Arama Motoru Kullanımı

Arama Motoru Kullanımı

Arama moturu, günümüzde dijital dünyanın ansiklopedisi olarak bilinir. Kullanıcılar kelime veye kelime gruplarını aratarak karşılarına çıkacak milyon tane cevaptan istediklerine ulaşabilirler. Bazı sebeplerden dolayı, bulmak istediğimiz bilgiyi doğru bulamayız. Bunun için size bu yazımda arama motoru kullanımı hakkında ipuçları vereceğim.

Doğrudan aradığımız kelime ve kelime gruplarını arama motorunda arattığımızda aramada yer alan kelimelerin olduğu tüm yazılara göre arama sonuçları getirir. Gelen sonuçlar içerisinde işimize yaramayan bilgilerin olması da olası bir durumdur.  Arama sonuçlarından daha hedefli sonuçlar alabilmek için “ arama parametreleri ” kullanırız. Google’ın parametrelerinden bahsedeceğiz, fakat tırnak, +, – gibi bazı parametreler diğer arama motorlarında da geçerlidir.

Arama parametreleri nedir?

Arama sonuçlarında daha hedefli sonuçlar alabilmek ve ilgi alanımız dışındaki arama sonuçlarını elemek için arama parametrelerinden yararlanabiliriz.

1) Site

Bu parametre kullanarak istediğimiz bir site veya uzantıya arama kelimesi eklediğimizde ilgili site veya ilgili uzantılarda o kelimeyi arayabiliriz. Örneğin ; “site:edu.tr tez” olarak arattığınızda edu.tr alan adları içerisinde “tez” kelimesini aramış olursunuz. Sizin için hem daha pratik hemde çok zaman kazandırıcı olacaktır.

2)Link

Bu parametrenin işlevi ise bir URL için diğer sitelerin vermiş olduğu linkleri bulmanıza yarar.

Tırnak İşareti(“)

İki veya daha fazla kelimeden oluşan aramalardaki tırnak işareti ile birlikte yaparsanız, yaptığınız kelime grubu ile alakalı tam eşleşme sonuçlarını almış olursunuz. Örneğin ; “Demet Akalın ” 444.000 arama sonucu listelenirken  ” Demet Akalın ”  araması için 180.000 arama sonucu listeleniyor.

Yıldız İşareti (*)

Aklınıza bir şarkı sözü veya şiir geldiğinde ama bir kelimesini  unutmuş olabilirsiniz. Arama motorunda bilemediğiniz yere * işareti koyarak şiirin veya şarkının tamamını  bulabilirsiniz.

Eksi (-)

Arama sonuçlarında eksi kullanımı istemediğimiz kelimelerin arama sonuçlarında yer almamasını sağlar.

Örneğin ; Burak Özçivit’ten bahsedeceksiniz. Ama siz aramaya Burak Özçivit yazdığınızda okulda bir hoca olan Burak Özçivit çıkıyor. Siz oyuncu olanı aratmak istiyorsanız ; burak-özcivit-olarak arattığınızda sadece istediğiniz kişiye ulaşabilirsiniz.

Filetype

Bulmak istediğiniz bir doküman ise hangi uzantılarda arama sonucuna ulaşmak istiyorsanız o dosya uzantısında sonuçlara ulaşmanıza yarar. MS Word dosyasına ulaşmak istediğinizde “filetype:docx arama motoru” olarak arama yaptığınızda içinde arama motoru kelimeleri bulunan DOCX uzantılı dosyaları listeler. Daha kısa yollardan, zaman kaybetmeden bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Related

Bulmak istediğiniz bir veri için karşınıza sürekli çıkan bir site var ve siz buradaki verilerden daha fazlasını bulmak istiyorsunuz veya aynı konu ile ilgili farklı bakış açılarını gözlemlemek istiyorsunuz. “related” parametresi kullanarak benzer siteleri bulabilirsiniz.

Intitle

Aradığımız kelime veya kelime grubunu içerikte değil sadece başlıkta aramak istediğimiz zaman kullandığımız parametredir. Örneğin aradığınız öge ” telefon ” ise siz sadece telefon başlığı altındaki tüm sonuçlara ulaşırsınız.

Inurl

Sadece URL’de yapmak istediğimiz aramalarda kullanırız. Örneğin :inurl”pizza ” şeklinde aratırsanız URL’lerinde “pizza ” olan arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Kısacası , bu parametreler en çok tercih edilen parametrelerdir. Daha bir çok örnekleri vardır ama en çok yaygın olarak bunların kullanıldığını ve arama sonuçlarında size kolaylık sağlayacağını bilmenizi isteriz.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir