HTTPS Geçişleri Sırasında Sıkça Rastlanılan Sorunlar

https geçişleri

Google’ın açıklamalarıyla birlikte birçok web sitesi HTTPS’ye geçmeye çalıştı. Geçişlerin çoğu Google sıralamasında düşüş yaşamamak adınaydı. Aslında HTTPS geçişleri  sayesinde veri ve ziyaretçi güvenliği açısında büyük bir avantaj içermektedir. Google’ın yaptığı açıklama ardından HTTPS geçişleri sırasında en çok rastlanılan hataları bu yazımızda anlatacağız.

Şifre gibi Önemli Bilgi Alanı Bulunduran Sayfalar

Kredi kartı, şifre gibi önemli bilgilerin olduğu sayfalarda SSL şifrelemesine dahil edilmelidir. HTTPS’de yer almayan WordPress sitenizin giriş sayfalarında tarayıcılar, “Güvenli Değil” ibaresini gösterir. Google kullanıcılara ait bilgilerin korunması için belli güvenlik standartları ister. Güvenli olmayan sayfaları ise Google, alt sıralara atar.

 

https geçişleri

HTTP Üzerinden Dosya Yükleme

SSL sertifikasını aldıktan sonra HTTPS üzerinden sitenizi kullanıcılara sunmaktasınız. Tarayıcıdan girdikten sonra bazı sayfalarınız için “Güvenli Değil” uyarısı ile karşılaşıyorsunuz. Büyük bir ihtimalle sayfaların içeriğindeki bazı dosyalar HTTP olarak kalmış olabilir. Yani görselleriniz, linkler, JavaScriptler ve CSS dosyaları gibi bazı ögeler.

En çok rastlanılan sorunların başında bu sorun yer almaktadır. Bu konuda yapmanız gereken şey Screaming Frog gibi crawling programları aracılığıyla sitenizi taratarak HTTP linkleme olarak kalan sayfaları tespit etmeniz. Daha sonra ise bu HTTP olarak kalan bu linkleri HTTPS olarak değiştirmeniz.

https geçişleri

HTTPS’ye Yönlendirme

Sitenizin sayfalarının yer aldığı sunucu sayfalarının HTTPS’li sayfalara yönlendirme yapıp yapmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca bu yönlendirmenin 301 yönlendirmesi olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Bazı siteler HTTPS’ye geçiş yapmış olmasına rağmen HTTP ile denendiği zaman yönlendirmeye gerek kalmadan açılıyor Aslında bu sorun bir güvenlik sorunu teşkil etmiyor. Fakat arama motorları açısından bir sorun olmaktadır. Google başta olmak üzere arama motorları sitenizi hem HTTP hem de HTTPS olarak indeksleyebilir. Bu da kendi sayfalarınız arasında bir rekabet durumuna neden olabilir. İki sayfanın birbirine %100 benzerlik göstermesi sıralamada düşüşe neden olur.

Site Haritası Sorunu

HTTPS geçişi yaparken site haritasını kontrol etmeniz gereklidir. Robots.txt dosyasında bulunan Search Console’a tanımlı sitemap.xml dosyası HTTPS’li sürüm olmalıdır. Eğer site haritası HTTPS’li sürüm ise site haritası içinde HTPP’li linklerin var olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Hala HTTP’li linklerin sitenizde yer alıyor olması Google tarafından tekrarlanan içerik şeklinde algılanır.

Geçerlilik Süresi Dolan SSL Sertifikası

SSL sertifikalarının belirli bir geçerlilik tarihine sahip olduğunu unutmayın. SSL Sertifikanızı geçerlilik süresine yakın bir tarihte yenilemeniz gerekir. Süresi dolmuş SSL sertifikası kullanımı Google Chrome ve Firefox ve buna benzer tarayıcılar kullanıcıları uyarır. Doğal olarak bu da kullanıcıların sitenizi ziyaret etmemesine ve kaçmasına neden olur.

 

Farklı Bir Alan Adına Kayıtlı SSL Sertifikası

SSL sertifikalarında alan adları ve alt alan adları çalışma yöntemine bağlı olarak satın alınan pakete göre farklıdır. Bunu örnekle sizlere açıklayalım. www.example.com alan adıyla alınan SSL sertifikası örnek.example.com alt alan adını kapsamayabilir. Karşılaşılan bir diğer problem ise Shared Hosting yani paylaşımlı sunucularda SSL sertifikasının yerine başka alan adının sertifikasının siteye yüklenmesidir. Böyle bir durumda ise sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hata ekranıyla karşılaşır. Aynı şekilde yine ziyaretçiler “Güvenli Değil” uyarısı ile karşılaşacaktır. Bu sorunun çözümü ise Çoklu Alan Adlarında kullanılan SSL Sertifikalarından birini alarak aşılabilir. Bir diğer çözüm ise hosting hizmeti alınan firma ile görüşerek hatalı sertifika yüklenmesi sorununu çözmelerini bildirebilirsiniz.

Son olarak HTTPS sorunlarının çözülmesi sitenin ziyaretçileri ve arama motorları tarafından güvenilir olup olmadığı konusunda önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir