Joomla Site Kurulumu Ve Hızlandırma Rehberi

Joomla Site Kurulumu Ve Hızlandırma Rehberi

Joomla PHP ile yazılan, MyAQL veritabanını kullanan ücretsiz bir içerik yönetim sistemidir. İçerik yönetim sistemi dediğimiz şey, web sitenizde yer alan içeriğin kayıtlarını saklayan bir yazılımdır. Sitenizde yer alan resimler, yazılar, müzikler ve aklınıza gelebilecek her şey Joomla ile saklanır. Üstelik bu yazılımı kullanmak için teknik bilginiz olmasına da gerek yoktur.

İşlevsel olarak ise web tasarımı hakkında yeterli bilgisi olmayan ama kullanışlı bir site oluşturmak ve bu siteyi yönetmek isteyen kişilerin tüm bunları kolayca yapmasını amaçlar. Aslında bu yönüyle internet günlüğü olarak da anılabilir. Bu sistem ile sitenizi hiç kod yazmanıza gerek kalmadan istediğiniz gibi yönetebilmeniz mümkün. Joomla açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için, geliştirici kitlesi oldukça büyüktür.

Bloglar, eticaret siteleri, kurumsal siteler, resim galerileri, video galerileri ve bunlara benzer daha pek çok siteyi kolayca hazırlayabilirsiniz. En güzel yönü ise hiç bir teknik bilgi istememesine rağmen sitenizin son derece profesyonel görünmesi.

Ayrıca Joomlanın yapısı gereği eklentiler sisteme kolayca uyum sağlamaktadır. Mesela sitenize ekleyeceğiniz bir modül sayesinde sitenizi kısa sürede bir e-ticaret sitesine dönüştürmeniz mümkün.

Joomla ile site tasarımını değiştirmek çok kolaydır. internette yer alan Joomla temalarından istediğinizi seçerek indirmeniz gerek. Bundan sonrasını sistemin yönetim panelinden halledebilirsiniz.

Joomla en fazla sevilen ve kullanılan web sitesi yazılımıdır. Kolay kullanılabilir olması da bu kadar çok tercih edilmesinde etkilidir.

Joomla Kurmadan Önce Neler Yapılmalı?

Joomla kurmadan önce bir host ve domaine ve ayrıca bir FTP programına (FileZilla tavsiye ederim) ihtiyacınız var. Bunları aldıktan sonra kurulum aşamasına geçebilirsiniz.

Joomla MySQL veritabanında çalışan bir sistem olduğu için bu veritabanını oluşturmamız gerek. Bunu ise host şirketinizin size mail yoluyla gönderdiği kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak müşteri paneline girmek suretiyle oluşturabilirsiniz. Yeni oluşturduğunuz veritabanında host,  kullanıcı adı ve şifrenizi kaydetmeyi unutmayın.

Joomla kurmak için ilk yapmanız gereken Joomla’nın kendi sitesinden kurulum dosyalarını indirmek. Kurulum aşamasında dil tercihini Türkçe yapmanız mümkün. Ancak kurulum tamamlanınca dil seçeneği yine İngilizce oluyor. İşte bunun için de Joomla’nın kullandığınız sürümüne ilişkin Türkçe dil paketini internetten yükleyerek bu sorunu halledebilirsiniz.

Alt yapı hazırlıkları tamamlandıktan sonra sıra indirmiş olduğumuz Joomla’yı kurmaya geldi.

Joomla Nasıl Kurulur?

İndirdiğimiz Joomla kurulum dosyasını aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi winrar programı yardımıyla masaüstüne çıkarın.

Masaüstündeki dosyanızı aktarmak için FTP programınızı kullanarak sunucuya yükleyin. FTP programı olarak FileZilla veya CuteFTP kullanabilirsiniz. Bende CuteFTP olduğu için ondan yardım alacağım ancak FileZilla da işinizi rahatlıkla görecektir.

CuteFTP programını açarak sol üstte yer alan boşlukları resimde yönlendirdiğim şekilde dolduruyoruz. Host adı, kullanıcı adı ve şifre alanlarını doldurduktan sonra bağlan sekmesine tıklıyoruz.

 

bağlan sekmesine tıkladıktan sonra karşımıza çıkan birkaç dosyadan “httpdocs” dosyasına çift tıklayarak açın. Açılan dosyadaki herşeyi silerek yerine Joomla klasörü içindeki dosyaları sürükle bırak ile taşıyın. Bu işlemle Joomla kurulum dosyalarını hostumuza aktarmış olduk. Aktarma sonrası ekran görünümü aşağıdaki gibi olacak.

 

 

Joomla’yı hostumuza yükledikten sonra sıra Joomla kurulum ayarlarını yapmakta. Bunun için ise domain adınızı web tarayıcınızdan girmeniz halinde karşınıza Joomla kurulum sayfası gelecektir.

Joomla Yapılandırma

Joomla kurduktan sonra ilk adım yapılandırmadır. Bunun için karşınıza aşağıdaki resimde gördüğünüz ekran gelecektir. Ekranda doldurulması gereken kısımlar numaralandırıldı ve aşağıda da ilgili numaralı kutunun nasıl doldurulacağı açıklandı. Bu açıklamaları takip ederek kolayca ekranı doldurabilirsiniz.

 

 

İlk olarak bu ekranda sol taraftan başlayalım.

  • dil seçeneği olarak Türkçe seçiniz.
  • Sitenizin ismi ne ise bir alttaki kutucuğa onu giriniz.
  • Daha altta yer alan kutucuğa ise sitenizle ilgili kısa bir açıklama yapınız. Bu yazdığınız bilgiler tarayıcınızda görünecek ve arama motorları tarafından da kullanılacak.

Daha sonra sağ taraftaki bilgileri dolduralım.

  • Sitenizin iletişim adresi olacak bir e-posta adresi yazınız.
  • Daha sonra dolduracağınız yönetici adını kişisel olarak belirleyin ve not alın.
  • Yönetici parolasını kişisel olarak belirlediğiniz şekilde doldurun ve mutlaka not alın.
  • Yönetici parolanızı tekrar girerek doğrulayın.
  • Son olarak sağ üst köşedeki sonraki sekmesi ile ilerleyin.

İlerlediğiniz zaman ikinci adım olan veritabanı sekmesine geçeceksiniz

Joomla Veritabanı Ayarı

Veritabanı sekmesine ilişkin ekran aşağıdaki resimde yer almaktadır. Bu resimde numaralandırılan yerleri takip ederek kolayca ekranı dolduralım.

  • İlk seçmemiz gereken veritabanı türüdür. Joomla MySQL veritabanı ile çalıştığı için bunu seçiyoruz.
  • İkinci kutucukta ise sunucu adınızı localhost olarak seçin.
  • Kullanıcı adı olarak veritabanınızdaki kullanıcı adınızı yazın.
  • Parolaya da yine veritabanınızdaki parolanızı yazın. Veritabanına giriş yaparken bunları kaydedin dediğimi hatırlıyorsunuz değil mi, işte burada kullanacaktık.
  • Veritabanı adınızı girin.
  • Tablo ön eki otomatik olarak oluşturulur, değiştirmenize gerek yoktur.
  • Tüm kutucukları doldurduğunuza emin olduktan sonra sağ üstteki “sonraki” sekmesi ile devam edin.

Sıradaki aşamada gözden geçirme aşamasıdır.

Gözden Geçirme

Bu aşamada ilk iki adımda doldurduğunuz bilgiler listelenecektir. Mutlaka bunları kontrol ediniz. Karşınıza çıkan ekran aşağıdaki ekranda yer almaktadır. Yine numaralar üzerinden kolayca takip edebilirsiniz.

  • Sonuçlandırma kısmında örnek veri kurulumu yapmanız özellikle yeni başlayanlar için mutlaka ki yapılmalıdır. Bu sayede Joomla kurulum paketinde bulunan örnek içeriği kurarak başlayacaksınız.
  • Bilgileri kontrol ettikten sonra yine sağ üstte yer alan “kurulum” sekmesine tıklayarak devam edin.

Joomla Kurulumu

Kurulum sekmesine tıkladığınız anda kurulum tamamlanacak ve karşınıza aşağıdaki resim gelecektir. İşte artık rahat bir nefes alabilirsiniz. Joomla kurulumunuz başarıyla tamamlandı.

  • bu ekranda yapacağınız şey ise dili ayarlamak. Çünkü Joomla yönetim paneli ve sitenin ön yüzü İngilizce olarak açılmaktadır. Türkçe kullanmak istiyorsanız “Ek adımlar: Dilleri Kur” sekmesine tıklayın.

Kurulum Dilleri

Kurulum klasörünü kaldırmadıkça ilerleyemezsiniz. İşte bu yüzden tamamlandığına emin olduğunuz kurulum klasörünü kapatın ve devam edin. Dili kurmak için karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

 

  • dil olarak “Turkish” seçin ve sol yanındaki kutucuğu işaretleyin.
  • “sonraki” sekmesine tıklayarak devam edin.

Varsayılan Dili Seçin

Artık Joomla, Türkçe dil seçeneğini kurdu. Sonraki aşamada aşağıdaki resimde gördüğünüz ekan karşınıza çıkacak ve burada site ve ön yüzü Türkçe olarak seçmemiz gerek.

 

  • Varsayılan Yönetici Dili olarak Türkçe (Türkiye) seçerek, sol taraftaki kutucuğu işaretleyin.
  • Varsayılan Site Dili olarak da Türkçe (Türkiye) seçerek, sol taraftaki kutucuğu işaretleyin.
  • “Sonraki” sekmesine tıklayın.

Sona Yaklaşırken

Karşınıza aşağıdaki resimde gördüğünüz ekran gelecek ve burada da Türkçe ayarlamalarını yapacağız.

 

 

  • Yönetici ve Site Dili Türkçe ayarlandığını görerek emin olun. Bundan sonra Joomla sisteminizi Türkçe olarak kullanabilirsiniz.
  • “Kurulum Klasörünü Kaldır” sekmesine bir kere tıklayın çünkü güvenliğiniz gereği bu işlemi yapmanız gerek. Aksi takdirde siteniz aktif olmayacaktır.

Tebrikler! Joomla Şimdi Kuruldu

Evet,son aşamada karşınıza aşağıdaki ekran gelecek ve kurulum tam anlamıyla tamamlanarak, Joomla’nız kullanımınıza hazır hale gelecek.

  • Kurulum klasörünüz kaldırıldığına göre artık siteniz kullanıma hazır.
  • Burada “site” sekmesine tıklayarak ön yüze gidebileceğiniz gibi “yönetici” sekmesine tıklayarak yönetim panelinize de gidebilirsiniz.

Joomla Sisteminizi Nasıl Hızlandırabilirim?

Joomla’yı kurduktan sonra kendiliğinden üstün performans göstermesini beklemeyin. Bu sistemi iyi bir şekilde yönetmelisiniz ki size iyi sonuçlar versin. Joomla kurulduktan sonra kaliteli bir optimizasyon yapmanız gerek. Aslında Joomla arama motoru optimizesi ve genel sistem optimizesi olarak kullanışlı bir sistem ancak aynı zamanda emek isteyen bir sistem. Joomla’nızı kurduktan sonra kaliteli bir şekilde optimize edin ve daha sonra yine siteniz yavaşlamaya başlarsa Joomla sitenizi hızlandırmak için aşağıdaki adımları atın.

1 – Gzip Sayfa Sıkıştırma Özelliğini Açın

Web sitenizin performansını arttırmak ve sayfaların daha hızlı açılmasını sağlamak için “GZIP sayfa sıkıştırma” özelliğini aktif edebilirsiniz. Böylece sitenize ait sayfaları sıkıştırarak sayfaların açılış ve yüklenme hızını arttırabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce sunucu firmanızla bir görüşün çünkü bazı sunucu firmalarında bu özellik “Default” olarak bulunur ve bu durumda siteniz hata verebilir.

Joomla gzip sayfa sıkıştırma nasıl yapılır beraber bir bakalım.

GZIP sayfa sıkıştırma özelliğini açmak için öncelikle yönetim merkezine girerek aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi, burada bulunan “Sistem” sekmesinin üstüne gelince altında açılan “Genel Yapılandırma” sekmesine tıklıyoruz.

 

 

Genel yapılandırma kısmına girince karşınıza aşağıdaki resimde yer alan ekran açılacaktır. Resimde numaralandırdığımız yerleri takip ederek ayarları yapabilirsiniz.

  • Genel yapılandırma bölümüne girdikten sonra “Sunucu” sekmesine tıklıyoruz.
  • Açılan ekrandaki sunucu ayarları kısmında yer alan “GZIP sayfa sıkıştırma” sekmesinde “Evet” seçerek “Kaydet & Kapat” butonuna tıklıyoruz.

 

 

2 – Güçlü Bir Hosting Seçin

Sitenizi optimize ederken hosting paketinizin özellikleri ile sınırlı kalacağınız için hosting alırken dikkatli bir inceleme sonrası karar verin. Bu yüzden büyük bir hosting şirketi ile anlaşmak daha doğru olacaktır. Ayrıca sitenizin web alanı, aylık trafiği, veri aktarımı, yedekleme ve destekleme ver, tabanı tipi özelliklere dikkat etmelisiniz.

3 – Tema Optimizasyonu

Web sitenizin performansı için Joomla tema tasarımı çok önemlidir. Hatalı kodlanan ya da gereksiz javascript ya da görseller içeren tema kullanmanız halinde sitenizin yavaşlaması normaldir. Bu yüzden tema seçiminde bunları kullanmamaya dikkat edin. Tema kodlaması içindeki görünmeyen yorum ve açıklama satırları da sitenizi yavaşlatacağı için pek fazla tercih etmeyin.

4 – Joomla Önbelliğinin Etkileşimi(Enable Joomla Cache)

Joomla’da üç çeşit önbellek hizmeti vardır: Bileşen Görünümleri,Sayfa Görünümleri ve Modül Görünümler

Varsayılan olarak kapalı önbelleklemeyi açmanız gerek. Bunun için Sistem > Genel Yapılandırma diye ilerleyerek aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi cache’i Conservative olarak ayarlayın. Cache time ise arzunuza göre 15 dakika gibi bir süre yapabilirsiniz. böylece bu zaman aralığına kadar site önbellek görüntüsü değişmeyecektir.

 

“Uzantılar”a girerek “Eklenti Yöneticisi” sistem önbellek eklentisini bulun ve etkinleştirin.

 

 

5 – Gereksiz Uzantıları Kaldırın

Uzantılar mutlaka ki her Joomla sitesinde yer alacaktır. Ancak uzantıların iyi seçilmesi çok önemlidir. Mesela sitenize önceden yüklediğiniz ama artık kullanmadığınız modülleri ve bileşenleri kapatmayın, tamamen silin. Çünkü kullanılmayan her eklenti sitenizi yavaşlatır ve bunları tamamen kaldırmadıkça da sitenizden istediğiniz performansı alamayabilirsiniz.

6 – Resimlerin Optimize Edilmesi

Sitenizde resim kullanmanız çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka ki sitenizde resimler yer alacaktır. Ancak resimler diğerlerine göre daha çok yer kapladığından en iyi şekilde optimize edilmesi gerekir. Bunun için de öncelikle uygun boyutta resim kullanın. mesela daha küçük kullanacağınız bir resmin büyük halini sitenizde bulundurmayın. Küçük halini sisteme kaydedin. Sıkıştırma seçeneklerini kullanarak da ölçüyü azaltabilirsiniz.

7 – CSS+Javascript Optimizasyonu

Joomla sitelerinin çoğu CSS ve JavaScript dosyalarına sahip ancak site çalışınca çok fazla zaman aldığı için sitenizi yavaşlatırlar. Bunu çözmek için dosyaları sıkıştırarak ve içine birden fazla dosya ekleyerek birleştirebilirsiniz. Ancak bununla uğraşmak zor gelirse bu iş için geliştirilen eklentileri aşağıda resimlerde gösterildiği gibi kullanabilirsiniz.

 

 

8 – Hızlandırılmış Uzantıları Kullanma

Sitenizi hızlandırmak için yapacağınız en basit şeylerden birisi de hızlandırılmış uzantıları kullanmak olmalıdır. Bu eklentileri kurup yapılandırdıktan sonra siteniz fark edilir derecede hızlanacaktır.

9 – Veritabanı Bakımını Yapmayı Unutmayın

Veritabanı tablolarının bakımını yapmak sitenizin daha sağlıklı çalışmasını ve hızlanmasını sağlar. Bu işlemi sunucu paneli üzerine gelerek “PhpMyAdmin” girişi yapın ve tüm tabloları seçin. Açılan kutucuk içinden de “Tabloyu Onar” seçeneğine tıklayarak onarma işlemini tamamlayın. Bu işlemi belli aralıklarla yapmayı ihmal etmeyin.

10 –  İyi Bir Sunucu Kullanın

Kullandığınız sunucu da sitenizin hızı için çok önemlidir. Bu yüzden sunucu olarak Joomla iyi bir şekilde optimize olan sunucu firmalarını seçmeye özen gösterin.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir