Google Keyword Planner Nasıl Kullanılır?

Google Keyword Planner

Adwords’e bağlı olan Google Keyword Planner sayesinde Google üzerinden gerçekleştirilen aramaların sonuçları hakkında detaylı bilgi vermektedir. Kelime odaklı SEO çalışmalarından önce, Adwors üzerinde reklam verme ve anahtar kelime planlamalarından önce bu aracı kesinlikle kullanmanız gerekmektedir. Eğer kullanmazsanız; aranma hacmi düşük olan ve kazancı oldukça düşük bir kelimeye daha fazla SEO çalışması yapmanız gerekebilir. Ayrıca daha fazla ücret  ödeyerek reklam verebilirsiniz. Böyle bir durum hem sizi yıpratır hemde çalışmalarınız boşa gitmesine sebep olur.

 

Kullanılan Kavramlar

Ürün/Hizmet: Anahtar Kelime

Açılış Sayfası: (Site adresi) Doldurulması isteğe bağlı olan bir alandır.

Ürün Kategorisi: Anahtar kelime ile alakalı kategori (Seçilmesi isteğe bağlıdır.)

Hedefleme: Arama sonuçlarının bulunduğu bölge ve dil

Arama Özelleştirme: Reklam gelirleri ve giderleri ile alakalı olan kısım

Ortalama Aylık Aranma Sayısı: Anahtar kelimenin bir ayda arama motorundan ortalama aranma sayısı

Rekabet: Üst sıralarda olmanın reklam ve sıralamalar için zorluğu

Önerilen Teklif: Reklam verilecekse tıklama başı maliyet için önerilen teklif

Google Keyword Planner Giriş

 

Google Adwords’e giriş yaparak araçlar kısmına gelin. Bu alana tıkladıktan sonra araçlar içerinden Anahtar Kelime Planlayıcı aracını seçin.

google anahtar kelime planlayıcısı

Daha sonra karşınıza çıkan sayfada yukarıda kırmızı okla gösterilen alan istediğiniz anahtar kelimeyi yazın. Daha sonra kategori ve site adresi ekleyerek arama yapabilirsiniz.

Hedefleme olarak görünen kısımdan bölgesel sonuçlar elde edebilirsiniz. Şehir veya ülke ismi yazarak hedefleme yapabilirsiniz. Eğer bölgesel bir arama yapmak istiyorsanız örneğin Ankara İkinci El Araba gibi o zaman bu kısımdan Ankara olarak hedefleme yapmalısınız. Bölgenin yanı sıra dil seçeneği de kısımda yer alır. Yabancı kelime araması yapacaksanız ona göre hedefleme yapabilirsiniz.

Kelime Analizi

Tüm adımları doğru olarak tamamladıktan sonra “fikir al” butonuna tıklayarak analiz sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Analizde anahtar kelimenin, aranma hacmi, rekabet düzeyi ve reklama maliyetinin ne kadar olduğuna ulaşabilirsiniz. Üst kısımda arama yaptığınız asıl kelimeyi göreceksiniz. Alt kısımda yer alan kelimeler ise araç tarafından önerilen anahtar kelimelerdir.

 

Yukarıdaki resimde sol tarafta yer alan kırmızı kutucuk içerisinde bulunan tarih alanını kullanarak kısıtlı aramalar yapmanız mümkündür.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Oktay Efendi : Mart 18, 2018 at 6:09 pm

    Teşekkür ederim, yazınız gayet açıklayıcı ve işime yaradı.

  2. Süper bir paylaşım teşekkürler bilmediğim noktaları sayenizde ögrendim.

  3. Teşekkürler

  4. Yazınız gayet açıklayıcı olmuş teşekkürler. Bazı kelimelerde tek kelime olmasına rağmen sonuçları göstermiyor. Bunun bir çözümü var mı?

  5. Web sitem için uzun süredir anahtar kelimesi belirlemeye çalışıyorum bu makaleniz sayesinde büyük yol katettim teşekkürler mor adam!

  6. mükemmel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir