Dijital Pazarlamada Sosyal Kanıt Nedir

Dijital Pazarlamada Sosyal Kanıt Nedir

Dijital pazarlamada sosyal kanıt belki de çoğumuzun duymadığı ya da duyup da ne olduğunu bilmediği bir terimi sizlere açıklayacağız. Okuyacağınız bir kitabı veya izleyeceğiniz bir filmi neye göre seçersiniz?Çoğumuz çok satanlar veya çok izlenenlere bakarız. Doğru mu? Çünkü kanıtlanmış bir gerçekçiliği vardır. Kimsenin izlemediği film veya okumadığı bir kitap dikkatimizi çekmez.

Yaptığımız tercihlerin temelinde ihtiyaçlar vardır fakat artık biz ihtiyaçlarımızı insanlara göre şekillendirdiğimizden buna ‘ sosyal kanıt ‘ diyoruz.

Bizler bilmediğimiz veya uzman olmadığımız konu hakkında hep birinden yardım alırız. Bu sayede daha doğru karar vereceğimizi düşünürüz ve işimizi sağlama almak isteriz. Onlar daha önce bunu seçtiyse bir bildikleri vardır gözüyle bakarız olaya. O halde internet dünyasındaki adımlarımızı da buna göre atmalıyız. Nasıl yapabiliriz?

  • Kullanıcılara çok satan veya çok popüler olan ürünleri önerin
  • En çok yıldız alan ürünleri başa koyun
  • Bu ürünü alanlar ‘ şunu da aldı ‘ önerisi şeklinde küçük küçük reklamlar yapın
  • Ürün sayfanızda uzman görüşlerine yer verin
  • Şu anda bu ürünlere şu kadar sayıda kişi bakıyor ibareleri koyun
  • Ürününüze logo ekleyin

Kıtlık Anlayışı

Yani kıt olan malın talebi çok olur diye bir söz vardır. Ürünlere şu ifadeleri yazarsanız, daha çok talep aldığını göreceksiniz.

  • Sınırlı sayıda
  • Son 1 tane kaldı
  • Tükenmek üzere
  • Cumaya özel indirim gibi..

Yorumlar

Herkes bir ürünü almadan mutlaka daha önce yapılan yorumları değerlendirirler. Bunun en kolay yolu tabi ki siteye “yorum ekle ” butonu konulmalıdır. Bu şekilde kullanıcılar o ürün hakkında yorumları okuyabilir ve ona göre daha rahat bir değerlendirme de bulunabilirler.Bu yorumlar ise zaten ” sosyal kanıt nedir ” temamızın temelini oluşturur.

Sosyal Kanıtın Altın Maddesi Sosyal Medya

Web sitesine koyduktan sonra daha çok etkileşim yapabilmek için sosyal medya ile desteklenmesi gerekmektedir.Sitenizin kaç takipçi var, ürününüz kaç beğeni aldı gibi somut örnekler sosyal kanıt niteliği oluşturduğunu unutmamak gerek.

Satın Alım

Bu ürünün daha önce kaç kişi satın aldığını ve kaç kişinin bu ürünleri beğenip beğenmediğini oylayacak bir sistem geliştirin. Satın almadan önce sosyal kanıt nedir olayının cevaplarını bulmanız gerektiğini unutmayın.

Tanıtım

Ürünün bir çok kişi tarafından satın alındığına veya beğenildiğine dahil bir kanıt oluşturun. Televizyon reklamlarını hatırlayın” dünyanın 1 numaralı bilgisayarı” gibi çarpıcı başlıklar tüketicinin her zaman ilgisini çekmiştir.Herkesin sizi sevdiğini ve desteklediğine dair çarpıcı cümleler kurun. Örneğin ;

  • 2 sene de ” 5.000 ” kişi büyüdük gibi söylentilere yer verin
  • En çok yorum alan şirket olduğunuzu belirtin
  • 3 yılda en çok tercih edilen şirket olduğunuzu söyleyin.
  • Çok fazla beğeni aldığınızı belirtin.
  • Müşterilerin çok memnun kaldığı ibarelerini sık sık kullanın.

Yukarı da bahsettiğim gibi böyle cümlelerde bulunmak, sosyal bir kanıt olduğunu ispatlar ve daha çok müşterilerinin beğeni almasını sağlar.

Temel maddeleri verdikten sonra, bir kaç küçük ayrıntıları vereceğim sizlere.

Öncelikle sosyal kanıtın küçük çapta yapması gereken bazı uygulamalar vardır.

Müşterilerin düşüncesine yer verdikten sonra konu tarafından uzman olan kişinin görüşlerine ve eleştirilerinde yer verin böylelikle insanlar daha güvenebileceğini anlamış olurlar. Buna da dijital pazarlamada uzman kanıtı diyebiliriz.

Bir de eğer şirketinizin aldığı sertifikalar, ödüller varsa bunları mutlaka belirtin. Çünkü müşterilerinin ilgisini en çok çeken şeylerden biri de ödüllerdir. İşte bu bahsettiğimiz her şey birer kanıttır. Dijital pazarlamada güvenilirliğin temelini oluşturur.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir