CDN Ve SEO İlişkisi

CDN Ve SEO İlişkisi

Sunucunuzun Konumu ve CDN – SEO için Ne Kadar Önemlidir?

Birçoğu kişi için Web sitesinin hizmet verdiği sunucunun coğrafi konumu, SEO için pek fazla anlam ifade etmediğini düşünmektedir. Fakat durum kesinlikle böyle değildir. SEO çalışmalarını doğrudan doğruya etkileyebilecek özelliğe sahiptir. Web sitesinin hizmet vermiş olduğu sunucu konumu, sitenin yükleme hızında büyük farklar oluşturmaktadır. Bu yüzden etkin işlemeyen sistem de amaçladığınız ülke ve bölge için dezavantaj yaratabilir.  Yazı içerisinde sunucunuzun coğrafi konumunun SEO için ne kadar önemli olduğuna ve yaşanabilecek olumsuz durumları yok etmenin yollarına değinilecektir.

Web sitenizin sunucusu ne kadar hızlı olursa olsun, fark edemediğiniz bazı gecikmeler yaşanabilmektedir. Türkiye sınırları içerisinde yönetimini sağladığınız web sitenizin Türkçe ve İngiliz dilleri ile birlikte hizmet sağlamayı düşündüğünüz ve İngilizce dili içeriğine sahip bölümde Güney Amerika kıtasında yer alan kitleleri hedef aldığınız zaman, web sitenizin sahip olduğu sunucunun coğrafi konumu önemli etkilere sahip olabilir. Doğal olarak sunucunuzun Güney Amerika’ya yanıt verme süresi Türkiye’ye oranla daha uzun sürecektir. Bir sunucunun birden farklı uzak bölgelere aynı hizmet verebilmesi büyük yatırımlar yapılarak sağlanabilir. Bu aşamada CDN (content delivery network) yardımcı olmaktadır.

 

Bunların dışında bahsettiğimiz gibi farklı bölgelerde yer alan ve farklı dilleri konuşmakta olan kitleleri hedeflediğiniz zaman arama motorları bunları fark edebilir. Bununla birlikte web sitenizin sahip olduğu “hreflang” etiketini bu arama motorlar fark edebilir. Bu noktada sizin için bu durum belirleyici etkiler oluşturabilir.

 

Sunucunun Coğrafi Konumu

Bir web sitesi açmadan önce sunucu seçimi yapılması gerekmektedir. Hayati öneme sahip bu konuyu anlatmak için bazı sorulara sorarak değinmeye çalışalım.

1- Mevcut potansiyel bir kitle olan kullanıcılar için yakında bulunan bir sunucu seçmek iyi bir karar mıdır, yoksa herhangi bir önemi yok mudur?

2- Web sitenizin hizmet vereceği sunucun coğrafi konumu , SEO açısından önemli midir?

3- Web sitenizin hedeflemiş olduğu bir ülkeyi arama motorlarına nasıl sokabilirim?

4- Birden fazla alt dizinlere sahip olan bir web site ise ve dünya çapında birden çok dilleri konuşan insanlar hedefleniyorsa ne olur?

5-  CDN servisi kullanmanın yararı olur mu? Hreflang kullanarak farklı versiyonlar nasıl bağlanabilir?

Bu sorular sayesinde basit aşamadan karmaşıklığa yavaş yavaş örnekler ile birlikte gideceğiz.

Örnek 1- Tek bir ülkede yer alan kullanıcıları hedef alan tek dile sahip web siteleri

Arama motorları, web sitenizin yönetim paneli ile hedef bir ülke seçmenizi istemektedir. Arama Trafiği à Uluslararası Hedefleme à Ülke Seçeneği ile birlikte hedef ülke seçilir. Web siteniz ülke koduna dayalı olan alan adı (TR) seçeneği sunuyorsa başka bir ülke seçmeniz mümkün değildir. Eğer üst düzey alan adı (.com, .org gibi) ve web yöneticisi herhangi bir coğrafi yönlendirme yapmıyorsa segmentasyon bazı özelliklere dayanır.

– Sitenin IP adresi

– Web sitesindeki Coğrafi Konum Bilgileri (iletişim, snippet gibi)

– Google My Business hesabındaki diğer detaylar (lokal SEO için yararlıdır)

 

Web sitesi Türkiye sunucusunda ve Amerika’yı hedefliyorsa, Web Yöneticisi Araçları’nda hedef olarak Amerika seçilmelidir. Web sayfası Amerika sunucusunda olmak zorunda değildir. Ayrıca diğer nokta web sayfasının yükleme hızı’dır. Hedef kitlenin Amerika olduğunu düşünürken o bölgede sunucu açmak hız açısından yararlı olacaktır. ABD’de hızlı web sunucusu hizmetleri verildiği için çok sık tercih edilir. Sonuç olarak hedeflediğiniz kitleye yakın coğrafi konumda sunucu açmak önemlidir.

Örnek 2- Birden fazla ülkeyi kapsama amacı ile tüm dünyayı hedeflen bir dile sahip web siteleri

 

1) Web sitesi sadece Türkiye’deki değil, ABD, Almanya, Avusturalya gibi ülkelerdeki kullanıcıları hedef alıyorsa ne olur ?

2) Web sitesi birden çok sunucuya sahip olabilir mi?

3) Web sitesi İngilizce ise ve dünya geneli hedefleniyorsa ne olur?

 

Hedefiniz tek bir bölge ve tek bir dil değilse, ülke seçimi yapılan bölümden “Uluslararası Hedefleme à Listelenmemiş” işaretleyin. Ülke harici kıta seçmeniz mümkün değildir. Bu durumda sunucu konumu önemli değildir. CDN bu noktada önemlidir.

 

Örnek 3- Dünya genelindeki kullanıcıları hedefleyen ve birden fazla dilde yayımlanan web siteleri

1) Her dil için farklı sunucu olabilir mi?

Birinci seçenek, her dil için farklı sunucu vardır. Türkiye için Türkçe, Fransa için Fransızca gibi. İçerik senkronizasyon gerekli değilse, faydalıdır. Fakat asıl sunucu fark ülkedeyse, pahalı ve karışıktır. İkinci seçenek, web sitesi tüm dilleri içeren sürümle tek bir sunucuya aittir. En mantıkı seçenektir. CDN hizmetinin önemli avantajı vardır.

CDN Hizmeti Nedir ? 

CDN hizmeti, alternatif sunucu dağıtım noktasıdır. Sunucusu Türkiye’de olan bir web sitenin farklı diller ile hizmet verdiği durumda, ilk olarak Türkiye sunucusu daha hızlı vermektedir. Diğer diller için farklı ülke hedeflerinde hız sorunu yaşamamak için CDN servisinden faydalanılarak içerikler o ülkelerdeki hedef kullanıcılara ulaştırılır.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir