SEO İçin Kullanıcı Deneyiminin Önemi

SEO İçin Kullanıcı Deneyiminin Önemi

Kullanıcı deneyimi İngilizce user experience(UX) olan bir SEO kavramından dilimize uyarlanmıştır. Kullanıcı deneyimi sadece SEO çalışmaları için değil aklınıza gelebilecek her şey için son derece önem arz etmektedir. Örnek olarak verecek olursak bir bakkalın ekmek satmadığını düşünün bu durumda siz bir defa bakkala girseniz ve ekmek satmıyoruz cevabı ile karşılaşsanız bu durumda tekrar o bakkala ekmek almak için gider misiniz? Cevabınız elbette ki hayır olacaktır. İşte buradaki aynı mantık sitelerde de geçerli olmaktadır. Eğer bir kişi sitenize girer ve aradığını bulamaz ise tekrar aynı konu ile alakalı olarak sitenize yeniden girmez girerse de hemencecik ayrılır.

Peki kullanıcı deneyimin dikkate alarak bir site tasarlamak istediğinizde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir bu konuya değinelim.

İçerik Doygunluğu

Bir kişinin aradığı konu ile alakalı olarak sitenizde yeteri kadar bilgi bulunuyor ise bu durumda kullanıcılar memnun kalacak ve sitenizde kalmaya devam edeceklerdir. Ancak eğer içerik kullanıcıları tatmin etmez ise bu durumda siteden biran önce ayrılacaklardır. Bu da sitede kalma sürelerini olumsuz etkileyecektir.

Kullanım Kolaylığı

Sitenizin kullanımının karmaşık olması da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple yapmanız gereken sitenin kullanımını kolaylaştırmak ve işlevselliğini artırmak olacaktır. Ayrıca kullanım kolaylığı konusunda en can alıcı nokta ise sitenizin mobil uyumlu hale getirilmesidir. Zira günümüzde herkes internete akıllı telefonlar aracılığıyla bağlanmaktadır. Dolayısıyla mobil uyumlu olmayan bir sitenin ayakta kalması son derece zor olacaktır.

Yüklenme Hızı

Sitenizin yüklenme hızı eğer yavaş ise bu durumda kullanıcılar siteye girmeden ayrılacaklardır. Peki yüklenme hızını olumsuz etkileyen faktörler nelerdir? Kullandığınız ara yüzler ve görsellerin kalitelerinin çok yüksek olması halinde yüklenme hızı yavaşlamaktadır. Bu durumda yapmanız gereken orta kalite ara yüz ve fotoğraf seçmek olacaktır.

Peki kullanıcı deneyimini veriler ile ölçümlemek için neler kullanılmalıdır?

Kullanıcı Deneyimi Ölçümü

Kullanıcı deneyimini ölçümlemek için iki ana paradigma kullanılmaktadır. Bunlardan ilki A/B testleri ikincisi ise web analiz araçlarıdır.

A/B testlerinde kullanıcının hangi sayfalarda çok kaldığı hangi sayfalardan kaçındığı anlaşılmaktadır. Ayrıca yapılan içerik değişikliklerinin de kullanıcı deneyimine etkileri bu sayede test edilebilmektedir. Bu testleri gerçekleştiren bazı araçlar ise şunlardır: Optimizely, Google Website Optimizer, Unbounce, VWO ve Five Second Test.

İkinci analiz aracımız ise arama motorlarının kullanıma sundukları analiz araçlarıdır. Bu kapsamda Google Analytics ve Yandex Metrika iki arama motorunun website araçları arasında yer almaktadır. Diğer arama motorlarının da kendilerine göre analiz araçları bulunmaktadır.

Tüm bu testler ve kriterler sayesinde sizler de sayfanızı kullanıcı deneyimine göre dizayn edebilir ve daha çok kullanıcının sitenizde daha çok kalmalarını sağlayarak uzun vadede ciddi kazanımlar elde edebilirsiniz. Bu aynı zamanda sizin SEO çalışmalarınızda en büyük yardımcılarınızdan biri olacaktır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir