Kodlama Bilmeden Site Kurmak İçin Gerekli Bilgiler

Kodlama Bilmeden Site Kurmak İçin Gerekli Bilgiler

Kendinize ait bir site kurmak istiyorsunuz. Ancak bunu yapabilmek için gerekli olan kodlama donanımına sahip değilsiniz. Gelişen teknoloji sayesinde artık kodlama bilmeden kişiler kendilerine ait siteleri kolaylıkla kurabilmektedir. Kendinizi tanıtacak blog, haber siteleri ve e-ticaret sitelerini gerekli kodlama donanımına sahip olmadan kurmak artık çok kolay. Açık kaynaklı WordPress sistemi ile uzun süredir hayalini kurduğunuz web sitesini kurabilirsiniz. Fakat bazı web bilgilerine sahip olmanız gerekmektedir. Temel işleyişi anlamak kendinize ait sitenizi kurmanız için önemli bir husustur. Nasıl mı olacak? Yazımızın devamında tüm gerekli bilgileri size anlatacağız. Tüm bu bilgiler ışığında uzun süredir hayalini kurduğunuz web sitesini kolaylıkla kurabilirsiniz.

Hosting

hosting

Host veya sunucu olarak adlandırdığımız internete bağlı 24 saat işleyen bir bilgisayardır. Bunların kullanmış olduğumuz bilgisayarlardan farkı donanımsal özelliklerin bu bilgisayarlarda var olmasıdır. Öncelikli olarak bir site kurmak için paylaşacağınız bilgilerin yükleneceği bir sunucuya ihtiyacınız var.

Hosting hizmetini yerli ve yabancı birçok firma aracılığıyla sağlayabilirsiniz. Başlangıç seviyesindekiler paylaşımlı hosting hizmetinden yararlanmaktadır. Belli bir yıllık ücret karşılığında edineceğiniz paylaşımlı hosting hizmeti bir sunucu üzerinde birçok sitenin barınması demektir. Diğer sunuculardan daha yavaş çalışan hosting hizmeti yüksek ziyaretçi sayısına sahip olmayan başlangıç seviyesinde yeterli olmaktadır.

Domain (Alan Adı):

Yukarıda kısaca açıklamış olduğumuz hostingler sitenizi kurmak için tek başına yeterli olmaktadır. Fakat bazı sorunları beraberinde getirebilir. Tüm bilgileri tek bir IP adresinden kullanıcılara sunuyor olması arama motorlarında yer almamanıza yol açacaktır. Buda dolaylı olarak sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenize yani size güvenmemesine yol açar. Bundan dolayı hostinge ek olarak bir domaine yani alan adına ihtiyacınız var.

domain

Hedefiniz internet siteniz ile bir marka haline dönüşmek ise kısa ve akılda kalan hedefe uygun domain adresine ihtiyacınız var demektir. Hostingde olduğu gibi domain içinde yerli ve yabancı birçok firma kişilere hizmet vermektedir. Bu firmalar aracılığıyla belli bir ücret karşılığında istediğiniz domain adresine sahip olabilirsiniz.

 

WordPress:

wordpress1

Kodlama bilmeden internet sayfası kurmak isteyenler için hazırlanan bu sistem açık kaynak kodu ile istediğiniz gibi düzenleme yapmanızı sağlar. Ayrıca açık kaynak kodlu olması dilediğiniz tasarımları kullanmanızı da sağlamaktadır. İstediğiniz değişiklikleri yazılımcılar tarafından hazırlanan eklentiler ile kodlama bilgisine gerek kalmadan yapabilirsiniz.

 

Sitenizi Nasıl Kuracaksınız?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi öncelikli olarak bir hosting satın alın. Daha sonra satın aldığınız host size Cpanel veya DirectAdmin kurulu giriş bilgilerini verecektir. Bu bilgileri kullanıp hostunuzla bağlantısını sağlayın. İkinci olarak domain yani alan adınızı aldıktan sonra site isminizi belirleyip kayıt işlemini bitirin. Yaptığınız işlemleri takip edebilmek için domaini sunucuya tanımlayın. Cpanel ya da DirectAdmin panelinden “Alan Adı Ekle” ya da “Domain Setup” alanından alan adınızı ekleyin. Daha sonra tekrar host paneline geçin. “DNS Management”( DNS yönetimi)kısmından sunucuya ait NS adreslerini kopyalayın. Bu işlemden sonra domain kaydı yaptığınız firmadan alan adlarını yönet>DNS yönetimi kısmından NS adreslerini kaydedin. Kullanılan firmaya göre işlemin tamamlanma süresi 5 dakidan 24 saate kadar değişiklik gösterir. Bu işlemlerin ardından domaini sunucuya tanımla işlemi bitmiş olacaktır.

WordPress.org adresine gidin. Sağüst köşede “download wordpress” butonuna tıklayarak dosyaları bilgisayarınıza kaydedin. Daha sonra winrar içindeki indireceğiniz dosyaları bir klasöre çıkarın. Bu dosyaları sunucunuza yüklemeniz için bir FTP programı (FilleZilla gibi) yüklemelisiniz.  Hostinginizi satın alırken FTP bilgileri verilmediyse sunucu panelinden “FTP Yönetimi” bölümünden kullanıcı adı ve şifre oluşturmalısınız. Daha sonra programı çalıştırın. Sağ üst köşede yer alan Dosya> Site Yöneticisi kısmına tıklayın. Burada yer alan sunucu bölümüne hosting IP adresini ya da site adresini yazın. Daha sonra bir önceki aşamada oluşturduğunuz kullanıcı adı ve parolanızı girerek bağlantı sağlayın.

wordpress

 

FTP girişini gerçekleştirdikten sonra karşınıza çıkan ekranda Domain>siteniz.com>public_html dosaysına gelerek wordpress.org adresinden indirerek .rar olarak çıkarttığınız dosyaların hepsini yükleyin. Bu yükleme işlemini tamamlayın. Daha sonra siteniz.com veya siteniz.com/wp-admin adresine girin. Burada wordpress kurulumu yapmanız gerekecektir. Dil seçeneği kısmını Türkçe olarak seçin ve sırasıyla gelen komutları yerine getirin. Sona doğru sizden sistem MySQL bilgilerini isteyecektir. Sitenin güvenliğinden dolayı MySQL (database) oluşturmanız gereklidir. Hosting paneline giderek “MySQL yönetimi” kısmından oluşturun. Bilgileri kuruluma ekleyerek işlemi devam ettirin.

Uzun süredir istediğiniz siteniz artık hazır. Düzenleme ve tasarlama sırası geldi. Site.com/wp-admin adresinden önceki aşamada oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabilirsiniz.

Hiçbir kodlamaya gerek duymadan istediğiniz gibi düzenleme yapabilirsiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir