Google Cezaları Ve Sebepleri

Google Cezaları Ve Sebepleri

 Google ile çalışma yapmanızın haricinde bu konuda dikkatli olmalısınız yoksa Google cezaları ile sizlere bu konuda dikkatli davranmanız konusunda uyarılar verebilir ve ya daha da kötü durumlarda daha da sert davranabilir.

Konu ile ilgili öncelikle Google ile çalışmanın faydalarını iyi bilmek gerekiyor. Google aslında sizlere tüm dünyada en çok kullanılan arama motorlarında her zaman ön planda olmanız için faydalar sunmaktadır. Ancak, sizler bu konudaki gereken hassasiyetine uymazsanız o zaman Google sizleri çeşitli şekillerde cezalandırabilir.

Google Neden Ceza Verir?

Google bir arama motoru olarak tüm dünyaya kaliteli bir hizmet sunmaya çalışmaktadır. Türkiye’de internet kullanıcılarının neredeyse %90’ı Google’ı kullanmaktadır. Bu durum sebebiyle Google da kullanıcılarına her zaman en kaliteli işleri sunmak ister. Ancak, çeşitli sebeplerle cezalar verir. Bunların en göze çarpanı kopya içerik hususudur. Sizler içeriklerinize dikkat etmez ve özgün olarak kullanmanız gereken içeriği bir yerden alıp sitenize direkt yapıştırırsanız bu durumda Google bu yanlışı kabul etmemektedir. Kısacası Google çalışmalarında her zaman kaliteli çalışma yapmak istemektedir. Bunun dışındaki durumda Google cezaları ile caydırıcı olmaya gayret göstermektedir.

Google Cezaları ve Şekilleri Nelerdir ?

Kopya İçerik: Birinci olarak bahsetmek gerekirse, kopya içerik diyebiliriz. Eğer bir site bir bilgiyi olduğu gibi bir siteden alır ve kopyala yapıştır tekniği ile sitesine yerleştirirse, bu durumda, Google siteyi gerilere iter. Bu durumda yapılması gereken özgün içerikler yazmak ve kaliteli sonuçlar vermek olmalıdır. Trustrank denen bir sistemde sizlerin sitelerinde yazdığı her yazıyı kontrol eden ve değer veren Google eğer bu tarz bir durumla karşılaşırsa, sizleri hızla alt sayfalara itiyor. Zaten önemli olan ilk sayfalarda çıkmak olduğu için sizlerin de indeksleri gerilemeye başlıyor. Bu konu Google’ın çizdiği çizgilerin en üstünde geldiği için öncelikli olarak bu cezayı yazmayı uygun gördük. Çünkü bu konuda hala çalışma yapmak yerine sadece kopya içerik kullanarak site işletmeyi düşünen bazı internet siteleri de bulunmaktadır.

Google Cezaları

Algoritmik cezalar ikiye ayrılır. Panda ve Penguin.

Panda cezalarında sitenizin sunduğu kullanıcı deneyimi ve içeriğinizin kalitesi değerlendirilir. Panda denetimleri her ay, önceden haber vermeksizin yapılır. Penguin cezalarında ise abartılı site-dışı SEO optimizasyonları değerlendirilir. Penguin denetimleri her yıl, birkaç kez, genellikle Google tarafından önceden bildirilerek gerçekleştirilir.

-900+ Cezası : Aslında bu ceza ile ilgili olarak çok net bilgiler olmamasına rağmen, sistemleri hakkında bilgi sahibi olanlar tarafından bu şekilde bir isim verilmiştir. Google’ı aldatmaya yönelik algoritma kullanmaya çalışmak ve özellikle de sayfa içeriğinde çok fazla link vererek yönlendirme yapmaya çalışmak sonunda Google tarafından verilmiş bir cezadır. Bu konuda yapılacak olan hemen gereken düzenlemeleri yapmaktır. Gereken düzenlemeleri yaptıktan sonra Google yine sizi eski sıranıza taşıyacaktır. Bu sadece bir uyarı cezasıdır desek yanlış olmaz. Bundan sonraki süreçte tekrar aynı hatayı yapmamanız ve bunun haricinde, gereken şekilde sayfanızı donanımlı hale getirmeniz durumunda tekrar üst sıralara doğru tırmanabilirsiniz.

Sandbox Cezası : Bu ceza Google cezaları arasında en tehlikeli olanıdır desek yalan olmaz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapmanın önemi karşımıza çıkmaktadır. Google’ın bu konudaki hassasiyetini düşünmeyen bir site, eğer gereğinden fazla backlink yapmış, kopya içerikler yazmış, aynı verileri tekrar tekrar yenilemiş ve çok fazla anahtar kelime çalışmışsa bu durumda Google bunu kabul etmez ve ani hit ve ani indeks kaybı sonuçlarını getireceği gibi aramalarda bulunmama cezasına kadar çok ağır cezalarla cezalandırır. Bu yüzden çok dikkatli olmak ve bu durumda kalmamak gerekmektedir.

Cloaking Cezası : İnternet siteleri adına çok önemli bir ceza olarak Cloaking cezası göze çarpmaktadır. Özellikle Seo optimizasyonu hakkında çok fazla çalışma yapılması durumunda sizler de ön plana çıkabilirsiniz. Gerekli internet sitesi güvenliğine ve gerekli donanıma sahip olmadan da ön sayfalara çıkabilmek adına yapılan bu tip çalışmalar sonrasında Google tarafından fark edilmekte ve sonuç olarak sizlere bu konuda cezalar uygulanmaktadır.

Sıra Cezası : Bu konuda tam ve net bir bilgi bulunmamasına rağmen, bu durumda Google’ın bir cezası olduğu konuşulmaktadır. Bu da altı sıra gerileme ya da altıncı sıraya atma cezası olmaktadır. Bu konuda Google’ın istemiş olduğu tamamen doğru ve düzenli bir çalışma ortamıdır. Eğer sizler de bu konularda Google’ın standartlarına uygun hareket ederseniz Google sizlerin sitelerini de ön plana taşır.

Fazla Anchor-Text Kullanımı

Bu konuda Google cezaları caydırıcı olmaktadır. Bu ne demektir. Sitelerinizde yazı yerlerinde kullandığınız linkler çok fazla olursa ve bundan dolayı sizler sitenizi çok fazla linkle donatırsanız, yani Google’ın vermiş olduğu sınır çizgisini geçer her yere reklam koyarsanız bu durumda Google sizlere ceza verir. Sizlerin sırasını düşürmektedir. Bu durumda indeksiniz ve hitiniz düşmez ama sonuçta sayfanız alt sayfalara gidecek ve bulunması artık çok zor olacaktır.

Kalitesiz Kaynaklardan Alınan Linkler

Her site belli oranlarda düşük kaliteli, spam sitelerden istemese de link alır. Aslında SEO çalışmanızın doğal görünmesi için bu önerdiğimiz bir yöntemdir.Ancak bunun oranı, toplam linklerinizin %75’ini geçtiğinde, ceza alma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tip linkler kontrolünüz dışında da oluşabilir.

İlgisiz İçerikli Sitelerden Gelen Çok Sayıda Linkler

Google siteniz içeriği ile ilgisiz kaynaklardan gelen çok miktarda linki de ceza sebebi sayıyor. Örneğin bilgisayar sattığınız bir online siteniz var, biri gelip kıyafetler ile ilgili içerikle yayın yapan siteye linklerinizi yerleştirirse bu durum toplam link oranınızın %25’inden fazlasını oluşturuyorsa, ceza almanız olasıdır.

Ücretli Linkler Almak & Vermek

Ücretli link satın almanın kesin ceza sebebi olduğunu söylememize gerek yok. Google bu tip linkleri nasıl tespit ediyor bilmiyoruz, ancak tahminimizce pagerank 8 ile teknoloji ağırlıklı yayın yapan bir sitede linki doğal görünmediğinden karşı tarafa para ödediğiniz fikrine kapılıyor.

Aynı zamanda sitenizden dışarı giden linkleri de denetlemeniz gereklidir.

Site İçi Kelime Tekrarı

Google cezaları ve nedenlerinin en başlıcası da site içinde doğal olmayan miktarda hedef kelime tekrarı ceza almanız için bir başka nedendir. Aynı zamanda alan adı, başlık ,URL konu başlıkları (h1, h2, h3), görsel etiketleri ve görsel isimlerinde durmadan aynı kelimeyi tekrar etmek de negatif etkiler.

Site İçi Kısa- Kopya – Tekrar Eden İçerik Kullanımı

Başka sitelerden aldığınız yazıları kopyala yapıştır yapıp kendi sitenize eklemek bir başka ceza türüdür. Çünkü yazınızın hep özgün olması gerektiğinden bir kaç makalemizde bahsetmiştik. Hedef sadece arama sonuçlarında sitenizi yükseltmek olmamalıdır.

Düşük Ziyaret Süresi

Google cezası ve nedenleri makalemizde ziyaretçi süresinin ne ilgisi var dediğini duyar gibi oldum. Oysaki Google öyle bir dedektif ki her şeyi araştırıyor. Google ‘ de arama yapan bir kişinin her şeyi araştırılıyor.

Sitenizde analytics yüklü olmasa bile arama yapan kişi web sitenize girer ve arama ekranına 30 saniye içinde geri dönerse, bu aradığı içeriği sitenizde bulamadı anlamına gelir. Eğer bu oran %50’yi geçiyorsa, sitenizin ceza alması, sıralamalarda düşürülmesi de olası nedenlerdendir.

Reklamlar

Bir siteye girdiğimizde bizi reklama tıklamayı zorlayan sitelerden pek haz etmeyiz ki bu doğal bir davranıştır. Sitenizde eğer göz yorucu olacak kadar reklam varsa ve zorla reklamı tıklamayı teşvik ediyorsa bu da cezaların başında gelir.  Arama sonuçlarınız da oldukça düşüş yaşanmasına sebep olursunuz.

Hack Ve Zararlı İçerik

Google sitenize giren kullanıcılara zarar veriyorsa bu zaten direkt cezadır. Şimdiler de sadece siteye link vermek için bile siteniz hacklenebiliyor ama çoğu zaman siz bunu fark etmiyor bile olabilirsiniz. Farklı sitelere verilen linkleri denetleyebileceğiniz adresten, sıkça bunun denetimini yapmanız gerekiyor.

Google Cezalarını Yaşamamak İçin Neler Yapmalı?

 Google çalışmış olduğu her internet sitesine kaliteyi anlatmaya gayret göstermektedir. Çünkü kullanıcılarına ve onu tercih edenlere sürekli olarak kaliteli içerik sunmaya çalışmaktadır. Bu durumda bizler de gereken hassasiyeti göstermek durumundayız. İşte yukarıda verilen Google cezaları da göz önünde bulundurularak bundan sonraki internet sitesi işleyişlerine daha da dikkat etmek gerekir.

Peki Siteniz Ceza Aldığında Ne Yapmalısınız ?

Hatanızı Tespit Edin

Black Hat SEO yaptıysanız bunun yasal olarak suç olmadığını bilmeniz gerekiyor. Fakat bu durum Google açısından yasak olduğu için siteniz Google arama sonuçlarından kaldırılacaktır. Bu da size maddi olarak büyük bir zarar şeklinde dönecektir. Google kalite politikalarını okumanız bu konuda hatanızın tespitini yapabilmeniz için fayda sağlayacaktır.

Cezanın Türünü Öğrenin

Bazı durumlarda sitenizin tüm içeriği Google tarafından yasaklanmaz. Sitenizin daha iyi sonuçlar elde edebilmesi için Google tarafından uyarı almış olabilirsiniz. Bu tür durumlarda yine sitenizin üzerinde ne tür değişiklikler yapabileceğinize yoğunlaşmalısınız.  Google, içeriklerinizin tamamını kaldırdıysa ya da sıralamanız giderek Google tarafından düşürülmeye başlandıysa Google Penalty almışsınız demektir.

Mevcut Duruma Çözüm Getirin

Cezanız sadece bir sayfaya yönelik ise o sayfanızı tespit ederek, ilk adım da  bu sayfa üzerinde gerekli kalite iyileştirmelerinizi yapmanız gerekir. Eğer hedef kelimelerinizden herhangi birisine çok fazla backlink çalışması yapmışsanız ve yüzdesel oran olarak bu kelime diğer hedef kelimelere göre çok daha büyük bir üstünlük sağlıyorsa, o kelime ile ilgili aldığınız backlinkleri düzenleme yoluna gitmelisiniz. Diğer kelimeler ile ilgili linklerinizi kaldıracak olursanız.

Sorunu Yok Etmeye Bakın

Sorunu analiz ettikten sonra çalışmalarınızı sorunu ortadan kaldırmak adına işlemlerinize devam edin. Örneğin tüm siteye anahtar kelime koyduysanız öncelik olarak onu silin.

Google İle İletişime Geçin

Google ile iletişime geçerek, Google’ın politikaları hakkında bilgi aldığınızı ve sitenizi tekrar gözden geçirerek hataları düzelttiğinizi belirtin. Eğer site yöneticisi araçları üzerinde siteniz ile ilgili bir ceza bildirimi size ulaşmamış ise yeniden değerlendirme isteği göndermek pek mümkün olmuyor. Bu durumda işiniz biraz daha zordur. Kısa bir süre sonra Google sayfanızı tekrar ziyaret ederek sorunlarınız kaldırıldıysa cezanızı da kaldıracaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir