Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing Nedir?

Influencer marketing, medyanın önemi bu kadar fazlayken kullanıcılar karar verirken üçüncü kişilerin görüşlerinden büyük ölçüde etkilenirler.

Peki neden influencer marketing? Bu yöntem ile marka bilinirliğinizi, potansiyel müşteri sayınızı ve dijital pazarlamadan elde ettiğiniz geliri bir anda yükseltebilirsiniz. Doğru bir etkileyici bulduğunuz da sayfanız oldukça öne çıkacaktır. Yani artık reklam uygulamaları yavaş yavaş gerilemektedir. Yapılan araştırmaya göre pazarlamacıların %84’ü 2017 yılı içerisinde en az bir kere influencer pazarlama tekniğini kullanacaklardır.

Marka ve Sektörle İlgili  Influencer

Influencer marketing ile ilgili bilmeniz gereken en önemli olan ilgi düzeyidir. Etkileyen kişi yani influencer’ın ulaşabildiği kitlenin çokluğu kadar bu kitlenin ne derecede markanızla ilgili olduğu da çok önemlidir.

Bu noktada önemli 3 nokta ise ; bağlam, erişim ve işlevselliktir.

Tanıtmak istediğiniz kişi ve ürün bu bağlam içinde uygun olmalıdır.Diğer unsur olan erişim, kitledeki takipçilerin sayısı için önemlidir.Fakat günümüzde herkes ücret ile sosyal medya takipçileri alabildiği için bu kitlenin kalitesine dikkat etmelisiniz. Erişim kalitesi ise influencer’ın işlevselliğine bağlıdır. Diyelim ki etkileyen kişinin 1 milyon takipçisi var. Hepsi de organik yollardan elde edilmiş. Her şey çok iyi gibi gözükse de eğer takipçilerle etkileşim yeteri kadar değilse pazarlama çabaları boşa gidecektir.

influencer marketing nedir?

Sosyal Medya

Yapmanız gereken ilk şey sosyal medya influencerlarını tespit etmek. En çok kişiye ulaşabilecekler kesinlikle sosyal medya kanallarında bulunmaktadır. Hangi sosyal medya ağının daha geniş bir kitleye ulaşmasında yardımcı olacağını araştırın. Mesela moda sektöründe iseniz markanızı duyuracak en iyi influencerlar Instagram ve Pinterest’tedir. Yani kullanacağız sosyal medya ile ürününüz alakalı olmazsa yaptıklarınız boşa gidecektir.

Eğer marka bilinirliğinizi video etkileşimleri ile arttırmak istiyorsanız, o zaman YouTube influencerları daha iyi bir seçenek olur. Fakat Facebook, Twitter ve Snapchat gibi diğer kanalları da göz ardı etmemelisiniz; özellikle de Facebook Live influencer pazarlamayı arttıracak imkanlar yaratıyorken.

Etiketler de bu bağlamda oldukça etkilidir. Yani moda ile ilgili bir ürün ise ” trend ” “2017 modası” gibi etiketler de etkileşiminizi arttıracaktır.

sosyal medya siteleri

Ünlü Bloggerlar

Influencerların %85’i blog yazarıdır. Bu bloggerlardan Google Analytics sonuçlarını paylaşmalarını isteyebilir ve ne kadar trafik aldıklarını görebilirsiniz.

Kontrol etmeniz gereken kilit noktalar : 

  • Domain Yetkisi
  • SEMrush Organik Anahtar Kelimeler
  • SEMrush Organik Trafik
  • Tekil Ziyaretçi
  • Trust Flow (Güven Akışı)
  • Citation Flow (Kaynak Akışı)
  • Paylaşım Başına Etkileşim
  • Hedef Kitle Bilgisi (Yaş, Konum, Cinsiyet gibi.. )

Influencerları Nasıl İkna Edebiliriz?

Kendi kitlelerine ulaşmak için influencerlarında size karşı talepleri olacaktır. Onlara para teklif etmek en kısa ve en kolay yoludur aslında. Çok düşük bir miktar karşılığında ya da sadece bedava ürün, sosyal medyada yapacağınız bir mention ve çapraz promosyon için size yardım edecek influencer bulabilirsiniz.

Güçlü bir influencer marketing için özetlenmiş kilit noktalar : 

  • Influencer Tespiti: Potansiyel influencerları araştırın. Profillerini inceleyin, blog yazılarını okuyun ve markanızla alakalı olduklarına emin olun.
  • Influencer Stratejinizi Geliştirin: Bütçe planlaması yapmalı, kampanya yazısı yazmalı ve hedef belirlemelisiniz.
  • Sonuçları İzleyin: Kampanyanızın sonuçlarını sürekli takip etmelisiniz. Etkileşimler, e-mailler, tıklamalar ve kitle büyümesi gibi metrikleri kontrol etmelisiniz.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir