Sosyal Medya Çalışması Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Çalışması Nasıl Yapılır?

Sosyal medya çalışması nasıl yapılır?  Sosyal medyanın altın kuralı , hemen hemen her işletme için temel bir yapı mekanizmasıdır.  Gelen müşterilerle ve kendileriyle Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanındaki insanlarla iletişime geçebilirler. Bu iletişim sayesinde sosyal medyayı sürekli kullanmaya ve kendilerini ticarete adamaya başlarlar.

Çeşitli sektörlerin araştırmasına göre sosyal medyanın ticaretteki faydasını arttıracak bir anket yapmışlar ve ticareti %80-%90 arası arttırdığı görülmüştür.

Başarıya giden yol; adım adım ilerlemekle başlar. Bunun için öncelikle fiziksel bir mekanizma oluşturmak gerekir.

Markanın değeri

Markanın değeri , başarılı bir sosyal medyanın ilk adımıdır. Markanın adını sosyal medya kullanıcılarına nasıl yansıttığınız çok önemlidir. Marka değerini ne kadar doğru gösterirsen ticaretinde o denli realist olursun ve bu gerçekçilikle başarıya bir adım daha yaklaşırsın.

ilk başta düşüneceğimiz sorular şunlar olmalıdır : Biri neden sosyal alanda bizimle ilgilenir ?  Yada biri neden markanın değerine çok önem verir? Bu sorulara cevap vermek diğer adımların ilerlemesinde en önemli etkendir.

Hedefler

Hayatta da olduğu gibi bu işe başlarken de nihayetinde bir hedefimiz olmalı. Neyi nasıl yapacağız, ilk başlarken nasıl kurgulayacağız gibi.. Çünkü hedefler, stratejinin yol göstericisidir.

Önce temel bir başlangıç noktası hedefleyin daha sonra bunun ardından süre gelen hedefleri adım adım belirleyin.Zaten temel adımı belirlediğinizde diğer adımlar adeta bir zincir gibi birbirini tamamlayacaklardır. Yani asıl temel hedefi belirlemek aslında yapbozun son parçasıdır .

Başlangıç hedefi ne olmalı ? Örneğin kaç takipçiye ulaşabilirim? Etkileşimim daha hızlı nasıl arttırabilirim ? Kendimi daha fazla nasıl tanıtabilirim ? gibi..  sorulara karşılık verilmelidir.

Buna bağlı olarak hangi zamandan nasıl yükseldiğinizi daha rahat bulabilir ona göre stratejinizi belirleyebilirsiniz.

Hedef kitle

En önemli etkenlerden biri de hedef kitledir. Hedef kitleye ulaşabilme gücü ve ulaşabilme sonucudur. İletişimi kuvvetlendirme , yardım etme , kendini onun yerine koyma gibi yetenekler ister. Daha sonra hedef kitlenin daha çok ne tarz kişiler olduğuna ( kadın/erkek ) göz atın. Hedeflediğiniz kitleye ulaştınız mı, sesinizi duyurdunuz mu öncelikle bunu baz alın.

Kanal Paylaşımları

Öncelikle bir kimlik oluşturmak için,en çok etkileşim olan web sitesini bulmak ve nasıl iletişime geçeceğini belirlemektir. İletişimi hedef alıp daha fazla nasıl aktif olacağını, platformda ne yapmasını gerektiğini araştırmalıdır.

Tabi ki en önemli etken de rakip firmalar !  Rekabetçi siteler nasıl etkileşimde bulunuyor, biz onlara göre hangi konumdayız gibi sorularla kendimizi karşılaştırarak nasıl daha iyi yol alacağımızı belirlemektir.

Sonraki konu ise , bu  hedeflere ulaşmak için hangi sosyal medya baz alınmalıdır bunlar belirlenmelidir. Örneğin bir ürünün görsel tanıtımı yapacaksanız bunun için Instagram kullanılmalıdır, fakat bir şirket hakkında ifadelerinizi, haberlerinizi paylaşacaksanız Twitter gibi size en uygun olan sosyal medya içeriğini seçmelisiniz.

Paylaşım takviminiz

Sosyal medya da dijital pazarlama yapıyorsanız ilk olarak düzenli paylaşım yapmalısınız. Sürekli etkileşim halinde olmanız kitlenin sizi daha iyi tanımasına, araştırmasına yardımcı olacaktır. Eğer uzun süre paylaşımda bulunmazsanız kitle sizi unutur ve her geçen gün ulaşmak istediğiniz kitle düşer. Unutmayın ki , ne kadar çok etkileşimde bulunursanız o kadar çok gündem de olursunuz. Ama bu sürekli paylaşım yapmak anlamına gelmez. Kendinize bunun için de bir hedef belirleyin. Örneğin günlük hedef, bugün şunu paylaşayım kitlem daha çok artsın gibi haftalık,aylık hedefler belirleyin ki kullanıcılar gündemden düşmeyeyim derken boğulmasınlar.

Paylaşım yaparken dikkat etmeniz gereken belli başlı şeyler var. Örneğin sürekli farklı paylaşımda bulunmanız gerekmektedir. Benzer paylaşımlarda bulunmak kitleyi boğar ve sürekli aynı şeyi yaptığınızı gösterir. İlerlemenin en temel meselesi farklılıktır. Bunu hiç unutmayın.

Bir diğer husus ise , yazıya önem verildiği kadar görsele de önem verilmelidir. Çok fazla görsel olursa kullanıcı içeriği okuyamaz ve ister istemez sıkılıp geçecektir. Görselle beraber kitlenin dikkatini çekecek bir yazıda mutlaka olmalıdır. Ama tabi ki ölçülü şekilde..

Ölçümleme ve veri analiz

Eğer ki yatırımınızı geliştirmek istiyorsanız veri analizi yapmak bunun altın kuralıdır. Başarıyı yakalamak için kullanılacak belirli araç analizleri olmalıdır. Web sitesini sosyal medya alanında belirlemek gibi. Ölçümlemeyi yaparken dikkat edilmesi gereken etkenler ise , ziyaret başına sayfa da gezme sayısı, o sayfada geçirilen süre ve desteklenen diğer hedefler.

Kendine ait olma

Eğer ki sosyal medyada bir ticaret yaratmak ve başarılı olmak istiyorsanız, orjinal olmalısınız. Kitlenize kendinizi ispatlamak için sosyal medyayı doğru kullanmak sizin en büyük avantajınız olacaktır. Örneğin dikkat çekici bir görsel veya çok çarpıcı bir slogan ile sadece kendinize has ve kimsenin ulaşamayacağı bir ticaret sayfası olabilirsiniz..

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir