Tek Sayfa Siteler ve SEO

tek sayfa siteler

Tek Sayfa Siteler ve SEO 

Teknolojinin günlük hayatı kolaylaştırması açısında sadeleşmesi ve kullanıcı deneyimi için iyileştirmeler aranan bilgiye anında ulaşılmasını sağlıyor. Bu artık alışılmış bir durum konumunda. Bu durumun bir parçası olarak tek sayfa tasarıma sahip internet siteleri tercih edilir bir seçenek olmaya başladı. Tek sayfa sitelerin SEO açısından herhangi bir avantajı veya dezavantajı var mı? Bu yazımızda tek sayfa sitelerin SEO ile olan ilişkisini ele alacağız.

Mobil Deneyim Ve Performans

İnternette yapılan aramaların neredeyse büyük bölümü mobil cihazlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu durum göz önüne alındığı zaman sitenin hızı kullanıcı deneyimi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü mobil cihazı ile sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hızlı bir şekilde içeriğe ulaşmak ister. Tek sayfa siteler, daha hızlı ve kolay ulaşım sağlamak amacıyla oluşturulur. Kullanıcıların içeriğe daha hızlı ve kolay ulaşabilmesini hedefler Ayrıca bu şekilde kullanıcı deneyimini de en iyiye taşımak isterler.

Tek sayfa siteler çoklu sayfa içeren sitelere oranla daha hızlı açılır. Bu yüzden site yükleme hızı ve kullanıcının buna bağlı olarak hemen çıkma oranına olumlu bir etki eder.

Hedef Kitle Hitap Etme

Belirli bir hedef kitleye hitap eden ve sadece tek bir ürün tanıtımı yapan siteler için tek sayfalık tasarıma sahip siteler en ideal tasarımlardan biridir. Ziyaretçilerin sayfalar arasında yaptığı gezintiyi ortadan kaldırarak tüm içeriği ziyaretçiye tek sayfada sunar. Böylelikle site içi deneyim üst seviyelerde tutulur. Ayrıca diğer bir avantajı ise diğer sitelerde yapılan kullanıcıların hangi sayfalarda daha çok vakit geçirdiği hangi sayfaların okunup okunmadığı gibi birçok durumla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Bu konuyu SEO açısından inceleyecek olursak; ürün tanıtımından dolayı oluşturduğunuz sitede sadece tek bir anahtar kelimeye odaklanmış oluyorsunuz. Var olan tüm içeriği tek sayfa üzerinden anahtar kelimeye yönlendirip sayfa içerik dengesini de bu şekilde korumuş olacaksınız.

Verilen Linkler ve İç Linkleme

Web sitelerinden link almak SEO açısından önemlidir. Siteye gelen linklerin site içerisinde doğru sayfalara verilmiş olması gerekir. Ayrıca bu sayfalarda gerekli iç linklemelerin de yapılmış olması gereklidir. Tek sayfa sitelerde ise bütün linkler ana sayfaya gelecek. Link verilecek başka bir iç sayfa olmayacağından bütün trafik tek sayfada toplanmış olacak. Dolayısıyla iç linkleme yapma ihtimali kalmıyor bile.

Tek Sayfa Sitelerde Geniş ve Farklı Kelimeler İçin Hedefleme Yapamazsınız!

Anahtar kelime sıralamasının en önemli kısmı benzer anahtar kelimelerde ayrı sayfa yaratma işlemidir. Bunun yanı sıra arama motorlarında görünürlüğün üst seviyelere çıkartılmasıdır. Arama motorları ile yeni müşteriler kazanma ve farklı arama terimlerinde üst sıralara çıkma hedefi olan siteler için tek sayfa siteler uygun olmayabilir.

Ziyaretçiler İçin Yeterli Bilgi Sağlanmayabilir

Tek sayfa sitelerin en belirgin olumsuz yanı çok sayfalı sitelere göre çok az sayıda içeriğe sahip olması durumudur. Sayfanın uzunluğunu artırmamak önemli olduğu için çok kısa ve özet bilgilere yer verilmektedir. Fakat bu kısa ve özet içeriğin yeterli olup olmadığı da ayrı bir sorun haline dönüşmektedir? Tasarım her en kadar farklı ve mükemmel olsa dahi ayrıntılı ve daha fazla bilgi arayan kullanıcılar sitenize geldiğinde hayal kırıklığı ile karşılaşır. Buna bağlı olarak hemen çıkma oranı oldukça yüksek olabilir. Ve dolaylı olarak sayfanız arama motorları sıralamalarında geriler ve organik trafiğiniz düşer.

Güncel İçerik

Google ve diğer arama motorlarının sitelerde kontrole ettiği başlıca değişkenlerden birisi de içeriklerin güncelliğidir. Tek sayfa sitelerde hazırlanan içerik oldukça kısa ve özet halinde olduğu için güncelleme kısmında sıkıntı yaşanabilir. Bundan dolayı Google ve diğer arama motorları tarafından güncel olmayan yani eski site olarak tanımlanma ihtimalinizin olduğunu unutmamalısınız.

Ayrıca tek sayfa sitelerde SEO tekniklerinin bir kısmı uygulanamamaktadır. Bunu unutmamanız gerekmektedir. Bunlardan biri, yeni anahtar kelime için plan yaparak buna uygun hedef sayfalar oluşturamazsınız. Bir diğeri ise iç linkler sitenizin güçlenmesini sağlar. Tek sayfa sitelerde bunu uygulayamazsınız.

Tek sayfa siteler bir ürünün belli bir süre tanıtılması açısından oldukça faydalıdır. Bunun dışında yukarıda saydığımız avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurmalısınız.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir