AMP Nedir? AMP Avantajları Nelerdir? -Detaylı Anlatım-

AMP Avantajları Nelerdir?

Google’ın daha hızlı ve daha iyi mobil internet üzerindeki ısrarı, 2016 yılında başlatılan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesi ile netleşmişti. AMP hamlesi, Google’ın bir yanıt olarak yeni bir açık kaynak projesi sunarak mobil deneyimini geliştirmeyi amaçlayan Google’ın girişimini yansıtıyor. Bu yazımızda AMP Avantajları‘nı ele alacağız.

AMP tam olarak nedir?

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar veya kısaca AMP, hızlı yükleme süreleri için özel olarak tasarlanmış basitleştirilmiş bir HTML kodu biçimini temsil eder. AMP HTML, bir web sayfasının mobil ortamda, JavaScript ve diğer üçüncü parti komut dosyaları da dahil olmak üzere daha yavaş yüklenmesine neden olan tüm öğeleri kaldırarak performansı artırır. Google, AMP HTML kullanılarak yapılan bir sayfanın, söz konusu sayfanın AMP olmayan normal sürümüne kıyasla %15 daha hızlı bir sayfa yükleyebileceği konusunda ısrar ediyor.

AMP Nasıl Çalışır?

AMP’yi olduğu kadar hızlı hale getirmek için, geliştiriciler geleneksel bir web tasarım dili olan CSS kodunun daha akıcı bir sürümünü kullanmak zorundaydı. Ayrıca, bazı HTML etiketleri artık AMP tarafından desteklenmiyor. Sayfaların kendileri statik olsa da, site sahipleri toplumsal yayınlar, videolar ve reklamlar gibi zengin medya nesnelerini kolayca yerleştirebilir. AMP sayfaları, bir web sitesinin masaüstü ve mobil sürümlerinden tamamen ayrıdır.

Sadece bu değil, aynı zamanda Google’ın hız ve kullanılabilirlik konusunda ilave bir destek sağlamak için içeriği önbelleğe almaya da sağlıyor ve buna güveniyor. Bu, içerik üreticileri ve yapımcılarının dosyalarını üçüncü taraflar tarafından önbelleğe alınmasına izin verir. İyi haber şu ki, AMP sayfalar, Google AMP Cache tarafından ücretsiz olarak önbelleğe alınıyor.

 AMP Nedir? AMP Avantajları Nelerdir? -Detaylı Anlatım-

AMP’nin Faydaları Nelerdir?

Mümkün olduğunca basitleştirmek için Hızlandırılmış Mobil Sayfaları kullanmanın getirdiği en büyük yararlar, sayfa yükleme hızlarındaki inanılmaz artıştır . Kullanıcıların üçte birinin tamamen yüklenmesi üç saniyeden fazla süren bir sayfadan vazgeçme eğilimi göz önüne alındığında, işletmelerin potansiyel olarak gelirlerini kaybetme şansının azalmasını sağlar. Bu, özellikle çevrimiçi reklamcılıktan kar elde eden siteler için önemlidir.

AMP’ler ve İçerik Oluşturma

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, mevcut HTML ve CSS teknolojilerinin üzerine inşa edilmiştir. Bu, içerik oluşturma, yayıncılık dünyasının çoğunun zaten kullandığı geliştirme sürecini takip ettiği anlamına gelir . Çoğu içerik yönetim sisteminin otomatik olarak AMP içeriği üretebilen özel eklentilere sahip olması iamacıyla geliştirici olmayanlar için basit bir çözüm vardır. WordPress, web sitesinde barındırılan yayınların AMP sürümlerini dinamik olarak üretebilen eklentiye sahiptir.

AMP’ler ve SEO

AMP’ler, arama motoru optimizasyonu için tek başına düşünülmüş bir faktör değildir, ancak önemlidir. Bunun anlamı, web sitenizin sıralamada muazzam bir artış sağlamayacağı, ancak AMP sayfalara sahip web sitelerinin, AMP olmayan sayfalara nazaran kesinlikle tercih edileceğidir. Yükleme hızı, diğer taraftan, arama motoru sıralamaları ile doğrudan ilgilidir. Hızlı yükleme süreleri nedeniyle daha düşük hemen çıkma oranı olan ve daha fazla tıklama alan bir AMP sayfası, kesinlikle daha yüksek bir konuma gelecektir.

AMP’ler ve Para Kazandırma

AMP, normal site gibi; içerik oluşturucuların ve yayıncıların anonim kullanıcılar, düzenli kullanıcılar ve aboneler için izleme deneyimi üzerinde daha fazla çalışmasına olanak tanır. 

AMP Avantajları

AMP’lerin geleceği halen belirsiz olarak değerlendirilmektedir. AMP’lerin Apple News ve Facebook Anlık Makaleler gibi alternatifleri kadar maliyeti olmadığı gerçeğini ileri süren ana itici güçlerden biridir. Bu, geliştiricilerin ve yayıncıların bu teknolojiyi işletme uygulamalarına dahil etmesini kolaylaştırıyor ve Google, AMP’leri mobil deneyimdeki yeni bir standart olarak tanıtıyor.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. Merhaba, paylaşımınız cok güzel ve anlatımlı olmuş cok teşekkür ederim cok faydalıydı

  2. Gerçekten faydalı paylaşım olmuş. Ayrıca wordpress temalarında tavsiye ettiğiniz amp eklentisi var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir