Video Sitelerine SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Video Sitelerine SEO çalışması

Yüksek sunucu maliyetinden dolayı Video Siteleri Türkiye’de düşük rekabete sahiptir. Rekabetin oldukça düşük olmasının sebeplerinden bir tanesi’de YouTube’un bir video devi olarak sektörü ele geçirmiş olmasıdır. Ancak bu durum video sitesi açmanız için engel değildir. Başlangıç için Türkiye merkezli bir çalışma yaparsanız düşük rekabet seviyesinde ilerlemeniz mümkün olacaktır. Bu yazımızda “Video sitelerine SEO çalışması” nasıl yapılmaktadır bunu açıklayacağız.

Yüksek maliyetin yanı sıra video siteleri çok fazla çaba sarf edilmesi gereken sitelerdir. Özellikle sürekli gündem takibi yapmak ve gündeme hakim olmak gerekir ki bu da ekstra bir uğraş demektir. Aynı zamanda tüm bunların yanı sıra içerik bulunduran video sitelerinin bir takım yükümlülükleri vardır. Bireysel video yayını üzerine kurulu bir site elbette risk barındırmaktadır. Bunun aksine kullanıcı odaklı bir çalışma yaparak kullanıcıların video ekleyebilmesine imkan sağlamanız gerekmektedir.  Bunu yaparak bazı yasal yaptırımları kolaylıkla halledebilirsiniz.

Yukarıda, video siteleri ile ilgili neredeyse hep olumsuz yönlerinden bahsettik. Fakat tüm bu olumsuz yanlarından ziyade olumlu yönleri ve avantajları da fazladır. Tüm kurallara uygun bir biçimde oluşturulan video sitesi başarılı bir proje olacaktır. Bir diğer avantajlı yanı ise video içeriklerde reklamdan elde edilen gelir daha fazladır. Kısacası normal bir içerik sitesinin elde ettiği gelirin neredeyse 3 katı daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Video içerikler reklam verenler açısından daha etkili ve verimlidir. Bu yüzden reklam verenler  video içeriklere daha fazla yönelmektedir.

Google verilerini ve analizlerini incelediğiniz zaman, gelecekte video içeriklerin internetin neredeyse tamamını kaplayacağını rahatlıkla görebilirsiniz. Günümüzde bile internet trafiğinin büyük kısmını video içerikler tüketmektedir. Günümüzde internet trafiğinin büyük bir bölümünü tüketen video içerikler gelecekte kat kat artarak belkide internet trafiğinin tamamını tüketecektir.

YouTube neredeyse batarken Google bu işe el atarak YouTube’u satın aldı. Şuan ise video içerik siteleri arasında dünyanın en iyisi haline dönüştü. Hatta neredeyse Google’a yaklaşık bir değerde arama yapılmaktadır. Örneğin artık insanlar bir eşyanın tamiri veya yapılması ile ilgili YouTube’a başvurmaktadırlar.

YouTube’un video içerik devi olması yerel video içerik sitelerinin avantaj sağlamasına yarayabilir. Çok fazla index ve içerik olması arama motorlarının olumsuz sinyal almasına yol açar. Durum böyle iken video içerik sitesi oluşturarak düzenli içerik girişi yaparak oldukça başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

video sitelerine seo çalışması

Video Sitelerine SEO Çalışması Nasıl Yapılmaktadır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi video içerikli sitelere harcanan çaba her ne kadar fazla ise getirdiği gelirde bir o kadar fazladır. Video içerikli site kurarken ilk bilmeniz gereken en önemli nokta videoları başka sitelerden alarak kuramazsınız. SEO ayarları bakımında ve başarı açısından videolar sitenin kendi sunucusu içinde olmalıdır.

Video Zengin Kartları

Video içerikli bir site için öncelikli olan arama motorlarında video zengin kartlarıyla görünmektir. Normal zengin kart kavramından daha farklıdır. Kullandığınız yazılıma Data ayarları yapılması zorunludur. Kısacası WordPres gibi hazır sistemler kullanılarak video içerikli bir site kurulması oldukça sıkıntılıdır. Bu kuramayacağınız anlamına gelmemektedir. Elbette ki kurabilirsiniz. Ancak ilerleme kaydetmeniz oldukça zor olacaktır.

Arama motorlarının sıralamalarında video zengin kartları ile görünmek için sitenizin data ayarlarını uygun bir biçimde hazırladıktan sonra sitenizi kendisine ait olan bir player kullanması gerekmektedir. Bunun için Google IMA3 SDK’sıyla entegre edilen veya VAST 2.0/VPAID 1.0 uyumlu video oynatıcı gerekmektedir. Bunun yanı sıra sitede yer alan ilgili video alanı webmaster tools’da video olarak tanımlamayı veri işaretlemesi kısmından yapmalısınız.

Site Tanıtılması

Sitenizin arama motorları tarafından video sitesi olarak tanıtılması için sitenizde yer alan içeriklerin en az %40’ı video içeriklerden oluşmalıdır. Siteye bir video eklendiği zaman başlıkla alakalı kullanılmamış ve genel olmaktan uzak etiket kullanımı sitenizi olumsuz etkileyerek zarar verebilir.

Başlık

Sitenize ekleyeceğiniz veya eklediğiniz video içeriklerin başlıklarında sadece anahtar kelimeye yer vermemelisiniz. Çünkü normal içerik sitelerine kıyasla video içerik siteleri daha fazla paylaşım yapmaktadır. Bu yüzden standart index sayısı daha fazladır. Videoların başlığında sadece anahtar kelime kullanılması sitenizin sıralamasının alt sıralarda yer almasına neden olur. Durum böyle iken kalite puanınız da düşecektir.

Başlıklarda anahtar kelimeleri kullanmak yerine Google sıralamalarında üst sıralara çıkabileceğiniz başlıkları kullanmayı tercih etmelisiniz.

Açıklamalar

Video içerik siteleri diğer sitelere kıyasla daha az yazıya ihtiyaç duyar. Videolarınıza eklediğiniz açıklamalar ortalama olarak 20 ile 60 kelime arasında değişmelidir. Normal içerik sitelerinde olduğu gibi uzun yazılara gerek yoktur.

 

Site Haritası

Arama sonuçlarında yer alabilmek için sitenize eklediğiniz videoları tanımlayacak site haritalarını kullanmalısınız.

Etiket ve Kategori Kullanımı

Yukarıda video başlıklarınızda anahtar kelime kullanmamanız gerektiğine detaylıca değindik. Etiket ve kategori sayfalarının da çok fazla kullanılmamasını tavsiye ederiz. Fakat arama motorlarında sabit ziyaretçi kazanmak için kategori ve etiket için ilk sıralarda olmanız gerekmektedir.

Kategori ve etiket kullanımını daha verimli bir hale getirmek için alt kategori kullanmanız gerekmektedir. Örneğin, müzik>pop müzik>pop müzik sanatçıları, en son çıkan pop müzikler gibi alt kategoriler oluşturmanız başarı elde etmenizi sağlayacaktır.

Backlink

Backlink çalışmaları artık ne kadar uzak durulan bir konu olsa da sıralamayı etkileyen faktörler arasında hala yerini korumaktadır. Sıralamaları doğrudan etkilemiyor fakat site otoritesini artırarak üst sıralarda yer almanıza yardımcı oluyor. Video içerik sitelerine backlink çalışması farklı yollar yapılmaktadır.

İlk yöntem ana sayfaya site adıyla alınan bağlantılar ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem site otoritesini artırarak üst sıralarda yer edinmenize yardımcı olmaktadır. İkinci yöntem videoların embed kodları ile paylaşılmasıdır. Bu şekilde yaparak sayfalara link kazanırsınız. Google’ın standartlarına uyumlu video içerikler başlık/URL yapısında kaynak siteye backlink olarak görünür. Videolarınızın başka sitelerde görünmesini sağlayarak doğal görünüme sahip linkler kazanmış olursunuz. Son yöntem ise kategorilere link sağlayarak yapılmaktadır. Bu yöntemi uygulamadan önce her kategoride yeterli video olması gerekmektedir. Yeterli sayıda video olmadığı zaman belirgin bir başarı sağlayamayabilirsiniz.

Dijital Reklam

Özellikle son dönemlerde video içerikler internet kullanıcıları tarafından oldukça sevilen içerikler haline dönüşmüştür. Arama motorlarında başarı sağlamanın yanı sıra bir diğer hedefiniz de kendinize ait bir kitle oluşturmanızdır. Bu kitleye nasıl mı ulaşacaksınız? Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yaparak ve geliştirdiğiniz veya geliştireceğiniz site uygulaması ile ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya üzerinde etkileşimi en yüksek olan içerik türü elbette ki videolardır. Sosyal medyada yüksek etkileşim ve site trafiğini artırmak için videolarınızı kısaltarak paylaşın. Daha sonra reklam yöntemlerini uygulayın. Bu yöntemleri ne kadar uygularsanız uygulayın eğer içerikleriniz kaliteli değilse istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu yüzden her şeyden önce kaliteli video içerikler yapmalısınız.

Son olarak Türkiye’de video içerik sitelerinin büyük bir eksik olduğunu eklemek istiyoruz. Büyük video siteleri ise standart projeler ile ilerleme kaydediyor. Kaliteli tasarım ve kaliteli bir sunum ile hızlı sunucular yardımıyla dijital reklamcılıktan da destek alarak başarılı sonuçlar getirebilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Merhaba ben ben video sitesi için calismalara başladım. Videoları Instagramdan alıyorum. Daha doğrusu baş sponsor olan şirket bu şekilde ayarlamış. Umarım başarı elde ederim. Sitem: turkiye.vidyom.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir