Google Güncellemeleri Nasıl Takip Edilir?

Google Güncellemeleri Nasıl Takip Edilir?

Google güncellemeleri web site sahiplerinin büyük bir kısmının başını ağrıtmaktadır. Google güncellemelerinin takip edilmesi de buna eklenince bazen işler çığırından çıkabilir. Google, güncellemeler hakkında eskiden daha fazla açıklama yapmaktaydı. Artık Google, güncellemeler hakkında daha az açıklama yapmaktadır. Bu da site trafiğinde yaşanan düşüşlerde birçok kişinin endişe etmesine yol açmaktadır. Bazı uzmanlar ise bu endişenin gereksiz olduğunu savunmaktadır. Peki Google güncellemelerini nasıl takip edebilirsiniz? Bu yazımızda Google güncellemelerini nasıl takip edeceğinizi açıklayarak başınızı sıklıkla ağrıtan bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacağız.

Biraz eskiye gittiğimiz zaman Google’ın yaptığı her güncellemeye bir isim verildiğini göreceksiniz. Haliyle bu da sitelerin hangi algoritma değişikliğinden etkileneceği konusunda ışık tutardı. Artık Google, yaptığı güncellemeler ile ilgili çok fazla bilgi paylaşmak istemiyor. Neredeyse bütün güncellemelere Fred güncellemesi denmeye başladı. Aslında bu durumun altında Google’ın neredeyse her gün yaptığı güncellemeler yatıyor. Bu güncellemelerin hepsi büyük ölçüye sahip değil fakat yine de etkisi olmaktadır.

Yine biraz eskiye hatta bir iki yıl öncesine baktığımızda Google’ın yapmış olduğu algoritma değişimlerini “site içi” ve “site dışı” olarak ayırdığını görmek mümkün olacaktır. Ayrıca içerik ve doğal olmayan optimizasyonlar için de yeni algoritmalar geliştiriyordu. Genel olarak baktığımızda neredeyse tüm güncellemelerinin nedeni spam’lerle baş etmekti.

Günümüzde ise algoritma değişimlerinde ki çeşitlilik oldukça fazla. Google’ın odak noktalarından bir tanesi ise artık kullanıcı deneyimini geliştirmektir. Global isimlerden bazıları SEO’yu artık “Search Experience Optimization” olarak bile tanımlamıştır.

Google “Linkler”, “Teknik Problemler”, “İçerik Kalitesi” ve “Kullanıcı Deneyimi” kategorilerde güncellemeler yapmaktadır. Bu konularda Google’ın yapmış olduğu güncellemelerin ne tür değişimler ve yenilikler getirdiğini bilmek şuan için en büyük sorun haline geldi. Peki bu sorunu nasıl aşacaksınız? Tek yapmanız gereken yazının devamını okumak.

Linkler

Linkler organik SEO’nun öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Google’ın linkleri değerlendiren algoritması bildiğiniz gibi Penguin’dir. Bir site çok fazla spam link barındırdığında Google, siteyi cezalandırmaktadır. Google 2016 yılının sonlarına doğru Penguin algoritmasını ana logaritmasının bir parçasına dönüştürdü. Penguin verileri gerçek zamanlı olarak yenilenmektedir. Bundan dolayı Penguin bir sitede tek başına büyük ölçüde düşüş yaratamaz. Spam linkler bunu büyük ölçüde etkiliyor ancak sitenin tamamı için geçerli değil. Eğer linkler bir sitenin tamamını etkileyecek kadar kötü nitelikteyse zaten manuel bir penalty ile cezalandırılır.

Teknik Problemler, İçerik Kalitesi ve Kullanıcı Deneyimi

Bu kısımda linklerin durumunda olduğu gibi etkili ve kesin tahminler yürütülememektedir. Google hangi siteleri daha ön plana çıkardığını açıklayan birçok yazı ve açıklama paylaştı. Hatta paylaşmaya da devam ediyor. Google2ın yaptığı açıklamalara ve ideal olan site için yapmış olduğu açıklamalara, Search Engine Optimization Starter Guide, Google Webmaster Guidelines ve Google Quality Raters Guide kaynaklarından rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Burada yer açıklamalr ve belgeler ışığında Google’ın istediği ideal siteye dönüşebilmek için gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu kaynaklardan her bir detaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bu işin daha teknik detayları mutlaka var. Bu detayların geri kalanına gelecek makalelerde değineceğiz. Yukarıda ki bilgiler ışığında Google’ın belirlediği kurallara uyarak ve spam davranışlar sergilemeyerek Google güncellemeleri sizin için büyük bir dert olmaz. Hatta Google güncellemeleri karşısında vermiş olduğunuz çabanın karşılığını olumlu şekilde alabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Peki bunları takip edebileceğimiz bir twitter kanalı vb. var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir