SEM ve SEO Arasındaki Farklar Nelerdir?

sem ve seo
SEM ve SEO birçok kişi tarafından aynı olarak algılanmaktadır. İlk bakışta her ne kadar aynı gibi görünse de aslında her ikisi arasında farklar yer almaktadır. İşletmelerin ihtiyaçları  doğrultusunda her iki alana da gereksinim duyulmaktadır. SEM yani arama motoru pazarlaması ve SEO arasında ki farkları aşağıda sıralayacağız.

En Büyük Fark Maliyet

SEM ve SEO arasındaki farklarından en büyüğü maliyettir. SEO daha az maliyet gerektirir. Bunun başlıca sebebi SEM‘de anahtar kelime fiyatları sürekli olarak değişmesidir. Anahtar kelimelerin fiyatlarının sürekli olarak değişmesi kullanılan anahtar kelime yoğunluğu ile ilişkilendirilebilir. Kullanılan anahtar kelime yoğun bir kullanım alanına sahip ise maliyette artmaktadır. SEO’da ise neredeyse ücretler sabit bir düzeydedir.

SEM Daha Hızlı Etki Süresine Sahip

SEO ile SEM’in etki sürelerini kıyaslayacak olursak SEM uygulamaları daha hızlı etki süresine sahiptir. SEO ise uzun süreli çalışmalar ister. Çalışmaların geri dönüş süresi de buna bağlı olarak uzar. SEM’de ise bu süre oldukça kısadır. Yapılan çalışmalara göre bir kaç gün içerisinde geri dönüş almanız mümkündür.

Hızlı Ulaşılabilirlik

Kullanıcılar arama motorlarında yaptıkları aramalarda istedikleri cevabı hemen bulmak istemektedir. Sayfalarda yer alan dijital reklamlar ön plana çıkmayı sağlar. Kullanıcılar arama yaptıklarında karşısına çıkan sonuçlardan ilk karşısına çıkmış olana görsele tıklayarak hızlı ulaşma isteklerini göz önüne serer. Aslında psikolojik bir unsur olan bu davranış  oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Hızlı ulaşılabilirlik konusunda SEM çalışmaları ve uygulamaları arama motorlarında önemli bir yere sahip olmaktadır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir