Google AdSense Rehberi- Adsense Hakkında Her Şey

Google AdSense Rehberi- Adsense Hakkında Her Şey

Dünya üzerinde en çok tercih edilen dijital reklam ajansı olan AdSense, Google tarafından elektronik yayıncılar için sunulmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de AdSense, dijital yayıncıların ilk tercih ettikleri gelir modeli haline gelmiştir. Google AdSense, kullanıcılarına sunduğu çok sayıda reklam modeli ile yayıncılara ve reklam verenlere en iyi şekilde hizmet sunmak için her geçen gün gelişmeye devam etmektedir.

Google AdSense nedir?

Google AdSense, Google tarafından AdWords servisinin yayıncı kolu olarak tanımlanabilir. Reklam veren ve yayıncının ortak bir platformda uluşmasını sağlayan araç reklam verenlerin doğru ve en büyük internet kullanıcı kitlesine ulaşmayı sağlarken yayıncılar için gelir modeli oluşturan bir hizmettir.

Google’ın aktif olduğu tüm bölgelerde hem yayıncı hemde reklam veren kişiler için sunmaktadır. Belirli bir bölgede hizmet sunmuyor oluşu en büyük avantajıdır. Reklam veren kişiler AdSense’den ziyade AdWords’ü kullanmaktadır. Bunu göz önünde bulundurduğunuz zaman AdSense’in hedefi yayıncılardır. Yine bundan dolayı AdSense ile ilgili detayların büyük bökümü dijital yayıncıları kapsar ve ilgilendirir.

AdSense kaydı yaptırabilmek için öncellikli olarak site sahipleri Google tarafından gerekli görülen bazı şartları yerine getirmek zorundadır. Bu şartlar arasında deneyim ile alakalı olanlarda yer almaktadır.

AdSense Kaydı Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gereken Noktalar

İçerik Yoğunluğu

AdSense kaydı yaptırırken acelece olmamanız gerekir. Google, AdSense için internet sitelerinden direk ve dolaylı yollardan bahsinin geçtiği detaylara önem verir. Bu detaylar arasında elbette ki içerik yoğunluğu yer almaktadır. Doğrudan olarak bundan bahsetmez. Fakat başvuru yapmak için yeni açılmış olan siteler ve içerik sahibi olmayan ya da az sayıda içeriğe sahip olan siteler acele etmemeli. Bu siteler başvuru yapmak için içerik sayısının artmasını beklemelidir. İçerik olmayan yani boş site ile başvuru yapmak olumsuz sonuçlanır. Bunun yerine en az ortalama 20 25 yazılı içeriği olduğu siteler başvuruda daha avantajlı olacaktır. Yani başvurunun olumlu olarak cevaplanma şansı artacaktır.

Özgün içerik

AdSense başvurularında özgün içerik kontrolü yapılmaktadır. Kontrolde filtreye takılmış olan sitelerin başvuruları kabul edilmemektedir. AdSense başvurusu yapmadan önce sitenizde kopya içerik olmadığından emin olmalısınız. Sitede yer alan içeriklerin hepsi özgün ve kaliteli olmalıdır.

İçerik kalitesi

İçerik yoğunluğu ve özgün içerik kriterlerinin yanı sıra sitede yer alan içeriklerin kalitesi de başvurusu öncesinde dikkat edilmesi gereken bir başka kriterdir. Sitede yer alan içerikler belirli bir kalite standardına göre hazırlanmalıdır. Ayrıca içeriklerin uzunlukları da buna dahildir. İçeriklerin anahtar kelime yoğunluğu, uzunluğu ve değeri AdSense başvurusu sırasından oldukça önemli kriterlerdir. Eğer başvuruda bulunulacak site video veya görsel içerik üzerine kurulmuş bir site ise bunlara bulunduğu sayfa içerisinde yazılı destek yani yazılı içerik desteği sağlanmalıdır.

Özgün görsel 

Google diğer platformlarda ki gibi AdSense için de başvuru sırasından özgün içeriğin yanı sıra özgün görsel kullanımı da değerlendirmeye dahil etmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak özgün içeriğin yanı sıra sitede yer alan görsellerinde özgün olması gerekmektedir. Görselleri özgünleştirmek için birçok yöntem var. Bu yöntemlerle kullandığınız veya kullanacağınız görselleri özgünleştirmelisiniz.

Ziyaretçi sayısı

Google, reklam servisinden aldığı komisyonla doğal gelirini oluşturur. Bu yüzden başvuruda bulunan sitelerin kendilerine doğal gelir oluşturacak bir potansiyel kitleye sahip olması bir başka kriterdir. Başvuruda bulunacak sitenin hiç ziyaretçi sayısına sahip olmaması başvurunun olumsuz cevaplandırılmasına neden olur. Belirli bir ziyaretçi sayısına sahip olan siteler başvuru sırasında avantajlı olan kesimdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi başvuru yapmak için acele etmeyin. Başvurudan önce içerikler, tasarım ve ziyaretçi sayısı konusuna öncelik vermeniz gerekir.

Tasarım

Aslında site tasarımı doğrudan etkileyen faktörler arasında görülmez. Ancak site tasarımı kullanıcı dostu olup olmadığı konusunda önemli bir kriter haline geliyor. Site tasarımı başvuru yapılmadan önce kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmalıdır.

AdSense Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Yukarıda AdSense başvurusundan önce dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Şimdi ise başvurunuzu nasıl gerçekleştireceğinize değineceğiz. Google AdSense başvurusu sadece ufak ve kolay bir süreçtir.

AdSense başvurusu yapabilmek için öncelikle bir G-Mail hesabınızın olması gerekmektedir. Hesabınız yoksa oluşturduktan sonra “https://www.google.com.tr/adsense/start/#/?modal_active=none” adresine ulaşmanız gerekmektedir.

google adsense

Google AdSense başvuru yapmak için yukarıda vermiş olduğumuz adrese ulaştıktan sonra Google AdSense‘in sayfasına erişmiş olursunuz. daha sonra sayfada yer “ŞİMDİ KAYDOLUN” butonuna basmalısınız. Bunun sonucunda Google, sizden siteniz ve kişisel olan bazı ilgileri isteyecektir. Bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurduktan sonra başvuru süreci başlamış olacaktır.

Başvurunuzu tamamladıktan sonra Google, AdSense için incelemeye başlayacaktır. Süreçle alakalı bilmeniz gerekenler ve bilgilendirmeler için gerek AdSense paneli gerekse mail üzerinden sizi haberdar edecektir.

En Çok Kazandıran Reklam Modelleri ve Reklamlar

Daha önceki “Google AdSense Optimizasyonu Nasıl Yapılır” adlı makalemizde en ideal reklam boyutlarından tutun birçok işinize yarayacak konuya değinmiştik.

Google AdSense başvurunuzdan olumlu sonuç almak her şey anlamına gelmemektedir. Başvurunun onaylanması sadece başlangıçtır. Google, bu platform üzerinden farklı tarz ve boyutlarda çok fazla reklam seçeneği sunar. Önemli olan bu seçenekler arasından en doğru olanı seçip uygulamaktır. Google’ın sunduğu reklam seçeneklerine göre ücretlerde değişmektedir. Bu reklam seçeneklerinden bazılarının kazanç olarak geri dönüşümü daha fazla olmaktadır.

Reklam boyutları

Banner boyutlarında tercih ediliyorsa en çok kazandıran boyutlar; 728×90, 468×60 300×250, 336×280 160×600, 300×600, 970×250 ve 970×90’dır. Bu boyutların daha fazla kazanç sağlamasının altında birçok neden vardır.

Bu nedenleri sıralayalım. İlk olarak bu reklam çeşitleri reklam veren kişiler tarafından en çok tercih edilenlerdir. Yani yukarıda sıraladığımız boyutlar en fazla reklama ev sahipliği yapar. Bu neden göz önünde bulundurulacak olursa daha fazla ve farklı reklamların daha fazla kazanca yol açtığını kolaylıkla anlayabiliriz. Bunun yanı sıra bu boyuttta ki reklamlar görsel anlamda daha fazla yer kaplar. Gösterim başına maliyet açısından ve tıklanma oranlarını artırmasından dolayı en iyi alternatifler arasındadır.

Metin ve görüntülü reklam 

Metin ve görsel bazlı olarak iki farklı model vardır. Bu reklamların metin veya görsel içerikten oluşacağını ifade etmektedir. Her iki reklam modelini de kullanabilirsiniz. Reklam getirisi açısından düşünüldüğü zaman tek bir modeli kullanmak yerine her iki modeli de kullanmalısınız.

Yerleşim

Reklam boyutu kadar önemli olan bir diğer noktada reklam yerleşimidir. Google, AdSense kullanıcıları için bu konuda tavsiyelerde vermektedir. Doğru reklam yerleşimini yaptığınız zaman reklamın gösterilme süresi ve tıklanma oranları artacaktır.

Haber siteleri;

Haber sitelerinin ana sayfasında oldukça fazla haberin yer alması gerekir. Bundan dolayı en uygun reklam yerleşimi yatay konuma sahip olan modeller olacaktır.

Oyun siteleri;

Oyun siteleri için reklam yerleşimi sitenin tasarımına göre değişiklik gösterebilir. Yatay olan yerleşimler temel alınmalıdır.

Blog siteleri;

Blog siteleri için farklı seçenekler elbette ki var. Blog siteleri en çok kazandıran banner boyutlarından tercih yapmalıdır.

Forum siteleri;

Yatay ve dikey birçok seçenek mevcuttur.

Liste siteleri;

Daha çok yatay olan modeller tercih edilmelidir.

AdSense Reklam Kodu

Başvurunuz onaylandıktan sonra ve reklam yerleşimi planlamasını yaptıktan sonra reklam kodu alınması gerekmektedir. Panel üzerinden modellere uygun reklam kodlarını aldıktan sonra da bu kodları uygun bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. AdSense paneline girdikten sonra sol tarafta yer alan kolonda reklamlarım kısmına tıklayın. Daha sonra içerik ve reklam birimleri kısmına gelin daha sonra kodları alabileceğiniz sayfaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Burada Google, önceden hazırlamış olduğu ve kategorilendirdiği reklamları paylaşmaktadır. Yatay ve dikey kategorilerin alt kısmında en çok tercih edilen banner boyutlarını da bulabilirsiniz.

Reklam türünün seçtikten ve banner boyutlarını belirledikten sonra “reklam kodunu al” butonuna tıklayarak kolaylıkla reklam kodunu alabilirsiniz. Kodunuzu aldıktan sonra bu kod, internet sayfası üzerinde gösterileceği kısımda yayınlayabilirsiniz.

“Esnek” adıyla standart reklam boyutlarından farklı bir reklam birimi sunulmuştur. Responsive e mobil tasarımın önemli bir hale dönüşmesiyle birlikte bu reklam biri oldukça önem kazanmıştır. Hatta bu reklam biriminin oluşması da buna bağlıdır.

Esnek reklam birimi, sitenin görüntülemiş olduğu uygun reklam boyutunu otomatik olarak belirler ve gösterilmesini sağlar. Bunu daha anlaşılır bir biçimde açıklayalım. Masaüstü site görünümünün ekran genişliğine göre 900 piksele kadar reklam genişliği otomatik olarak ayarlanmış olur. Aynı kod sayesinde masaüstü için görüntülenen reklamın genişliği  320 piksele kadar da düşürülerek gösterimine devam edilir.

Google’ın en fazla kazanç için verdiği tavsiyeler arasından “esnek” reklam kodlarının kullanılması da yer almaktadır. Bu kodların tasarımda yer alan reklam alanları ile boyutları kısıtlı olacağı da bir gerçek. Maksimum ve minimum boyutlar site tasarımında ayrılmış olan reklam kısmına önceden ekleyip kontrol edilebilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Merhabalar benim insternet sitem wordpress kaynaklı teknoloji haberleri yayınlanan bir site.1 yıllık ssl sertifikası satın aldım. .com domain sahibiyim. ve hosting kiraladım hepsi 1 yıllık. Siteyi 20 Eylül 2020 tarihinde açtım. Hergün zaten haber girmem gerekiyor. Şuan da 18 gönderim var belki siz bunu okurken daha fazla. Gizlilik politikasına kadar yazdım ve e posta adresimle daha önce adsense başvurulmadı. Sizce sıkıntı yaşamamak için ne zaman başvurmalıyım. günlük 150 okuyucu geçiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir