Domain Otoritesi Nedir Ve Ne işe Yarar?

Domain Otoritesi Nedir Ve Ne işe Yarar?

Domain otoritesi DA (Domain Authority),   anlamına gelen bu kavram, Moz tarafından geliştirilen ve web sitelerine 1den 100e kadar puan veren bir ölçüm sistemidir. Bu ölçüm sistemi web sitelerinin arama motorlarında ne kadar iyi sıralama alabileceğini tahmin etmek amacıyla kullanılır.

Geçmişte alan adı otoritesi olarak Google Pagerank değerlerini baz alırdık. Google alan adlarına (aslında URL’lere) 0-10 arası bir değer biçer, çeşitli periyodlarla bu skoru güncellerdi. 2013 Aralık ayından beri Pagerank yalnızca kendi içinde güncellemeler yapan, dışa kapalı bir sistem haline döndürüldü.

Google, Pagerank’i artık kullanmıyor mu?

Tabi ki kullanıyor. Pagerank Google arama motorunun en önemli bileşeni. Ama bazı nedenlerden dolayı kullanıcılarla paylaşmayı bıraktı.

  • Pagerank değeri yüksek olan alan adlarının satışının yapılması,
  • Pagerank değeri yüksek alan adlarından para karşılığı link paylaşımı yapılması

Bu iki teknik daha sonra su istimal edildi.

Domain,Google ile hiçbir alakası olmadığı gibi, arama sonuçlarına doğrudan etkisi de yoktur. Domain otoritesi hiçbir zaman SEO çalışmanızın temelini oluşturmamalıdır. Bunu rakip sitelerle rekabet ederken ölçeceğiniz bir metrik olarak değerlendirmeniz gereklidir. Ayrıca kaliteli ve devamlı içerik oluşturmaktansa alan adı otoritenizi yükseltmeye çabalamak faydadan çok zarar getireceğini unutmayın. Yoksa Google tarafından cezalandırılırsınız. Alan adı otoritesi 1-2 günde oluşabilecek bir şey değildir. İstikrarlı ve yavaş bir şekilde geliştirilmelidir.

Rakip sitenin alan adı otoritesi puanı sizin alan adınızdan yüksekse, arama sonuçlarında web sitenizden önce yer alması gerekir.

domain otoritesi nedir

Domain Otoritesi aslında çok gerekli değildir. Kaliteli içerik yazarak, linklerinizin paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece zamanla alan adı otoritesi yükselecektir.

Moz  Domain Otoritesi hesaplarken 40’tan fazla etkeni değerlendiriyor.

Domain Otoritesini nasıl görebilirsiniz?

Alan adı otoritesini kontrol edebileceğiniz araçların başında Moz Open Site Explorer gelir. Domain Otoritesi, skorunuzu aynı zamanda Chrome ve Firefox tarayıcılara yükleyebileceğiniz Mozbar eklentisi ile de görüntüleyebilirsiniz. Bu şekilde hem kendi, hem de rakiplerinizin skorlarını daha hızlı biçimde gözlemleyebilirsiniz. Domain Otoritesine geçmeden önce MozRank ve MozTrust’ un ne olduğuna bakalım .

 MozRank Nedir?

Bir web sitesinin seo açısından kalite puanlamasına verilen isimdir. Web sitenizin bir sayfasından başka bir sayfasına sağlayacağınız bağlantılar o sitenin MozRank değerini artırmaktadır. MozRank değeri sadece iç bağlantılarla değil dışarıdan gelen bağlantılar, index sayısı, domain yaşı ve daha bir çok seo terimini içeren kavramlar baz alınarak ölçülür.

MozTrust Nedir?

MozRank gibi MozTrust’ta da linkler skoru belirleyen başlıca unsurlardır. Ancak MozTrust’ta yalnızca güvenilir sitelerden sitenize verilmiş linkler değerlendirilmez. Ayrıca MozTrust aslında Google Pagerank’ten esinlenmiştir.

MozTrust’u etkileyen başlıca unsurlar;

  • Alan adı yaşı: Alan adınız ne kadar eski bir tarihte satın alındıysa, spam bir site olma riskiniz de o kadar düşüktür. Pratikte geçersiz bir iddia olsa da arama motorları böyle düşünüyor.
  • Alan adının süresinin dolmasına kalan vakit: Alan adınızın süresinin dolmasına bir yıl kaldıysa 3-4 yıl daha uzatın. Böylece hem alan adınızı kaybetme riskiniz ortadan kalkacak, hem de arama motorlarına alan adınızın kalıcı olduğunu göstereceksiniz. Alan adı sürenizi arttırmak alan adı otoritenizi arttırmanın en kolay yöntemidir. Yeni alan adı satın alırken de en az 5 yıllığına kayıt etmeniz çok önemlidir.
  • Sitenize gelen link sayısı: Size link veren sitelerin sayısını zamanla arttırmalısınız. Kaliteli sitelerden link aldığınızda, bunun faydalarını arama sonuçlarında fark edeceksiniz.
  • Sitenize gelen linklerin coğrafi alan adı dağılımı: Türkiye’deki arama sonuçlarında yükselmek istiyorsanız, .com/.net/.org sitelerin dışında .com.tr sitelerden de link oluşturmaya gayret edin. Gelen linklerdeki alan adı çeşitliliği MozTrust değerini arttıran unsurlardandır.
  • Sitenize gelen linklerin coğrafi ip dağılımı: Çeşitlilik her zaman iyidir.
  • Sitenize gelen linklerin farklı ip subnetlerinden dağılımı: Aynı ip subnetinde yer alan iplerden gelen linkler spam yaptığınızın, linkleri satın aldığınızın göstergesidir.
  • .gov/.gov.tr .edu/.edu.tr gibi yüksek otoriteli devlet kurumlarına ait alan adlarından gelen linkler: Domain otoritenizi bir anda yükseltecek yöntemlerin başında, ancak devlet kurumlarından link alma olasılığınız çok düşüktür. Yine de hizmet verdiğiniz sektöre göre değişmekle birlikte, bu konuyu araştırabilirsiniz.
  • Whois bilgileriniz: Gerçek whois bilgilerinizi yazmalısınız. Whois bilgilerinizi gizlemeniz olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
  • Sosyal medya metrikleriniz: Sosyal medyadaki aktiviteniz; linklerinizin paylaşımı da MozTrust değerinizi etkileyen unsurlar arasında.

Domain Otoritesi nasıl arttırılır?

Kaliteli, önceden ceza almamış, domain authority değeri yüksek sitelerden web sitenize link verilmesini sağlamalısınız. Domain otoritenizi yükseltecek en başlıca unsur, kaliteli kaynaklardan alacağınız linklerdir. Link oluştururken farklı alan adı uzantılarından, farklı coğrafi konumlardan, farklı ip subnetlerinden ve en önemlisi içeriğinizle örtüşen kaynaklardan link almak sizi başarıya ulaştıracaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir