WordPress CPU Kesin Çözüm

Wordpress CPU Kesin Çözüm

WordPress kullanan sitelerin kasması, yavaşlaması, takılması gibi sorunlarla karşılaşmasına pek çok etken sebep olabilirken, öncelikli sorun CPU’nun zorlanmasıdır. CPU ise, bizim sunucuya verdiğimiz komutları gerekli birimlere ileten, basitçe emir komuta zincirini sağlayan insan beyni gibi düşünebileceğiniz şeydir.

WordPress kullanan herkesin aşina olduğu sorunlardan birisi WordPress CPU sorunu. Başlarda her şey normaldir ancak hitler artmaya başladıkça siteniz yavaşlamaya başlar ve hatta host şirketinizden CPU limitini aştığınız mailleri gelmeye başlar. CPU düşürmek istediğinizde ise WordPress hız optimizasyonu ve VDS ya da VPS çözümlerine ulaşacaksınız.

Hatta size bir sitenin Günlük ortalama 60k+ tekil hite sahip olduğunda, paylaşımlı hosting üzerinden, anlık 2500+ kullanıcı aktif iken, CPU kullanımının sıfır olduğunu söyleyebilirim. Aşağıdaki görselde gün içinde 70k hit alan bir sitenin anlık hiti ve CPU kullanımını görebilirsiniz.

Peki bu değerler paylaşımlı hostingde de alınabilir mi derseniz, sorunuzun cevabı evet alınabilir. Bu yazıda VPS’ye ihtiyaç olmadan, paylaşımlı hostingler için WordPress CPU ve bellek aşımı sorununun çözümü özellikle yüksek hitli sitelere tavsiye niteliğinde anlatılacak. Artık WordPress CPU sorununu çözmeye başlayalım.

WordPress CPU Sorunu İçin Hosting Seçimi

Yüksek ya da düşük hitli siteler için Veridyen firmasını güvenle kullanabilirsiniz. Bu firmayı önermemizin sebebi gerçekten müşteri memnuniyetini düşünmeleri ve bire bir ilgilenmeleri. Hatta müşteri memnuniyeti adına kendi karlarından fedakarlık yapabilmeleri. Ben de bu yüzden Veridyen’i tercih ederek deneme amaçlı 1 aylık paketi 7.99 TL’ye aldım.

Host değiştirme işlemlerini de benim yerine hallettiler ve yarım saat içinde 1,5 GB’lık veri olan siteyi taşıdılar. Tüm bu süreçte de her soruya gayet açıklayıcı ve bilgilendirici sorularla yanıt verdiler. Üstelik firmanın teknik altyapısı Türkiye’de az rastlanan cinsten denecek kadar sağlam.

Ayrıca müşteri hizmetleri kullanmak yerine 7/24 sistemin başındaki teknik elemanlarla muhatap oluyorsunuz.

Ancak bu sadece bir alternatif ve uzun süreli bir çözüm olmuyor maalesef. Çünkü hitler artamaya devam ettikçe paylaşımlı hosting de çözüm olmuyor.

Cache Kullanımı – Fastest Cache Ayarları

WordPress CPU sorunu çözümü için diğer alternatif cache kullanmak. Yalnız cache kullanırken de veritabanınızı optimize etmeyi ihmal etmeyip JS, CSS gibi dosyaları da sıkıştırmalısınız. Tüm bunlar için de Fastest Cache Premium eklentisi işinizi kolaylaştırır. Ancak Free versiyonu yüksek hitli siteler için yeterli değil. Bu versiyon mobil girişlerde cache sağlamaması da dezavantaj. Bu yüzden Premium versiyonu çok daha kullanışlı. Free versiyon yerine 100 TL ödeyerek WordPress cpu sorunundan kurtulabilirsiniz. Üstelik bu fiyat VPS’lerden çok daha uygun.

Bir Türk tarafından geliştirilen eklenti, CloudFlare ile beraber kullanılırsa çok iyi sonuç veriyor. Üstelik Türkçe olduğu için ayarları da anlaşılır. Aşağıda benim ayarlarımı görebilirsiniz.

 

Gerekli ayarları yapınca siteniz hızlanacaktır. Host panelinden CPU kullanımını da inceleyebilirsiniz.

Önbellek Temizle

Bu eklentide önbellekte bulunan dosyaları manuel olarak temizleyebilir ve yeni cache dosyaları oluşturabilirsiniz. Önbellek Temizle butonu ile sadece html ile oluşturulan önbelleği temizlerken, Delete Cache and Minified JS/CSS butonu ile de hem html hem de JS ve CSS dosyalarındaki önbellekleri temizleyebilirsiniz.

 Zaman Aşımı

Cachelerinizin otomatik olarak temizlenmesini ayarlayabilirsiniz. Ancak sitenin yoğun olmadığı saatlere ayarlamanız gerek çünkü cache temizlenirken yenileri oluşturulduğu için CPU harcaması olacaktır. Zamanaşımı ayarlarını aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

Resim Optimizasyonu

Fastest Cache’nin bu ekstra özelliği ile sitenizdeki resimlerin 1000 görsele kadar ücretsiz olarak ve kalitesi düşmeden disk boyutlarını azaltabilirsiniz. 1000 görselden sonra ise ücret talep ediliyor. Aşağıdaki görselde bu işlemi görebilirsiniz.

Hariç

Burada ise önbelleğe alınmasını istemediğiniz sayfa, JS ve CSS dosyalarını tanımlayabilirsiniz. Bu ayarı aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.

DB

Fastest Cache’nin bir diğer ekstra özelliği olan DB’de ise tek tıkla veritabanını optimize etmek mümkün. Bu eklenti sayesinde WordPress CPU sorununu hemen hemen çözeceksiniz.

Cloudflare Yönlendirmesi ve Ayarları

WordPress CPU kullanımını tamamen sıfırlamak için cachelenmiş ve sıkıştırılmış verilerinizi başka bir ağ tarafından önbellekleyip ziyaretçilere gönderebilirsiniz. Bunun için de CloudFlare servisini kullanabilirsiniz. Bu sayede JS ve CSS yükü sunucu tarafına binmeden sitenizin ziyaretçilerine ulaşabilirsiniz.

CloudFlare’in ücretsiz planları bizim için yeterli. ekstradan bazı teknik detaylar ve ekstra güvenlik istiyorsanız ücretli olanları tercih edebilirsiniz.

Evet, şimdi kurulum aşamasına başlayalım. İlk aşama kayıt.

CloudFlare adresine girmeniz halinde karşınıza çıkan ekranın ortasında aşağıdaki görseli göreceksiniz. Oradaki “Get Started Today” yanına mailinizi ve şifrenizi yazarak  “Sign Up” diyerek kaydoluyoruz.

 

 

 

Kaydolduktan sonra karşınıza aşağıdaki görselde yer alan adres çıkacaktır. Bu sayfaya bilgilerinizi girerek hesap oluşturun.Hesap oluşturduktan sonraki aşamada karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. Bu ekranda da ilgili yere sitenizin adını yazın ve “Scan DNS Records”  butonuna basarak alan adını kaydedin.

 

Burada DNS kayıtlarının taranması nedeniyle yaklaşık bir dakika kadar beklemeniz gerekecek. DNS tarama ekranını aşağıda görebilirsiniz. Çubuk dolunca “Continue” diyerek devam edin.

Sonraki açılan sayfada ise bulunan DNS kayıtları sıralanıyor. Burada yapmamız gereken bir işlem yok. Altta yer alan “Continue” butonu ile devam edin.

Sonra ise aşağıda gördüğünüz sayfa açılıyor. Burada ise CloudFlare sevişlerinden birini seçmemiz gerekiyor. “Free Website” seçeneği ile ücretsiz planı seçerek “continue” tuşuna basarak devam edelim.

Sonraki açılan aşağıda gördüğünüz sayfada ise bize verilen DNS adreslerini, domain kontrol panelinde bulunan DNS adresleri ile değiştirmemiz gerekiyor. Bu sayede site trafiği CloudFlare üzerinden devam edecek.

Bunun için öncelikle DNS adreslerinizi bulmanız gerek. Domain kontrol paneline giderek, genellikle  “alan adı yönetimi” başlığı altında bulunan DNS Yönetimi, Nameserver Yönetimi gibi seçeneklerden DNS adreslerinizi görebilirsiniz. Mesela benim adreslerim aşağıdaki resimde.

 

Yukarıdaki görselde yuvarlak içine aldığım adresleri silin ve CloudFlare tarafından verilen DNS adresleriyle değiştirin. İkiden fazla adres olması halinde ilk ikiyi değiştirin ve ötekiler kalsın. Değiştirmek için tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir sayfa gelecek.

Bu sayfadaki yeni DNS adresleri değişiklik gösterebilir. CloudFlare tarafından size verilen adresleri yazın ve “güncelle” butonuna basarak işlemi tamamlayın.

Bu aşamadan sonra tekrar CloudFlare sayfasında “continue” diyerek işlemi tamamlıyoruzç bundan sonra işlemin tamamlanmasını bekleyeceğiz 24-48 saat sürebilir ancak genellikle kısa sürede( birkaç dakikada) DNS adresleri CloudFlare’e yönlenmiş oluyor. Yönlenme tamamlanınca aşağıdaki ekranda göreceğiniz gibi gri alan yeşil oluyor.

Bu ekranı görmeniz halinde WordPress CloudFlare kurulumu tamamlanıyor. Sıradaki iş ise Fastest Cache’in, CloudFlare ile verimli çalışmasını sağlamak için ayarları yeniden düzenlemek. Bazı işlemleri her iki program da yapıyor ve bu durum siteyi yavaşlatıyor. Bu yüzden CloudFlare’in bazı işlevlerini kapatmalıyız.

CloudFlare sayfasındaki “Speed” sekmesine tıklayın ve altta açılan “Auto Minify“ başlığında açılan JavaScript, CSS ve HTML seçeneklerindeki işaretleri kaldırın.

 

 

Sonra yine “speed” sekmesinde bulunan “Rocket Loader” aracını aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi “Off” olarak işaretleyin.

 

Tekrar yukarıdaki sekmelere yönelin ve “Page Rules” sekmesine tıklayın. Aşağıdaki pencere açılacak.

Yukarıda açılan pencerede ilk boşluğa “siteismi.com/wp-admin” yazın. Sonra “Create Page Rule” tıklayın ve seçenekleri aşağıdaki resimde olduğu gibi belirleyin. Her ayar için “Add a Setting” sekmesine tıklayın ve tamamlanınca  “Save And Deploy” butonuna basın. Tekrar aşağıda gördüğünüz pencere gelecek.

Yukarıda gördüğünüz pencerede tekrar “Create Page Rule” butonuna basın. Boşluğa “siteismi.com/*preview=true*” yazarak seçnekleri yukarıdaki gibi belirleyerek kaydedin. Sonra yine “Create Page Rule” butonuna basın ve aşağıda gördüğünüz ekranda başlığa “siteismi.com/*” yazın. Ayarları aşağıdaki gibi yapıp kaydedin.

Yukarıda gördüğünüz pencerede işiniz tamamlanınca tekrar yukarıda yer alan sekmelerden “Caching” sekmesine tıklayın. Aşağıda gördüğünüz ekran açılacaktır. Bu ekranda “Purge Cache” başlığında yer alan “Pruge Induvidial Files” butonundaki “Purge Everyting” seçeneğine basın. Bu sayede önbellek temizliği yapıp, şu an yeni ayarladığımız ayarların aktif olmasını sağladık. Bu işlemi sadece manuel olarak yaptığınız cache temizlemede kullanmanız yeterli.

 

Yukarıda bahsettiğimiz tüm ayarları yaptığımız takdirde WordPress CPU sorununu kökten halletmiş oluyoruz.

Aşağıdaki görselde yer alan veri tasarrufunda göreceğiniz gibi 717 GB olan trafiğin 634 GB’ı CloudFlare tarafından sağlanarak bizim sunucumuza sadece 83 GB’lık bir veri tarfiği kalmış oldu. Böylece en başta bahsettiğimiz veriyi ziyaretçiye başka sunucunun ulaştırması işini sağlamış olduk. Böylece bize de hem CPU hem de veri tasarrufu sağladı.

 

Veridyen’den 7,99 TL’ye aldığımız paylaşımlı bir host sayesinde günlük 80k tekil hite ulaşan sitemiz WordPress Cpu sorununu çözme suretiyle ziyaretçilere hizmet vermiş oldu.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. Mrblar
    Konu için teşekkürler
    Bir sorum olacak bunu fastest cache değil de super cache yapma imkanımız olmaz mı? Çünkü kullandigim tema süper cache öneriyor. Birde aynı performansı alırmıyız. Teşekkürler

  2. Bu anlatttığınızla site hiç kapanmıyoe ve hep ayakta duruyor ama arkaplanda altta çalışan woocommerce ya da wordpress işlem sırasında yine de cpu çalkıldığı için işlemi yapamıyor. sadece site hep aktif önbellemeklerden ötürü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir