En Kolay ve Hızlı Şekilde Blog Nasıl Açılır? Blog sitesi oluşturmak

Blog

Blog açmak zor gibi görünse de böyle düşündüren tek sebep nasıl blog açacağınızı ve yöneteceğinizi bilmiyor olmanız. Blogger olmak, bilgisayar kullanabilen her insanın rahatlıkla yapabileceği bir iş aslında. Word, Excel gibi programları kullanmak ile blog yönetmek arasında pek bir fark diyebiliriz.

Blog açmak konusunda bilmeniz gerekenleri ve adım adım bloğun nasıl açılacağını size anlattıktan siz de rahatlıkla blogger olabilirsiniz. Yaşınız, bilgisayar bilginiz, mesleğiniz, cinsiyetiniz ne olursa olsun siz de rahatlıkla blog kullanabilirsiniz. Bu makalemizde en kolay ve hızlı şekilde blog oluşturmayı yazdık.

Neden Blog Açmalısınız ?

  • Öğrenmek ve Öğretmek İçin

Öğrenmeyi arzu ettiğiniz bir konu veya uzmanı olmak istediğiniz bir iş hakkında hem siz öğrenmek, hem de öğrendiklerinizi diğer insanlarla paylaşmak istiyorsanız bide üstüne bu işten para da kazansam süper olur hani diyorsanız doğru adrestesiniz.

Özellikle de tecrübe edinmeyi ve bunlardan ders çıkarmayı seven insanlardan biriyseniz, daha çok şey var öğrenecek, kendimi geliştirmem lazım diyorsanız blog açarak tüm bunları hatta çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Çünkü blog sahibi iseniz sadece siz öğrenmiyor, illa ki diğer insanlara da bir şeyler öğretiyorsunuz. Üstelik zevk için, bilgi için yaptığınız bu işten bir de para kazanabiliyorsunuz. Elde ettiğiniz gelir de sizin bu işi yapma isteğinizi daha arttıracak, teşvik edecektir.

Bir süre sonra bloğunuzda anlattığınız şeyler hakkında yorumlar, sorular derken siz de bir çok yeni şey öğreneceksiniz. Hatta okuyucularınıza yeni şeyler anlatmak adına her geçen gün araştırmalar yapacaksınız. Bu sayede de başarıyı elde edeceğinize inanıyorum.

Bir Alanda Uzman Olmanıza Gerek Yok

Sakın aklınızda benim uzman olduğum, çok iyi bildiğim bir şey yok ki ne anlatayım gibi bir düşünce olmasın. Önemli olan bir konuda uzman olmanız değil, uzman olmak istediğiniz bir konunun olması. İlgi duyduğunuz alanla ilgili araştırmalar yaparak, paylaşımlarda bulunarak zamanla o konunun uzmanı olacaksınızdır.

Bu yüzden blog kurmak istinasız herkese hitap etmektedir. Mesela siz gezmeyi seviyorsanız seyahat üzerine bir blog kurarsınız. Yok yemeği seviyorum ya da yapmayı seviyorum diyorsanız yemek tarifleri üzerine bir blog kurarsınız. Ya da teknolojiye düşkünseniz bunun üzerine bir blog kurabilirsiniz. Hatta teknolojiden hiç anlamıyorsanız, bir blog kurarak beraber öğrenmeye devam edebilirsiniz. Tercih tamamen sizin isteğinize kalmış.

Başarılı Bir Blogger Nasıl Olunur?

Simdi diyeceksiniz ki “İyi de bu konularda zaten binlerce blog vardır. Ben nasıl başarılı olup bide üstüne para kazanayım?”

Bunu düşünmeniz bile bu işi ciddiye aldığınızı gösterdiği için güzel bir gelişme. İşte size bu sorunun cevabını veriyorum.

Öncelikle blog yazmak için araştırmalar yapacaksınız. Türlü türlü kaynaklara yönelecek, sayısız site ile haşir neşir olacaksınız. Buralarda merak ettiklerinizi arayacak ve konuya hakim olmak için de her şeyi merak edeceksiniz. Bu kadar şey öğrenince kaynaklar size yetersiz gelmeye başlayacak. O konuya değinseler bile çoğu kaynağın yetersiz açıklamalar yaptığına şahit olacaksınız. İşte sizin yapmanız gereken öğrendiklerinizden ziyade öğrenemediklerinize odaklanmak.

Uzmanların Açıklarını Yakalayarak Uzman Olmak

Uzman kişiler bu konuda yazarken kendileri her şeyi bildiği için okuyucunun neleri bilip bilmediğini anlayamazlar. Bu nedenle anlatımları eksik ve yetersiz olabilir. İşte siz bu noktada bir konuyu öğrenirken kendi üzerinizden okuyucunuzu deneyimlemiş olacaksınız. Böylece aslında o uzmanların açıklarını yakalamış olacaksınız.

İşte sizin bloğunuzda yapmanız gereken şey tam olarak bu. O konuya ilişkin güzel bir kaynak taraması yapın ve olanları değil olmayanları yazmaya özen gösterin. Siz bu konuda okuyucuyu doyuracak olan daha net ve bilgi içerikli yazılar sunun.

İşte arkadaşlar bu işin kilit noktası tam da burası. Başarılı olmanın yolu buradan geçiyor. Hiç de korktuğunuz gibi değil, değil mi?

  • Ürettiklerinizden Başkaları Değil Siz Para Kazanın

Zaten aktif bir internet kullanıcısı iseniz, forumlarda, sözlüklerde veya sosyal medyada sürekli insanlarla etkileşim halinde oluyor ve paylaşımlar yapıyorsanız aslında siz bu platformlara büyük paralar kazandırıyorsunuz. Maalesef siz emek veriyorsunuz ama başkaları kazanıyor.

Mesela size bir örnek vereyim. Shiftdelete forumunu hepiniz illa ki görmüşsünüzdür. Foruma üye olan sıradan birisi insanlara fikir olsun diye 1.000 TL altı akıllı telefonlar diye bir başlık açıyor. Bu başlık altına da kendi bildiklerini ekliyor. Başkaları da yine karşılıksız buraya bilgiler, yorumlar yazıyor. Bir bakıyorsunuz ki bu gönderi 100.000 kere görüntülenmiş.

İşte burada çark etmeniz lazım. Çünkü bu görüntülemenin çoğunu arama motoruna sizin sorunuzu yazan insanlar sağlıyor. Yani insanlar arama sonucunda sizin başlığınız sayesinde o foruma giriyor. Bu durumda da siz foruma para kazandırıyorsunuz.

Siteyi ziyaret edenlerin %80’inin dışarıdan olduğunu düşünerek kabaca bir hesap yapsak 500 TL gibi bir rakam oluyor. İşin kötü kısmı aslında bu parayı siz kazanıyorsunuz ama başkasının cebine yani forum sahiplerine gidiyor.

Ancak siz bu başlığı bir forumda değil de kendi bloğunuzda açmış olsaydınız bakalım ne değişirdi?

Öncelikle şunu belirteyim ki içeriğin Google’da üst sıralarda çıkması popüler bir kaynak olan shiftdelete nedeniyle değil, içeriğin doygunluğu ile alakalıdır. Yani bu da demek oluyor ki kaynak fark etmeden bu gönderi en üstlerde çıkacaktı. Böylece de o dışarıdan gelen %80 sizin bloğunuza uğramış olacaktı.

Şu an siz de kimlere ne paralar kazandırmışım diye düşünebilirsiniz. Ama artık başkalarına değil kendinize para kazandırabilirsiniz. Üstelik bunun için 20  dakika ayırarak bir blog açabilirsiniz. Ayda 100-200 TL kazansam bana kar diye düşünerek açsanız dahi ilerleyen zamanda size ciddi paralar kazandırabilir.

  • Blog Yazarak Ne Kadar Kazanılabilir

Bu sorunun cevabı sizin bloğunuzun konusuna, hedef kitlesine ve kalitesine göre değişecektir. O yüzden para kazanmak garanti ama miktar size kalmış diyebiliriz. ayda 1.000 TL de kazanabilirsiniz, 10.000 TL de. Hatta Pucca gibi blog yazmaya başlayıp kitap çıkarabilir, meslek bile edinebilirsiniz.

Blog Açma İşini Yarına Bırakmayın !

 

 

Öncelikli sebep bu yazıyı okuduğunuza blog açma fikri kafatınıza yattı değil mi? Üstelik de çok kolay. O zaman hemen açın, hiç beklemeyin. Neden mi?

Çünkü biraz sonra bu okuduklarınızı unutacak, kim uğraşacak şimdi onunla diye düşünecek hatta ben de yapabilirim ne var ki düşüncesinin yerini zaten başarılı olamam gibi fikirler alacaktır. Merak ettiğiniz, anamadığınız noktalar illa ki olacak ancak bunlara şimdi kafa yormak yerine blog açınca kafa yormanız daha sağlıklı olacaktır. Unutmayın bir işi sıcağı sıcağına yapmak en iyisi.

Sen niye bu kadar ısrar ediyorsun ki kardeşim, diye düşünürseniz de cevap; sizin için. Blog açın ki öncelikle kendinizi keşfedin. İlgi alanlarınızı belirleyin ve kaleminizin gücünü sınayın. Üstelik bu süreçte kaybedeceğiniz hiçbir şey de yok.

Yani sonuç olarak etki yaratın ki tepki alın. Bugün durduğunuz takdirde, olduğunuz yerde durmaya devam edeceksiniz.

Kısaca Blog Açma Rehberi

Sizler için bu konuyu ayrıntılı bir şekilde, aklınızda soru işareti kalmadan anlatacağım. Ancak şimdilik hangi adımları atmanız gerektiği hakkında bir önbilgi ile yetineceğim.

  • Öncelikle siteniz için bir isim belirlemelisiniz. Biz buna domain diyoruz.
  • İnternet sitenizi sürekli açık tutan, ziyaretçilere sunan, dosyalarınızı barındıran bir hosting gerekli.
  • Sitenizi şekillendirmek için kullanacağınız bir sistem lazım. Bu konuda da dünyanın en çok tercih edileni WordPress’i gözünüz kapalı tercih edebilirsiniz.
  • Hiçbir teknik bilgiye gerek olmadan WordPress programı üzerinden tema kurup, tasarımını düzeltebilirsiniz.
  • Bloğunuz için bir de logo oluşturun ki bu sizin imzanız gibidir.

Tüm bu aşamaları aynı anda yapmanıza bile gerek yok. Bloğunuzu açtıktan sonra yavaş yavaş şekillendirebilirsiniz. Zamanla fark edeceksiniz bu blog sizin çocuğunuz gibi olacak. Sürekli bakıp, ilgilenmek isteyeceksiniz.

 

Blog Nasıl Açılır?

Blog açmak zannedildiği kadar zor bir iş değildir. Ancak birtakım teknik bilgilere haiz olmak gerekmektedir. Bu sayede kendi bloğunuzu oluşturma yolunda büyük adım atabilirsiniz.Blog açmak için ilk olarak yapmanız gereken bloğunuzun ana temasının hangi konu üzerinde olacağını tayin etmektir. Bu konu sizler için oldukça önemlidir. Çünkü hem toplum genelince takip edilebilecek bir konu olmalı hem de sizin bu konuyu sevmeniz gerekmektedir ki bu sayede paylaşımlarda bulunabilesiniz.

Konu seçimi yaptıktan sonra kendinize özel bir site adı belirlemek için platform seçmelisiniz. Hali hazırda hem ücretli hem de ücretsiz seçenekler bulunmaktadır. Eğer amacınız bu işten para kazanmak ise bu durumda yapmanız gereken cüzi bir miktar ödeme yaparak ücretli platform kullanmaktır. Zira blog sahipleri reklamlar üzerinden para kazanırken ücretsiz olan wordpress.com ve blogger platformları kullanan sitelere verilmek istenen reklamları Google onaylamamaktadır. Bu sebeple az bir ücretle wordpress.org platformunu tercih etmelisiniz. Bu platformda ücretlendirme yaklaşık olarak yıllık 200 liraya denk gelmektedir. Bu fiyat ileride yapacağınız atılımlar yanında ise oldukça az kalmaktadır.

Site Adı Alma İşlemi

Domain adı verilen bu işlemde ilk olarak sitenizin adını belirliyorsunuz. Burada yapmanız gereken birkaç ince meseleler bulunmaktadır. Örnek olarak verecek olursak site isminizde Türkçe karakterler kullanmamanız ve isminizi yazmamanız bunlardan bazılarıdır. Ayrıca insanların birbirine tavsiye edebileceği şekilde anlaşılır ve ayrıca konuyla da alakalı olması artı puan olacaktır. Alan adı denemeleriniz sonucu kimse tarafından kullanılmayan bir isim bulduğunuz anda aşağıdaki resimde yazan ibare ile karşılaşacaksınız.

 

Bu ibarenin ardından hosting belirleme yani sitenizdeki bilgi belgelerin depolanacağı bir server bulmalısınız. Bu noktada iyi firmalar ile anlaşmak avantajlı olacaktır. Hosting firmaları arasında en kaliteli hizmeti verenler aynı zamanda en uygun fiyatları verenler olabilmektedir. Bu sebeple iyi bir araştırma yapmanızda fayda vardır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise site adınız ile hosting seçiminizi aynı süreye tabi olarak yapmanızdır. Aksi takdirde birisinin süresi biterken diğeri devam etmiş olacak ve bu da sizin işinize yaramayacaktır. Tüm bu seçimleri yaptıktan sonra hesap açmanız gerekmektedir. Bu hesabı blog açmak için almış olduğunuz bir mail adresi ile hesap açarak firmanın sistemine giriş yapabilirsiniz.

Bu sisteme giriş yaptıktan sonra kendi sayfanızı ziyaret etmeniz ve buradan web hosting seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Buradan web sayfalarınızı oluşturma ve yönetmeniz mümkündür.

Ardından karşınıza yukarıdaki gibi bir sayfa çıkacak ve ayarla butonuna bastığınız takdirde sizden yukarıda bahsettiğimiz domain adresi talep edilecektir. Onu istenilen yere yazmanız halinde sizlere veri depolanmasını istediğiniz bölge sorulacak sizler de Avrupa’yı seçerek devam edebilirsiniz. Ardından cPanel için kullanıcı adı ve şifre istenilecek bunları da belirledikten sonra cPanel’in kurulumuna başlanacak. Bu biraz vaktinizi alabilir endişelenmeyin doğru yoldasınız. Ardından size otomatik olarak WordPress sayfası kurma teklifi gelecek siz bu teklifi redderek son tuşuna basın zira otomatik değil manuel olarak kurulum yapmanız daha iyi olacaktır. Bu aşamadan sonra WordPress’i kurmanız ve adımları takip etmeniz gerekmektedir. Buradan sonra kalan adımlar sizi direkt olarak yönlendirecek ve blog tasarımına kadar getirecektir.

Böylelikle blog açmış oldunuz. Uzun ve karışık gibi gözükse de yazıya döküldüğünden ötürü böyle karışık gözükmektedir. Sizler uygulamaya başlayınca bizzat göreceksiniz oldukça basit olduğunu. Bu aşamadan sonra ise bloğunuza gözünüz gibi bakmanız ve sürekli takip etmeniz gerekmektedir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Çok Yorumlananlar

  1. Çok başarılı ve bilgilendirici bir yazı olmuş tebrik ederim.

  2. Araştırdığım bir konuydu . Tamda isabet olmuş . Teşekkürler.

  3. […] Blog Açmak […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir