Semantik Arama Nedir?

Semantik Arama Nedir?

Semantik arama, bir sözlük gibi anahtar kelimeler ile arananı ayrıştırmak yerine, araştırıcının niyetini ve aradığının anlamını anlamak için yapay zekayı kullanır. Şimdi Google üzerinde bir şey aradığınızda, Google, yalnızca ararken kullandığınız metin ve kelimeleri temel alan sonuçlar verir. Aslında, Google size kendisinin en iyi tahminini sunar.

Semantik arama kullandığınızda, Google sözcükler arasındaki ilişkiye, bu sözcüklerin nasıl birlikte çalıştıklarına ve sözcüklerin ne anlama geldiklerini anlamaya çalışmaya başlar. Google, “onların” ve “onlar” sözcüklerinin iki farklı anlamı olduğunu ve “Yeni” ile “York” kelimeleri bir araya getirildiğinde bu sözcüklerin anlamını değiştirdiğini  kendiliğinden algılayacaktır.

Semantik arama yeni bir kavram değildir. 2008 yılının başlarında, arama motorları anahtar kelimeler üzerinde doğal dile odaklandı. Bunu yeni farkına varmamızın sebebi Google oldu. Ve Google bu arama çeşidini, “Siri” ile Google’ın bu yıl Android cihazlarında çıkacak olan “Google Asistanı” sayesinde fark etti.

 

Bilgi Grafiği

 Bu semantik aramanın destek sistemi, insanların cevabını aradığı soruları cevaplamayı amaçlayan bilgilerin bir birleşimidir. Bu da Google’ın Bilgi Grafiğidir. Ne arandığını sadece Google anlamaz. Bilgi Grafiği sizin için o soruyu cevaplayabilecek 10 farklı web sitesinin bir listesini çıkarmakla kalmaz, daha fazla içeriğe dayalı bilgi vermeyi amaçlar.

 SEO Ve Semantik İlişkisi

 Anahtar kelimeleri kontrol etmek kolaydır fakat amacı anlamak o kadar kolay değildir. Semantik aramada web sitenizin iyi derecelendirilmesi için yalnızca anahtar kelimelerinizi doğru yerleştirmek yeterli olmaz, bu anahtar kelimelerin arkasındaki gerçek anlamı bulup bu kelimeler etrafında içerik oluşturmanız gerekir. Bunu yapmanız, anahtar kelime araştırmanıza ne kadar önem verdiğinizi de ortaya koyar.

İnsanlar araştırma yaptıklarında, bir soruya cevap bulmayı hedefliyorlar. Sadece o sorunun kesik haliyle arama yapıyorlar. Anahtar kelime araştırması, çoğunlukla sorunun içindeki terimlerin popülaritesine göredir ve veri odaklıdır. Semantik aramadaki anahtar kelime araştırması, söz konusu olan anahtar kelimeyi ararken o kişinin aslında o anahtar kelimenin ne anlama geldiğine odaklanması demektir.

Örneğin: Ramazan. İnsanlar “Ramazan” yazıp nelere ulaşmak istemiş olabilirler?

-Ramazan nedir?

-Ramazan kaç aydır?

-Ramazan’ın önemi nedir?

-Hangi ülkelerde Ramazan vardır?

Arayabileceğiniz içerik sonsuzdur. İçeriğinizi semantik bir arama etrafında şekillendirirken, semantik aramanın o anahtar kelimeyle ilişkili olarak insanların sahip oldukları spesifik soruları yanıtlamaya yöneldiğini görürsünüz. Yazdığınız her cümleden sonra kendinize şu soruyu sorun: Araştırmacı bu soruyu nasıl cevaplıyor? Bu kullanıcılar hala anahtar kelimelere odaklanıyor olsa bile sizin bu anahtar kelimelerin doğal diline odaklanmanız gerekir.

Bilgi Grafiği ile Google, bilgileri sunmak için başka bir web sitesine güvenmek yerine, soruların tam olarak şu anda yanıtlanmasını isteyecektir. Bu nedenle, yalnızca sıralamalar ve Google’daki tıklamalar için şirketlerle rekabet etmeniz değil, aynı zamanda Google’ın kendisi ile de rekabet etmeniz gerekir.

 

Ne düşünüyorsunuz? Semantik arama, kullanıcılar için daha iyi sonuçlar verir mi? Semantik arama markaların arama motorlarındaki pazarlama sürecini ciddi şekilde aksatacak mı? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi lütfen bizimle paylaşın!

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir