SEO Temelleri-Sitenizi optimize etmek

SEO Temelleri-Sitenizi optimize etmek

Temel SEO çalışmaları yaparken dikkat etmeniz gereken kriterler vardır. Bu kriterleri anlayabilmek için öncelikle SEO nedir? SEO optimizasyon yaparken nelere dikkat edilmeli bunları öğrenmeniz gerekecek.  SEO’ nun tam olarak ne anlama geldiğiyle başlayalım.

SEO Tam Olarak Nedir?

Temel SEO’nun amacı, arama motorlarını dolandırmak veya “onları kandırmak” değildir. SEO’nun amacı şudur:

-Harika, kesintisiz bir kullanıcı deneyimi oluşturmak.

-Web sitenizi, sitenizle alakalı aramalarda önermek için arama motorlarına sitenizi tanıtmak ve amacınızı bildirmektir.

 

1.Web Siteniz bir pasta gibidir.

Bağlantılarınız, ücretli arama ve sosyal medyanız pasta kaplama şekeri gibidir; ancak içerik, bilgi mimarisi, içerik yönetim sistemi ve altyapınız şeker gibidir ve pastayı yapar. Onsuz, pastanız tatsızdır, yenmez ve çöp kutusuna atılır.

2.Arama motorlarının aradığı şeyler

Arama motorları, kullanıcıları web sitesine yönlendirerek ve kullanıcılara aradıklarıyla en alakalı içeriği sunarak işleri mümkün olduğunca en iyi şekilde yapmak ister. Peki, alakalılık nasıl belirlenir?

İçerik: Verilen tema, sayfadaki metin ve verilen başlıklar ile açıklamalarıyla belirlenir.

Performans: Siteniz ne kadar hızlı çalışıyor? Siteniz düzgün çalışıyor mu?

Yetki: Sitenizin bağlantı kurması için yeterli içeriği var mı yoksa diğer yetkili siteler web sitenizi referans olarak mı kullanıyor veya mevcut bilgileri gösteriyor mu?

Kullanıcı Deneyimi: Site nasıl görünüyor? Sitenizde gezinmek kolay mı? Siteniz güvenli gözüküyor mu? Sitenin hemen terkedilme oranı yüksek mi?

 

3.Arama motorlarının aramadığı şeyler

Arama motoru örümceklerinin yalnızca belli miktarda veri saklama alanı vardır, bu nedenle gizli taktikler gerçekleştiriyorsanız veya arama motorlarını kandırmaya çalışıyorsanız, uzun vadede kendinize kesinlikle zarar vereceksiniz. Arama motorlarının istemediği öğeler şunlardır:

Anahtar Kelime Dolması: Sayfalarınızda anahtar kelimeleri aşırı kullanmayın.

Satın Alınan Linkler: Satın alınan bağlantılar, SEO söz konusu olduğunda sizi hiçbir yerde başarıya ulaştırmaz, bu yüzden uyarı alırsınız. Dikkat edin.

Kötü Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcının rahatlamasını sağlayın. Çok fazla reklam varsa insanların aradıkları içeriği bulmalarını zorlaşacaktır. Bu da sitenizden hemen çıkılma oranını artıracaktır. Hemen çıkma oranınızı biliyorsanız sitenizle ilgili diğer bilgileri belirlemeniz de kolay olur. Örneğin, yüzde 80 veya daha yüksekse ve web sitenizde içerik varsa, şansa inanmanız yanlış olacaktır.

 

4.İş modelinizi bilin.

Bu oldukça açık bir maddedir. Pek çok ana hedeflerinin ne olduğuna odaklanmaktadır. Kendinize sormanız gereken bazı sorular şunlardır:

-Dönüşümü sizin için tanımlayan şey nedir?

-Sadece göze güzel gelen şeyleri mi satıyorsunuz yoksa insanlar başka şeylere mi tıklıyorlar?

-Hedefleriniz neler?

-Sahip olduklarınızı ve yükümlülüklerinizi biliyor musunuz?

 

5.Birden fazla sosyal medya ağını siteniz için optimize etmeyi unutmayın.

Anahtar kelime stratejisi yalnızca sitede uygulanmamalıdır, aynı zamanda site dışındaki diğer platformlara da yayılmalıdır; bu nedenle çok kanallı optimizasyon düşünmelisiniz. Bu çok kanallı platformlar şunları içerir:

-Facebook

-Twitter

-Instagram

-Linkedin

-E-posta

-Radyo ve TV reklamları

 

Bu platformlardaki anahtar kelime grupları ile özdeşleşmek, yalnızca marka bilinci oluşturma çabalarınıza yardımcı olmaz, aynı zamanda kullanıcıları optimize ettiğiniz belirli kanalları kullanmaya da yönlendirir.

  1. Alan Adlarıyla(URL) Uyumlu Olun.

URL’nizi adlandırmanız genel temeliniz için çok önemlidir. Dolayısıyla, en iyi uygulama olarak alt dizin kök alan adlarını (example.com/awesome) veya alt alan adlarını (awesome.example.com) kullanarak daha iyi bir şekilde kullanabilirsiniz. Alan adlarına sahip diğer bazı iyi uygulamalar şunlardır:

-Tutarlı URL: www.example.com yazarsanız, ayrıca example.com adresini de yazarsanız ve 2.yazdığınız sizi www.example.com adresine yönlendirmezse, arama motorları iki farklı site görüyor demektir. Bu, genel SEO çabalarınız için etkili değildir, çünkü gelen bağlantılarınızın geri dönmesini engeller.

-Eski Usül: Eski alanlar yenilerden daha iyidir, ancak eski bir url satın alıyorsanız, önceki sahibinin cezalandırılmasına neden olacak bir şey yapmadığınızdan emin olun.

-URL’deki Anahtar Kelimeler: Etki alanınızdaki hedef kitle ve konu ile, sıralamaya çalıştığınız anahtar kelimelerin birbiriyle ilgili olması genel SEO çabanız için yararlı olacaktır.

 

7.Farklı sonuçlar alabilmek için optimizasyon yapın.

Masaüstü deneyimini optimize etmenin yanı sıra, mobil ve tablet optimizasyonuna da odaklanmaya dikkat edin.Video gibi zengin bir medya içeriği oluşturun; Çünkü bir video ile sıralamanızı yükseltmek düz bir metin ile bunu yapmaya çalışmaktan daha kolaydır.

Metin dışındaki içeriğinizi arama motorları tarafından görebilmeniz için optimize edin. Siteniz Flash veya PDF kullanıyorsa, en son çıkan en iyi uygulamalardan haberdar olduğunuzdan emin olun; böylece arama motorları bu içeriği tarayabilir ve sitenizi bu içeriğe uygun hale getirebilir.

 

8.Meta Verilerinize dikkat edin.

Sitenizdeki içeriğinizin başlık etiketleri ve meta açıklaması olması gerekir.

Meta anahtar kelimeleri günümüzde arama motorları tarafından görmezden gelinir, ancak yine de kullanırsanız, sayfanızın doğru biçimlendirildiğinden emin olun.

Meta açıklamanız benzersiz olmalıdır.

Başlık etiketleri de benzersiz olmalıdır! Başlıklarınızı 4-8 kelimelik bir reklam olarak düşünün; bu nedenle okuyucuyu ikna etmek için çaba sarfedin.

Özetle…

SEO’yu daima zihninizin ön planında tutmalı ve her zaman en iyi uygulamaları takip etmelisiniz. Saydığım bu SEO temellerini atlamanız sitenizde bir karmaşıklığa yol açıp, kazancınızı düşürecektir. Bu yüzden siz siz olun ve asla bu temelleri okumadan SEO’ya giriş yapmayın.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir