeler arama yapan ziyaretçileri içeriğinize yöneltebilirsiniz. Keyword Explorer, Semrush ve Google Search Console gibi araçlar sayesinde eş ve yakın anlamlı sözcükleri içeren farklı başlıklar oluşturabilirsiniz.

Call to Action (Harekete Geçir)

Call to Action sitenizin trafiğini önemli ölçüde etkileyen bir yöntemdir. İndir, dinle, ara, bul, satın al,ekle ve izle gibi kelimelerin başlıkta kullanılması kullanıcıları etkilemekle bırakmaz aynı zamanda heyecanlandırır. İstediklerini eyleme geçirebileceklerini düşünmek kullanıcıların sitenize yönlenmesini sağlar.

Arama yaparken bu kelimeleri kullanmasalar bile sonuçlar içerisinde bu kelimelerin yer aldığı başlıkları görmeleri sitenize yönelmeleri için oldukça büyük bir avantajdır. Örneğin bir şarkı için ya da müzisyen için içerik oluşturdunuz. Dinle kelimesini başlık etiketinde kullandığınız zaman kullanıcı bunu gördüğü anda linke tıkladığında şarkıları dinleyebileceğini fark eder. Böylelikle içeriğinizin tıklanma oranı oldukça önemli bir seviyede artış gösterir.

Anahtar Kelime

Sitenizde en çok hangi anahtar kelimenin tıklanma sağladığını belirlemek için Google Search Console gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların aradığı içeriğin sitenizde mevcut olduğunu başlık sayesinde gösterebilirsiniz. Anahtar kelimeyi bu şekilde başlıkta kullanarak tıklanma oranınızı artırabilirsiniz.

Soru Sorma

başlık etiketi

Başlığınızda soru sorarak daha fazla kullanıcınızın sitenize yönelmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin “Canonical Etiket Nedir?” gibi soru sorarak hazırlanan başlıklar kullanıcıda merak duygusunu uyandırır. Böylelikle featured snippet olma olanağı sağlayabilirsiniz. Bu şekilde sitenizin sıralaması ve trafiği olumlu şekilde etkilenir.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir