Mobil SEO Nedir?

Mobil SEO Nedir?

Mobil SEO, kullanıcılara mobil cihazlarda iyi bir deneyim sunmak için yapılan optimizasyon çalışmalarıdır.

Mobil SEO hakkında bir yazıya değinmemin en önemli sebebi her geçen gün dijital dünyanın ve teknolojinin ilerlemesi arama motorlarının da önemini arttırıyor. Özellikle son yıllar da mobil uygulamalarında kullanıcıların dağılımının %50 yi aştığı görülüyor.   Bir diğer istatistik ise 2012 yılında toplamda satılan cep telefonu sayısı 500 milyon iken 2016 yılının sonunda bu sayının 1,5 milyar olduğu gözlemlenmektedir. 2020 yılının sonunda ise neredeyse dünya nüfusunun yarısı kadar 3,5 milyar civarında akıllı telefon satışı ön görülmektedir.  Bu sayılar aslında mobile neden daha fazla değer vermemiz gerektiğini bize gayet net açıklıyor.

Kullanıcı ve web site sahibi bakımından farklı bakış açıları vardır.

Web sitesi sahibinden bu olaya bakacak olursak, ilk önce Google örnek alabiliriz. İlk SEO şirketlerinden Google nasıl bir bakış açısı geliştirmiş bu incelenmelidir. Google’ın bakış açısını biraz daha değiştirdiği zaman akıllı telefonlar için User Agent’ını çıkardığı nokta yani crawling sürecini akıllı telefonlar için özelleştirdiği dönem. Kullanıcı deneyimi arttıkça , web sitesi hızlı sonuçlar vermeye başladı ve bu da Google’nin yeni güncellemeler yapmasını sağladı.

Sitenizi neye göre dizayn edebilirsiniz?

Responsive

Birçok farklı cihaz için kullanılır. URL bakımından daha az maliyete sahiptir. Google’nin size tavsiye ettiği sunum şekli budur.  Kodsal bir farklılık olmadığı için, hem masaüstü sürümde hemde mobil sürümde kullanabilirsiniz. Fakat artık mobil için daha çok özelleştirilmiş sürüm olmasını ben tavsiye ediyorum. Hem daha pratik hemde daha hızlı sonuç veriyor.  Responsivede ki önemli nokta şudur ki HTML aynı olsa da masa üstü ve mobil sürümden farklı CCS’ler devreye giriyor.

Dynamic Serving

Yerel yapısı aynı, masaüstü ve mobilde değişmiyor.  HTML yapısı biraz daha farklı. Masaüstü ve mobilde farklı web siteler varmış gibi düşünebilirsiniz fakat bu tamamen URL farklılığındandır. Vary http adını verdiğimiz bir yapıyla tarayıcılara web sitemiz üzerinden bilgi veriyor bu sayede tarayıcı genel kullanıcının mobil mi yoksa masaüstü mü olduğunu anlayarak doğru bir şekilde doğru siteyi sunmuş oluyor.  Mobile özel sayfa oluşturması kullanıcıya göre pozitif bir nokta, fakat iki web sitesinin yönetilecek olması negatif özellik olduğunu söyleniyor.

Ayrı Web Sitesi

Mobil Seo’da ayrı web sitesinde URL ve HTML yapısı tamamen farklıdır. En önemli özelliği ise mobile özel içerik sağlıyor olması. Kullanıcı kendisine göre mobilde uygulanan sistemi, masaüstüne dönüştürebiliyor.  Negatif yönü ise, ayrı ayrı güncelleme yapılıyor olmasıdır.  İki web sitesini de aynı oranda ön planda tutmak gerekir.

mobil seo nedir

Mobil SEO’da nelere dikkat edilmelidir?

  • Mobilin günümüzde masaüstünden daha değerli hale geldiğini unutmayınız. Mobile göre dizayn edilmelidir.
  • Google Responsive’ye daha çok önem veriyor. Bunun sebebi site sahiplerinin kullanıcılara sunduğu içeriklerin yapısal olarak bire bir aynı olması Google tarafında da indekslemeyi oldukça kolaylaştıran bir faktör. Yani HTML ve URL farkı olmadığından kullanıcıya yanlış bilgi verme olasılığı daha azdır.
  • JS, CCS ve görsellerin hiçbir şekilde engellenmemesi gerekiyor. Responsive tarafında CCS kullanımı oldukça önemli olduğunu dikkate almalısınız.
  • Mobil ve masaüstü yönlendirme kodları oldukça önemli.
  • Mobil site hızı da , masaüstü site hızı kadar yüksek olmalıdır.  Tıklama hızları, kullanıcıları memnun etmelidir.
  • Reklam yerleşimleri
  • Mobil ve masaüstü siteye de deeplink uygulanmalı.

Kısacası, sitenizin hızı ve memnuniyeti için yapmanız gerekenler çok basit. Teknoloji ilerledikçe, bu hızı yakalamak sizin elinizde..

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir