İçerikleri Kim Hazırlamalı? SEO Uzmanı mı Yoksa Editörler mi?

seo uzmanı

İçerik pazarlaması ve SEO’nun birçok kesişim noktası vardır. Birçok kesişim noktasının var olması tamamen aynı dallar olduğu anlamına gelmez. İçerikleri kimin hazırlayacağı konusu oldukça tartışmalı bir konu olduğu gibi birçok kişi de bu sorunun cevabını merak etmektedir. İçerik optimizasyonu kim yapmalı, içerikleri kim hazırlamalı gibi birçok soruya bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.

Sadece SEO için değil neredeyse hayatımızın her alanında bir işin deneyimli olan kişiler tarafından yapılmasını tercih ederiz. Dijital dünyada buna dahildir. SEO’yu incelediğiniz zaman farklı birçok alanın var olduğunu da görecekseniz. SEO içerisinde farklı birçok uzmanlık alanı vardır. Aslında kısacası her işi uzmanı yapmalıdır. Peki ya içerik optimizasyonunda uzman kim?

Site içi optimizasyon, SEO içerisinde ele alındığı zaman büyük bir öneme sahiptir. Sitenizde yer alan her bir içeriğin optimizasyonu uzman kişi tarafından yapılmalıdır.

Teknik ve Kreatif

SEO’nun tek amacı Google’da ilk sıraya sitenin yerleştirilmesi değildir. Bu büyük bir yanılgıdan ve yanlış bilgiden ibarettir. Özellikle WordPress siteler başta olmak üzere siteleri incelerseniz eğer bunların neredeyse yarısından fazlasının sadece site yapısına odaklı kurgulandıklarını görecekseniz. Bundan dolayı bu siteler içeriklerine büyük roller vermezler. Ancak içerikler SEO için aslında basit ve önemsiz ögeler değildir. Site yapısının yanı sıra içeriklerde bu döngü içinde oldukça önemli yere sahiptir. Bunu şöyle açıklayalım: Teknik SEO yapılmadığı zaman sitede yer alan içeriklerin başarılarında düşüş meydana gelir. Bu yüzden içerikler her ne kadar kaliteli ve bu döngüde öneme sahipse optimizasyonu da aynı yere sahiptir. Bu yüzden her bir parçayı tek başına ele almak başarısızlık getirir. Kısacası her bir içerik teknik olarak ele alınarak optimize edilmelidir.

İçerikler Üzerinde SEO Uzmanının Rolü Nedir?

İçerik oluşturma ve optimizasyonu konusunda SEO uzmanının nasıl bir rol üstlendiğini merak ediyorsunuz. Bu konuda SEO uzmanının rolü fazlaca büyük. Çünkü SEO uzmanları anahtar kelimeleri belirleme gibi bir rol üstlenmektedir. İçerik yazan kişiler yani editörler oturup anahtar kelime analizi yapmakla vakit harcamazlar. Genel olarak editörler saatlerce teknik ve derinlemesine bir araştırma yapmazlar. İçerik oluşturan kişiler, editörler SEO uzmanın belirlemiş olduğu anahtar kelime üzerinden doğru bir anlatım ile içerik oluşturur. SEO uzmanı hem teknik olarak araştırma yapar hemde içerik üzerinde gerekli çalışmalar ile oluşturulan içeriğin SEO açısından ne kadar uygun olduğunu tekrar tekrar analiz eder.

Editörler İçerik Oluşturma Konusunda Hangi Rolü Üstlenir?

Elbette ki her içerik yazarı yani editörler SEO konusunda bir takım donanım ve bilgiye sahip olmalıdır. Kaliteli ve doğru içerik üretmek için ilk başta arama motorlarının algoritması konusundan ve işleyişine dair bazı şeyleri bilmelidir. Editörler daha çok kullanıcı yani siteye ziyaret eden kullanıcıya odaklanmalıdır. Bu kişiler tarafından üretilen içerikler, kullanıcının sorularına ve arayışlarına en doğru şekilde cevap veren nitelikte olmak zorundadır. Fakat tüm bunlara rağmen teknik anlamda her halükarda bir SEO uzmanına ihtiyacınız olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi SEO uzmanı kişiler anahtar kelime başta olmak üzere birçok konuda teknik çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca SEO uzmanları  derinlemesine analiz yapar.

Herkes her konuda yaratıcı ve teknik donanıma sahip değildir. Bu sadece içerik üretme konusu için değil neredeyse hayatın her alanı için geçerlidir. Bu yüzden içerik oluşturma dahil birçok konuda uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Her ne kadar içerikleri editörlerin oluşturmasını tercih etseniz de SEO uzmanlarına teknik konularda ihtiyacınız olacağını unutmamalısınız. Özellikle içeriklerde teknik detaylarda yardıma ihtiyacınız olduğu zaman bir SEO uzmanı ile çalışmanız gerekmektedir. Bir SEO uzmanı teknik olarak derinlemesine analiz yapar ve içeriklerde kullanılan anahtar kelimeleri de en ince detaya kadar araştırır. Elbette ki bu her SEO uzmanının bu nitelikte çalıştığı anlamına gelmemektedir. SEO uzmanı seçerken de tecrübeli ve alanında uzman kişileri tercih etmelisiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir