Rakip Firma Analizi Nasıl Yapılır?

rakip firma analizi

İnternetin hayatımıza girmesi ve hızlı ilerleyişi ile ticaret ve pazarlama da bu gelişime kayıtsız kalmadı. Klasik ve geleneksel ticaret ya da pazarlama anlayışına sahip olan firmalar ve kuruluşlar internet ortamında dijital pazarlama için çalışmalar yapmaktadır. Küresel internet ortamı işletmelere daha fazla kişiye ulaşmak ve satışları artırma konusunda önemli katkılar sağladı. Ayrıca işletmelerin büyümesi konusunda da bir fırsat sundu.

İşletmelerin faaliyetlerini artırma ve etkili pazarlama stratejileri üretip yürütebilmek için ilk önce rakip firma analizi yapmanız gerekmektedir. Bunu yaptıktan sonra ise eksiklerinizi belirleyerek bu eksikleri gidermeniz gerekmektedir. Bunu yapmanız doğru dijital pazarlama stratejileri ile firmanızı daha üst sıralara taşıyarak hedeflediğiniz başarıyı kolaylıkla elde edebilirsiniz. Rakip firma analizi ve eksiklerinizi belirlerken size yardımcı olacak teknikleri bu yazımızda paylaşacağız.

Rakiplerin ve Firmanın Pazar Paylarını Çıkarma

Rakiplerinizin ve kendi firmanızın pazar paylarını çıkartın. Böylece sektördeki mevcut yerinizi belirlersiniz. Bunu yapmak dijital pazarlama stratejilerini üretmekte yapılması gereken ilk yoldur.

Rakip Firmalar ve Kendi Firmanız Arasında Kıyaslamalar Yapın!

Rakiplerinizin ve kendi pazar paylarını belirledikten sonra yapmanız gereken ikinci şey ise bunları kıyaslamaktır. Rakip firmaların ve kendi firmanızın pazar paylarında yaptığınız araştırmaya göre onların sattıkları ürünler ve kendi firmanızın sattığı ürünler arasında bir kıyaslama yapın. Bunu yaptıktan sonra artı ve eksi puanlarınızı hesaplayın. Hangi konularda eksiklerinizin olduğunu bu şekilde kolaylıkla bulabilirsiniz. Rakip firmaların işletme politikaları, pazarlama yöntemleri ve iş süreci gibi konularda analizler yapın. Bu da eksiklerinizin bütünsel olarak belirlenmesini sağlar.

Üretilen Stratejileri Uygulama

Yukarıda saydığımız yöntemleri yaptıktan sonra kendi firmanız için stratejiler üretin. Üretmiş olduğunu bu stratejileri sırasıyla uygulayın. Oluşturduğunuz stratejileri uygularken en çok eksik olduğunuz alandan başlamak oldukça önemlidir. Pazar payını artırma konusunda eksiklerin belirlenmesi ve bunların yok edilmesi aslında tüm saydığımız yöntemler arasında en önemli olan konudur. Tüm bu eksiklerinizin farkına varın bunları gidermek için kendi çözüm önerilerinizi üretin. Oluşturduğunuz stratejilerin başarısız olabileceğini göz ardı etmeyin. Yaşayacağınız başarısızlıkları ve olumsuzlukları giderebilmek açısından oluşturmuş olduğunuz stratejilere yedek stratejiler üretmelisiniz. Özellikle bu stratejileri uygularken yaşayabileceğiniz kriz anları için yedek strateji üretmek oldukça yararlı olacaktır. Oluşturduğunuz tüm stratejileri uygularken firmanıza bütünsel olarak yaklaşın. Tüm departmanlarda var olan sorun ve eksiklikleri tespit ederek bunları gidermek için çözümler üretin. Bu noktada ortak çalışmalar yapmakta oldukça önemlidir.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir