DoFollow ve Nofollow Backlink Farkları

Do follow - No follow

BacklinkSEO’nun en önemli parçasıdır. Web sitenize yönlendiren harici web sitelerine verilen bağlantılara gelen bağlantılar veya geri bağlantılar denir. Dofollow ve Nofollow çok sık kullanılan terimlerdir. Ancak bu terimleri kullananların birçoğu Dofollow ve Nofollow arasındaki gerçek farkı bilmiyorlar. SEO’da acemi olan ya da dofollow ve Nofollow hakkında hala net bir bilgi sahibi olmayanlar bu yazıyı okumalıdır.

Arama motorları tarafından SERP sıralaması hesaplaması için birçok faktör düşünülür. Önemli faktörlerden biri Backlink’tir. Bu geri bağlantıları, alaka düzeyi, otorite, takip vb. gibi birçok farklı kategoride sınıflandırabilirsiniz.

İki tür geri bağlantı vardır:

  • Dofollow
  • Nofollow

Dofollow ve nofollow backlinkler hakkında bilgi edinelim.

Dofollow ve Nofollow

Varsayılan olarak, tüm bağlantıların bir Dofollow özelliği vardır. Dofollow özelliği, arama motorlarına bağlantıyı takip etmesini ve sayfayı dizine eklemesini söyler. Arama motoru sonuç sayfasında iyi bir yetki ve sıralama elde etmek için yardımcı olur. Bir arama motoru bir sayfayı taradığında, sayfadaki dış bağlantıları kontrol edecektir. Dofollow özelliğine sahip herhangi bir dış backlink sayesinde Google o sayfayı da endeksleyecektir. Nofollow bağlantısı Dofollow bağlantısının tam tersidir. Bu nedenle SERP sıralamasını iyileştirmede yardımcı olmaz.

Arama motoru Nofollow bağlantısını takip etmez, ancak web sitenizdeki ziyaretçileri almak için yardımcı olur. Bir Nofollow bağlantısı rel = “Nofollow” öz niteliğini kullanılarak tanımlanır. Nofollow bağlantısı ile Dofollow bağlantısı arasındaki en büyük fark, Nofollow bağlantısının daha iyi sıralama elde etmeye ve yetki düzeyini artırmaya yardımcı olmamasıdır. Google, spamlama taktiklerini kolayca anlayabileceğinden, çok fazla Dofollow bağlantısı olan web sitelerini cezalandırabilir. Dolayısıyla, SERP sonuçlarında daha yüksek görünmesi için Dofollow ve Nofollow geri dönüşleri arasında bir oranın muhafaza edilmesi daha iyidir.

Dofollow bağlantıları güvenilir kaynaklar olarak sayılırken Nofollow bağlantılar da güvenilir olmayan kaynaklar olarak sayılır.

Nofollow Nasıl Tanımlanır?

Nofollow niteliğini iki şekilde tanımlayabilirsiniz.

Bütün sayfayı Nofollow olarak tanımlamak için kullanacağınız kod: <Meta name = “robots” content = “Nofollow” />

Yukarıdaki kodu web sayfasının <head> bölümüne yerleştirin. Bu, arama motoruna bir sinyal verir, tüm web sayfasından hiçbir bağlantıyı takip etmez. Yukarıdaki etiketi kullandıysanız, arama motoru bu sayfadaki tüm bağlantıları Nofollow olarak değerlendirir.

Belirli bir bağlantıyı Nofollow olarak tanımlama: <a href=”http://www.google.com” rel=”Nofollow”>

Burada, rel = “Nofollow” özelliği, Google’a bu bağlantıyı izlememesini söyleyen belirli bir köprü veya bağlantı etiketi ile birlikte kullanılır. Google, yalnızca rel = “Nofollow” özelliğine sahip URL’leri takip etmez.

Dofollow ve Nofollow Linkleri Nerede Kullanmalıyız?

Dofollow ve Nofollow arasındaki farkı bilen insanlar hala Dofollow özniteliğini ve Nofollow özelliğini nerede kullanacakları konusunda kafa karışıklığına sahiptir. Güvenilen dış bağlantılar ve iç bağlantılar ile Dofollow özelliğini kullanabilirsiniz.

Dofollow Nerede Kullanılır?

  • Bağlantı, iyi bir sayfa yetkisine sahipse ve sayfa içeriğinizle alakalıysa, bir Dofollow olarak tanımlayabilirsiniz. Örneğin, Google, LinkedIn, Yahoo, Facebook, Wikipedia.
  • Birinin makalesini web sitenizde paylaşırsanız, orijinal kaynak bağlantısını bir Dofollow bağlantısı olarak tanımlayabilirsiniz.
  • Web sitenizdeki sosyal medya profili bağlantıları.
  • Kardeş şirket web siteniz.
  • Dahili sayfalar.

Nofollow Nerede Kullanılır?

  • Sponsorlu Bağlantılar
  • Yetersiz otorite bağlantıları
  • Blog yorum bölümünde, spam gönderenler geri bağlantı kazanmak için blog yorumlama teknikleri kullanmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Çok Yorumlananlar

  1. serkan kaya : Ocak 1, 2019 at 6:18 pm

    Bilgilendirdiginiz için teşekürler emeginize saglık

  2. çok teşekkür ederim hocam takipteyiz.

  3. sağolun

  4. Açıklama için teşekkür ederim, projemizi ilerletmede faydalı olacak gibi görünüyor

  5. Elinize sağlık çok yararlı olmuş

  6. Gayet güzel ve anlaşılır bir yazı olmuş çok teşekkürler

  7. Bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkür ederim, Projelerimizde faydasını görüyoruz.

  8. […] mutlaka duymuşsunuzdur. Bu deyimin kapsadığı konulardan biri ise alınan backlinklerdeki Dofollow ve Nofollow Backlink‘ in oranıdır. Eğer yaptıysanız reklam ve tanıtım yazılarınızda Dofollow […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir