WordPress İçin En İyi Tema Seçimi

WordPress'te Bozuk Twitter Kartı

Sitenizin temasını değiştirerek farklı ve yeni bir görünüm elde etmek istiyorsunuz. Tema seçimi yaparken incelenmesi gereken birçok konu var. Düzen, görünüm, kullanılabilirlik ve reklam için yer. Seçeceğiniz tema sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor olması gerekiyor. Ancak bu konu bazen oldukça zorlaşabiliyor. İşte bu yüzden en iyi ve sizin için en uygun WordPress temasını nasıl seçeceğiniz konusunda size yardımcı olacağız.

Bir tema seçerken en büyük sorun birçok farklı seçenek arasından en uygun olan WordPress temasını seçmektir. Seçeceğiniz yeni tema; erişilebilir, uyumlu, özelleştirilebilir, entegre edilemez ve standartlara uygun olmalıdır.

İhtiyaçlarınızla Uyumlu Olmalı

İster free ister Premium bir tema olsun her zaman sizin ihtiyacınızı karşılamalıdır. Tema seçimi yaparken her zaman ilk adımınız bu olmalıdır. Seçtiğiniz temayı şuan ve gelecekte neler yapması gerektiğini düşünerek seçmelisiniz. Örneğin şuan siteniz bir E-Ticaret sitesi değil. Ancak bu ileri de olmayacağı anlamına gelmez. İhtiyaçlarınızı tam bir şekilde canlandırın ve temanızı ona göre seçin.

Premium veya Free Olması Sizi Aldatmasın

Premium ve Free olarak piyasada bulunan temaların hangisinin daha iyisi olduğu konusunda birçok tartışma devam ediyor. Her iki tür temalarında kendine ait farklı esasları var. Premium olması kesinlikle iyi olması anlamına gelmez. Premium ve free olarak piyasada bulunan birçok vasat tema elbette var. Seçim yaparken kendinize sosyal kanıtlar arayın. Mesela seçtiğiniz temanın son güncellemesi ne zaman gerçekleşmiş? Etkin çalışan mesaj panosu var mı?

wordpress

Mesela WordPress kurulu sitelerde, tema kataloğunda ücretsiz olarak binlerce tema bulmak mümkündür. Burada yer alan temalar güvenilir. Fakat güvenilir olması harika olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca para ödeyerek almış olmakta free olarak piyasada yer alandan daha iyi olacağını kanıtlamaz. Bu yüzden seçiminizi yaparken free ya da Premium olmasına göre yapmamalısınız.

Esnek Olmalı

Statik bir tema seçtiyseniz eğer sayfa düzenini değiştirdiğiniz zaman bu iyi olmayacaktır. Bu yüzden görünümde ve işlevde esnek olan bir tema seçimi yapmalısınız. Özellikle widget’lar için geniş bir alana sahip olmalıdır. Resimleri desteklemesinin yanı sıra birden fazla dilde destek sağlamalıdır.

Hangi Şablonları Desteklediğini Kontrol Edin

Esnekliği korumanın bir başka yolu da, bir temanın birden fazla yayın ve sayfa şablonu sunmasıdır. Bu şekilde, ana içerik alanı ve sol kenar çubuğu bulunan temel bir şablonu kullanarak başlayabilirsiniz, ancak tam genişlikte bir içerik alanına veya diğer pek çok seçenekten birine geçiş yapma esnekliğiniz vardır. Bir temanın sadece iki seçeneği varsa, bu gelecekte sorunlu olabilir. Yeterli mantıklı şablonlarla bir tema seçin.

Ebeveyn/Çocuk Teması İşlevi Görüyor Mu?

Ebeveyn ve çocuk temaları harika bir birleşimdir. Eğer heavy hitter Genesis gibi tema çerçevelerinden herhangi birini kullanırsanız, bunların normal temalarla karşılaştırıldığında ne kadar güçlü olduğunu bilirsiniz. Bir alt konu kendi işlevselliğini bir üst temadan alır. Dolayısıyla, çocuğunuzun temasında değişiklikler yapıyorsanız, ebeveyn bunları göremez. Bir hata yaparsanız ana temayı kırmazsınız. Aynı şey güncellemeler için de geçerli; genellikle gerçekleşen ana temanızı güncellerseniz, bir çocuk olduğundan ve işlevselliği içermediğinden temanız için yaptığınız değişiklikleri silmeyecektir.

Bir tema çerçevesine ihtiyacınız olup olmadığı ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Hemen hemen tüm WordPress projeleri bir tema çerçevesinden yararlanır, ancak yalnızca çok az işlevselliğe gereksiniminiz varsa ve tam olarak hangi tür temaya ihtiyacınız olduğunu biliyorsanız aşırı derecede olabilir.

Şişirilmeye Dikkat

Çok sayıda tema şişirilir ve ne yazık ki bu da yükleme süresini artırır. İhtiyacınız olan her şeyi yerine, her şeyin bulunduğu bir tema bulmaya çalışın. Temanız yalın ve kararsız olmalıdır.

Hızlı ve Mobil Uyumlu Olmalı

wordpress

Mobil dünyasının hızlı gelişimi artık kullanılacak olan temaların da mobil uyumlu olmasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca bunun yanı sıra oldukça hızlı olması gerekir. Temanın hızını kontrol edin. Bunun yanı sıra Google mobil uyumluluk testi yapmanızda fayda var. Belirli yükleme sorunları olup olmadığını görmek için Google’ın PageSpeed aracında temanın demo sitesinin adresini de girebilirsiniz

SEO Dostu Olup Olmadığını Kontrol Edin

Birçok tema SEO dostu olduğunu iddia eder. Ancak kontrol etmeyi unutmayın. Temanın kodunun güzel ve temiz olup olmadığını veya maddi olmayan bir karmaşa olup olmadığını öğrenin. Yakın zamanda güncellendi mi?, Ve gelecekte desteklenecek mi?, Tema bağımlı kaç JavaScript kütüphanesi var? gibi sorulara cevap arayın. Ücretsiz bir temaya bakıyorsanız, geliştiricinin web sitesinde hiçbir hidden link olmadığından emin olun; çünkü bu, SEO çabalarınıza zarar verebilir. SEO dostu temalar için av yaparken genel olarak Google Web Yöneticisi Yönergeleri’ni aklınızda tutun .

Temanın Kodu Geçerli Mi?

Bir çok tema yazarı, bir kod yazıcısından çok bir tasarımcıdır ve dolayısıyla, sonunda yazdıkları kodun geçerli HTML olup olmadığını kontrol etmekten çekinmeden nihayet istedikleri şekilde görününceye kadar dolaşırlar. Değilse, mevcut veya gelecekte olan tarayıcıların içeriği doğru bir şekilde oluşturmada sorunlar olabilir. Kodun geçerli olup olmadığını W3C doğrulayıcıyı kullanarak kontrol edebilirsiniz .

Tekrar Tekrar Test Edin

En sevdiğiniz yeni temayı seçtikten sonra, şimdi vitese koymanın zamanı geldi. Yeni temanızı test etmek için bir geliştirme kurulumuyla başlayın. Aklınıza gelebilecek her test türünü çalıştırın. Bu, Sucuri eklentisiyle yapılan bir güvenlik kontrolü veya Theme Check eklentisiyle tema kontrolü olabilir. Run PageSpeed ve mobil cihazlarda sorunlarının ortaya çıkması durumunda test eder. Sorunları düzeltin veya yeni bir tema bulun.

Şablon Dosyaları

Şablon dosyaları temaları değiştirirken yapılacak bir diğer bilge şey, tema dosyalarını karşılaştırmaktır. Örneğin, geçerli temanız yazar profillerinizin şablonunu içeren bir author.php dosyasına sahipse ve yeni dosyanıza sahip değilse temayı kurduğunuzda hoş olmayan bir sürpriz olabilir. Eski ve yeni temanız için kontrol etmeniz gereken dosyalar:

 

  • Home.php: ana sayfa şablonu.
  • Single.php: tek gönderiler için şablon.
  • Page.php: sayfalar için şablon.
  • Category.php: kategori indeksleri için şablon.
  • Author.php: yazar şablonu, birisi belirli bir yazarın tüm yayınlarını bulmak istediğinde kullanılır.
  • Date.php: tarih şablonu, biri blogunuzda belirli bir aylık yayınları aramayı denediğinde kullanılır.
  • Archive.php: Bu şablon, category.php, author.php veya date.php yoksa kullanılır.
  • Search.php: Birisi blog’unuzda arama yaptığında kullanılır, kullanıcıların kullanılabilirlik konusunda endişelerinizde bakmak için çok önemli bir şablon ve kişilerin blogunuzda yayın bulup bulmamasına dikkat edin.
  • 404.php: WordPress belirli bir yazı veya sayfa bulamadığında kullanılır, bu çok önemli bir şablon dosyasıdır!

Temanızın başlığı nasıl?

Mevcut temanızın sayfa başlıklarını header.php dosyasında nasıl işlediğini kontrol etmelisiniz. <Title> HTML etiketleri içerisinde bulabilirsiniz. Başlık etiketi farklıysa, nedenini ve yeni temanızı etkinleştirdiğinizde ne olacağını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bazen daha iyidir (örneğin, blog açıklaması ve sayfa / yayın başlığı etrafında dönmesi nedeniyle), ancak öne emin olmanız gerekir!
Muhtemelen buna benzeyecektir:

<title><?php bloginfo(‘name’); ?> <?php wp_title(); ?></title>

Varsa, bunu değiştirmek çok daha iyi olur:

<title> <?php wp_title(); ?></title>

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir