Bağlantı Reddetme Nedir ve Nasıl Yapılır?

bağlantı reddetme

Bağlantı reddetme, bilginiz dahilinde olmayan sitenize gelen bağlantıların reddedilmesidir. Sitenize zarar vermek isteyen sitelerin ve kullanıcıların sitenize zararlı bağlantılar göndermesi durumda kullanılır. Bu yüzden zararlı bağlantılara karşı oldukça iyi ve kapsamlı bir analiz yapmanız gerekmektedir. Zararlı bağlantılar arama motorlarında sitenizin gerilemesine enden olmaktadır. Zararlı bağlantılar için bu yüzden birçok analiz yapmanız gerekmektedir. Bunun için sitenize doğal yollarla gelmeyen ve ücretli ve ya hacklinkler gibi bağlantıları reddetmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra şunu söylemek istiyoruz bilinçsiz bir şekilde yaptığınız bağlantı reddetme işlemi sitenize fayda sağlamak yerine zarar verecektir. Tüm bunların dışında art niyetli olmasa da gereksiz ve link çöplüğü olan sitelerden sitenize link verilebilir. İlk bakışta bu durum backlink sayısını artırmış olarak görünebilir. Ancak böyle bir durumunda sitenize zarar vereceğini unutmamalısınız.

İşte tüm bun nedenlerden dolayı Bağlantı Reddetme işleminin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını bu yazımızda size anlatacağız.

Zararlı Bağlantılar

Öncelikli olarak hangi bağlantıların zararlı olduğunu bilmelisiniz. Zararlı olan bağlantılar:

  1. Zararlı içeriklerin yer aldığı siteler
  2. Zararlı kodların yer aldığı siteler
  3. Link çöplüğü olan siteler
  4. İmleme olan imleme siteleri
  5. Whois siteleri olan siteler
  6. Blachat SEO çalışması yaptırmış olan siteler
  7. Bazı yabancı IP ve sitelerden gelen linkler
  8. Kırık link olarak adlandırılan yanlış ve eksik verilen linkler

Görülen Bağlantılar

Aşağıda yer alan sitelerden gelen bağlantıları görebilirsiniz.

  1.  Google Search Console
  2.  Majestic SEO
  3.  Cognitive SEO
  4.  Open Site Expolorer
  5.  Ahrefs
  6.  SEO Spyglass
  7.  Rank Signals
  8.  Monitor Backlinks
  9.  Link Research Tools
  10.  SearchMetrics
  11.  Web SEO Analytics

Zararlı Bağlantıların Tespiti

Bağlantı tespiti için Google Search Console’dan yararlanabilirsiniz. Ücretsiz olan bu araç sayesinde bağlantı tespitini rahatlıkla yapabilirsiniz. Google tarafından sunulan bu aracı sitelerinize mutlaka eklemelisiniz. Sadece eklemekle kalmayıp düzenli olarak takip etmelisiniz. Peki bu işlemi nasıl yapacaksınız? Aşağıda sıraladığımız adımları takip etmeniz ve uygulamanız bu sorunun cevabını verecek.

  • Öncelikle Google Search Console’a giriş yapmalısınız. Bunun ardından sitenizi seçmelisiniz.
  • Sol tarafta yer alan menü de “Arama Trafiği” kısmına tıklayın. Daha sonra “Sitenize Bağlantılar” menüsüne tıklayarak giriş yapın.
  • Burada yer alan “En Çok Bağlantı Verenler” kısmının altında yer alan “Diğer” butonunu göreceksiniz. Buraya tıklayın.
  • Bu işlemin ardından “Daha Fazla Örnek Bağlantı İndir” kısmına tıklayın ve linkleri indirin. “Son Bağlantıları İndir” kısmına tıklamanız da tarihe göre incele yapmanızı sağlayacaktır.
  • İndirmiş olduğunuz dosyaları açarak içerisinde yer alan zararlı linklerin tespitini yapın.

bağlantı reddetme

 

Reddedeceğiniz linklerin tespitini yaptıktan sonra .txt uzantılı dosya içerisine kaydetmelisiniz. Ayrıca yazım şeklini de UTF-8 olarak ayarlayın. Bir metin editörü aracılığıyla .txt uzantılı dosyayı açmalısınız. Daha sonra her satıra bir link gelecek biçimde düzenleyip ardından kaydedin. Ayrıca bir domain üzerinden yönlendirilen bağlantıların hepsini reddetmek istersiniz; “domain:example.com” şeklinde yazmalısınız. Bunu da diğer işlemde olduğu gibi linkleri tek bir satıra gelecek biçimde ayarlayın.

Örnek Bağlantı Reddetme Dosyası

Dosya Adı: (.txt şeklinde oluşturulan dosya) reddedilen gibi istediğiniz ismi verebilirsiniz.

Dosya İçeriği:

Bunları tamamladıktan sonra Google Bağlantı Reddetme aracı ile bağlantıları reddedebilirsiniz. Google Search Console hesabınıza giriş yapın ve siteyi seçin. Bunun ardından “Bağlantıları Reddet”  butonuna tıklamalısınız. Bunu da yaptıktan sonra “Dosya Seç”kısmına gelerek tıklayın. Tıkladıktan sonra .txt uzantılı olarak oluşturduğunuz dosyayı seçin ve göndere tıklayın. Bu işlemleri yaparken şunu kesinlikle unutmayın: Yüklemiş olduğunuz her bir dosya eski yüklenilen dosyayı sıfırlayarak siler. Bundan dolayı bağlantı reddetme işleme için hazırlanan dosyayı mutlaka saklayın. Bir sonraki işlemde üzerine ekleme yaparak tekrar yükleyin. Bu şekilde yaparsınız sorun yaşamazsınız.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir